Keerasin jama kokku!

Avaldatud 30.5.2015, allikas Meie Aeg

Kas ma saaksin oma perekonna tagasi?

Aasta tagasi tunnistasin oma naisele üles, et meie 10 abieluaasta jooksul on mul olnud mitu kõrvalhüpet. Viimasel aastal olen olnud naisele täiesti truu, kuid ta ei usalda mind siiani. 

Oleme proovinud nõustamist, kuid see pole aidanud minu truudusetusest üle saada, kuigi ta ütleb, et on mulle andestanud. Elame nüüd lahus ja ta tahab ametlikku lahutust. Olen käinud nõustamisgrupis, mis on mõeldud sundkäitumisega inimestele, ning olen hakanud mõistma, kui sügavalt olen haiget teinud oma naisele, lastele ja isegi endale. Kas mul on üldse lootust oma perekonda tagasi saada?

John - Chicagost, Illinoisist

Kuniks on elu, on lootust –„Jumalaga on kõik võimalik“ (Mk 10:27). Öelnud seda, on tähtis mõista: abielurikkumine laastab abielu ja muudavad selle tihti sedavõrd hapraks, et see ei pruugi nõnda raskest löögist toibuda. Haigetsaanud poolele on tegemist emotsionaalselt segadusttekitava olukorraga, ta tunneb ennast petetud ja mahajäetuna. Teie abikaasa kogeb sügavat valu, haigetsaamist, üksindust, häbi ja süüd, ja tunneb, et ei saa teid enam kunagi usaldada.

Abieluala eksperdid on tulnud järeldusele, et selleks, et leinata abielu süütuse kaotamist ja paraneda truudusemurdmisest tekkinud haavadest, kulub umbes kaks aastat. Andestamine ei võta ära valu või sellise vigastuse tagajärgi. Kui ka haavad paranevad, armid jäävad ikka. Kui on kord usaldus murtud, ja seksuaalne truudusetus jätab väga sügavad haavad, läheb vaja eluaegset teadlikku pühendumist omavahelise suhte taastamiseks. 

Usume kindlalt, et Jumal võib parandada ükskõik millise abielu, kaasa arvatud sellise, mis on kannatanud mitme truudusemurdmise tõttu. Ühiskonnas, kus elame – sinna kuulub ka kristlik kogukond – oleme hakanud uskuma, et kui on olnud abileurikkumine, siis selle vältimatu või loomulik tagajärg on abielulahutus. Kuigi Piibel lubab abielurikkumise tõttu abielu lahutada, siis, kui mõlemad abikaasad (eriti haigetsaanud pool) on tahtlikud tegema suurt tööd, võib abielu terveneda ja uueneda. Tegelikult võib see mitte ainult püsida, vaid ka õitseda. Hoolimata põhjustest, miks teil need kõrvalsuhted olid, on tavaliselt kuskil sügavad probleemid, mis viisid truudusetuseni. Paljud need probleemid võivad johtuda lahendamata kaotusest, valust, kuritarvitamisest või mahajätmisest. Kui inimene ei tegele oma mineviku haigetsaamistega või nooreea täitmata vajadustega, tulevad need probleemid esile tuleviku suhetes. Paljud abielluvad lootuses, et see lahendab nende probleemid või suhte vajakajäämised lapsepõlvest. Kui need vajadused ei saa aga abielus rahuldatud, otsitakse nende rahuldamist kuskilt mujalt. 

Peate leidma hea kristliku nõustaja, kes aitaks sorteerida läbi ja kindlaks teha põhjused, mis viisid truudusetuseni. Paluge Jumalal pehmendada oma naise südant ja andke talle teada, et olete siiralt huvitatud tegema mida iganes, et olla parem abikaasa ja isa. Paluge alandlikult, kas ta saaks lahutusega oodata, kuniks te oma probleemidele abi otsite. Te ei tohi heituda ega sundivalt või ähvardavalt paluda ennast tagasi võtta. Isegi kui teie abielus oli asju, mille kaudu te tundsite, et naine teid alandas või haiget tegi, peate jääma temaga rahulikuks ja kannatlikuks. 

Mõne aja pärast palub nõustaja arvatavasti ka teie naist nõustamisele kaasa, või siis eraldi. Teie naine peaks otsima ka individuaalset nõustamist, kuid teie ei peaks olema see, kes talle seda soovitab. Jätkake püsivat palvetamist, Piibli uurimist, ja lugege mõningaid raamatuid või otsige internetist materjali selle kohta, kuidas abielud võivad truudusetusest paraneda. Jumal tõotab 2. Aj 7:14: „Ja kui siis minu rahvas, kellele on pandud minu nimi, alandab ennast ja nad palvetavad ja otsivad minu palet ning pöörduvad oma kurjadelt teedelt, siis ma kuulen taevast ja annan andeks nende patu ning säästan nende maa.“ Teadke aga, et see protsess on valulik ja aeglane. Siiski, kui olete tahtlik panustama oma aega ja püüdeid, võib teie perekond taastuda.

Muidugi, ka kõigi teie parimate kavatsuste juures ei pruugi teie abielu saada selliseks, nagu see oli enne. Siiski julgustame teid minema läbi protsessist, mis aitab teid nõustaja ja Jumala abiga saada paremaks endaks. Ka soovitame teil naisega läbi rääkida oma abieluprobleemid ja võtta samme tõelise andestuse suunas, sest lahutus ei lahenda probleeme – see kuhjab need hunnikusse, nii et iga kord jõudes samasse kohta, komistate selle otsa. Et jätkata laste kasvatamist tervema tuleviku nimel, tahaksite ehk naisega oma olukorda lahenduse tuua, andes lastele nii parema võimaluse hea­deks suheteks tulevikus. Palvetame teie edu pärast!

Elaine ja Willie Oliver on adventkoguduse üleilmse koguduse pereteenistuse juhid

Tõlkinud Marge Randlepp

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat