2015. aasta misjoniraamat keskendub tervisele ja terviklikule inimesele

Avaldatud 2.4.2015, allikas Meie Aeg

Trükist on tulnud 2015. aasta misjoniraamatu eestikeelne tõlge pealkirjaga „Tervis ja heaolu: Saladused, mis muudavad sinu elu”. Misjoniraamatut jagatakse erilise rõhuga misjonihingamispäeval, mis sel aastal on 18. aprill.

Üleilmse adventkoguduse peakonverentsi üks suundi on tervisemisjon, mille kohta öeldakse, et see on evangeeliumikuulutuse parem käsi. Adventkoguduse Eesti liidu kirjastustöö juht Jaanus-Janari Kogerman sõnas, et eriline rõhuasetus asetatakse tervisetööle just sel aastal ja seepärast ka vastavasisuline raamat. „Raamat maksab 1,50 eurot, seda saab osta adventkogudustes üle Eesti, aga ka e-poest. Raamatu tiraaž on 3000 eksemplari,” ütles Jaanus-Janari. „Sarnaselt eelmise aasta misjoniraamatuga „Kujuteldamatu” on ka tänavune misjoniraamat tehtud koostöös kolme Balti riigiga. Kui eelmise aasta misjoniraamatu teksti küljenduse ja kujunduse tegi kõigis kolmes keeles Indrek Ploompuu, siis sel aastal tehti see samuti kõigile keeltele Leedus. Raamat trükiti samuti Leedus,” lisas ta.

Misjoniraamatu tõlkis eesti keelde Ellen Suits, kes andis raamatule kiitva hinnangu ning kirjeldas raamatu sisu nii: „See raamat räägib praktilisest elust, üldisest tervisest ja tervise eri aspektidest. Iga peatüki lõpus jõutakse Jumala juurde ja sõnum seostatakse vaimuliku sisuga – see on hea. Raamat räägib kõigest, mis on tänapäeval oluline. Praegu antakse tervisealast kirjandust küll palju välja, aga selle raamatu tõlkimise muutus meeldivaks see, et see läheb kokku minu tõekspidamistega ja pakkus ka hingele midagi.”

Raamatu toimetaja Edna Tuvi peab samuti oluliseks, et inimest vaadeldakse kui tervikut ja tähelepanu pööratakse kõigile aspektidele, sama hindab uudisteose juures ka Eesti liidu tervisetöö juht Alla Nõmmik. „Meeldis selle raamatu suhtumine depressiooni ja sellistesse nähtustesse, käsitlus oli selge ja kinnitati, et mingis staadiumis peab arstiabi otsima, see ei ole usuküsimus,” sõnas Edna. „See raamat ei ole mõeldud üksnes adventistidele, on arvestatud inimestega üldiselt. Misjoniraamatuks sobib väga hästi ja ma julgen kinkida seda oma tuttavatele. See on hea raamat,” lisas ta.

„Inimesed tihti teavad, mis on õige, aga ei suuda seda teha. Selles raamatus lähenetakse tervisele Kristuse-keskselt. Samas ei ole liiga keeruliselt selgitatud ka inimesele, kel ei ole kristlikku tausta,” sõnas Alla, lisades, et raamatu jagamisel on oluline teada, mis on inimese vajadus, ja mõelda, kas see raamat võiks täida seda vajadust ja kui, siis kuidas. „Enne võiks raamatu ise läbi lugeda. Praegu on veel aega enne 18. aprilli,” ütles Alla. „See raamat on kahtlemata ka enda sees töötamiseks hea vahend. Samas oleme kõik teel. Kui ma ei ela 100% tervislikult, siis see ei tähenda, et ma ei tohiks teistele rääkida. Ikka võib rääkida oma läbielamistest ja teekonnast,” julgustas Alla raamatut lugema, sellest õppima ja raamatut ka teistega jagama.

Lisaks raamatu jagamisele peab Alla oluliseks koos tegutsemist. "Ei ole väga sage juhus, et raamat kellegi elu muudab. Enamasti on seal midagi veel. Et misjoniraamatu kinkimine ei jääks lihtsalt asjaks iseeneses, võiks sellega kaasneda ka ühine tegevus. Miks mitte hakata koos selle inimesega, kellele raamat sai kingitud, midagi raamatus kirjas olevat ellu rakendama - olgu see siis tervisliku toidu valmistamine või regulaarne liikumine või  kiirest igapäevaelust koos aja maha võtmine," selgitas Alla. "Kuna uute harjumuste kujundamine ei sünni üleöö ja uuringud on näidanud, et need, kes asuvad uusi tervislikke harjumusi kellegi teisega koos kujundama, on märksa edukamad kui need, kes seda üksi üritavad," lisas ta.

Raamatu „Tervis ja heaolu: Saladused, mis muudavad sinu elu” on koostanud paljud meditsiinidoktorid, tervisetöötajad ja teoloogid eesotsas Mark Finley ja üleilmse adventkoguduse tervisetöö juhi, Peter Landlessiga.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat