Peakonverentsi 60. töökoosoleku päevakorda saab jälgida internetist

Avaldatud 21.5.2015, allikas Adventist Review

Üleilmse adventkoguduse peakonverentsi 60. töökoosolek pakub palju uuendusi: elektroonne hääletamine, mobiiliäpp, elektroonne päevakord delegaatidele ja kõige olulisem laiemale üldusele: võimalus vaadata päevakorda enne töökoosoleku algust.

Tavaliselt pakub peakonverentsi sekretariaat, kes paneb päevakorra paika, infot vaid delegaatidele, ent sel korral on esimest korda plaani detailid kättesaadavad tervele kogudusele juba enne 2. kuni 11. juulini kestvat töökoosolekut Texases USAs.

„Tavaliselt said päevakorra vaid delegaadid,” ütles peakonverentsi sekretär Myron Iseminger. „Aga see ei tekita meile lisakulusid, kui paneme päevakorra ka internetti ning see annab kõigile võimaluse protseduuridest parema ülevaate saamiseks.”

Päevakord, mis avaldati peakonverentsi lehel kolmapäeval, 20. mail, sisaldab punkte nagu koguduse ametnike valimine ja muudatused põhitõdede sõnastuses, koguduse korra eeskirjades ja põhikirja muutmine. Delegaadid kuulevad ka kõigi 13 divisjoni aruandeid.

Kõigi päevade avalikud koosolekud algavad kell 8, välja arvatud hingamispäevadel, sellele järgnevad töökoosolekud ning õhtune programm koosneb kontsertidest ja divisjonide aruannetest. Päevad lõpevad kell 9 õhtul.

Töökoosolek algab neljapäeval, 2. juulil ning siis on kavas avamine, päevakorra tutvustamine ja formaalsed küsimused. 

Osalejad vaatavad ka pastorite ühenduse osakonna toodetud lühifilmi "Mis oleks võinud olla", mis räägib adventkoguduse kaasrajaja Ellen G. White'i nägemusest, mis keskendus sellele, mis oleks võinud 1901. aasta peakonverentsi töökoosolekul toimuda, kui delegaadid oleksid end alandanud ja lubanud Püha Vaimu väljavalamist.

"Paljud inimesed paletavad, et see töökoosolek ei oleks vaid tööalane, vaid et see oleks vaimuliku ärkamise ja uuenemise aeg," ütles Iseminger.

Loe siit ja siit 100päevase palveaja kohta. 

Esimene suurem päevakorrapunkt on seotud koguduse missiooniga. Delegaadid hääletavad, kas kiita heaks rekordilised 35 uniooni, mis on organiseeritud alates 2010. aasta töökoosolekust. 

"Uute unioonide nii suur arv on Seitsmenda Päeva Adventistide koguduses pretsedenditu," ütles peakonverentsi peasekretär G. T. Ng. "See peegeldab koguduse kasvu üle maailma, eriti Ladina-Ameerikas ja Aafrikas."

Paljud unioonid on uued ja need on loodud suurematest unioonidest, kus on väga suur liikmeskond. Zambia liikmeskond saavutas aprillis ühe miljoni liikme piiri ja seal on nüüd rohkem unioone. Teised on misjonipõllu staatusest läinud uniooni staatusesse, mis näitab juhtimise ja finantside korraldamise küpsemist.

Adventkoguduses on 18,5 miljonit liiget võrreldes 2010. aasta peakonverentsi aegse 16,3 miljoni liikmega. 

2010. aastal lisati 22 uniooni, 2005. aastal 22 uniooni ja 2000. aastal 9 uniooni. 

Pärastlõunal keskendutakse järgmiseks viieks aastaks kogudusele juhtkonna valimisele. Tööle määratakse valimiskomisjon, kes hakkab valima peakonverentsi uut presidenti. 

Õhtul annab oma viiest tööaastast ülevaate üleilmse koguduse praegune president Ted N. C. Wilson.

„Valimiskomisjonalustab tööd reedel, 3. juulil, ja sel päeval peaks nõukogu käima välja ka järgmise presidendi nominatsiooni,” ütles Iseminger. 2010. aasta töökoosolekul kuulutati presidendi nimi välja reede hommikul ning peasekretäri ja laekuri nimi tehti teatavaks reede pärastlõunal.

Valimiskomisjonkatkestab töökoosolekul toimuvat siis, kui neil on teada anda suurematest otsustest.

Reedesed koosolekud lõpevad kell neli pärastlõunal, et jätta aega hingamispäevaks valmistumiseks.

Hingamispäeval, 4. juulil peab jutuluse peakonverentsi peasekretär G. T. Ng, jumalateenistus kannab pealkirja „The Church in Mission”.

Pühapäeval keskendutakse muudatustele koguduse korra eeskirjades, millest tähelepanuväärsemad on distsiplinaarprotokoll ja seksuaalne väärkäitumine.

Sel päeval valitakse ka peakonverentsi teised ametnikud, sõnas Iseminger.

Esmaspäev, 6. juuli on pühendatud koguduse 28 põhitõe sõnastusele. „Me eeldame, et sellest tuleb pigem pikk arutelu, kuna see on väga oluline arutelu,” ütles Iseminger.

Üks suuremaid muutusi on fraasi „hiline kuuepäevane loomine” (“a recent six-day creation”) lisamine loomise põhitõe sõnastusse.

Põhitõdesid ei ole toimetatud alates 1980. aasta peakonverentsi töökoosolekust, 2005. aastal lisati 28. põhitõde.

Põhitõdede arutelu ajal tuleb saali ka valimiskomisjon, kes teeb sel ajal oma töösse pausi.

Loe sellel teemal varemkirjutatut siit

Teisipäeval, 7. juulil on päevakorras küsimused, mis on USA seadustest tulenevalt kohustuslikud peakonverentsi töökoosolekule kui organisatsiooni üldkoosolekule. Samal ajal jätkab tööd valimiskomisjon, kes peaks nimetama ametisse peakonverentsi osakondade juhid.

Kolmapäev, 8. juuli on pühendatud küsimusele, kas divisjonid peaksid saama ise otsustada naiste ordineerimise oma territooriumil. Küsimus, mis delegaatidele esitatakse, on sõnastatud nii: „Pärast Piibli ja Ellen G. White'i tekstide palvemeelset uurimist ordinatsiooni teemal, ja uurimisrühmade raportite uurimist, pärast hoolikat kaalumist, mis on kogudusele ja selle missooni täitmisele parim – kas divisjonide nõukogud võivad korraldada naiste ordineerimist kogudusetööliste ametisse, juhul kui nad leiavad, et see on nende territooriumil sobilik? Jah või ei?"

Kolmapäeval teeb valimiskomisjonoma töös pausi, et osaleda ordinatsiooniteemalises diskussioonis.

Loe naiste ordineerimise kohta 1., 2. ja 3. seisukoha argumente. 

Samuti sel teemal varem kirjutatud uudiseid siit, siit, siit, siit. Uudis sellest, et ordineerimise küsimus saadeti peakonverentsi töökoosolekule, on siin

Neljapäeval, 9. juulil hakkab töökoosolek otsi kokku tõmbama. Hommikul ja pärastlõunal arutatakse lahendamata jäänud küsimusi. Valimiskomisjonilt oodatakse audiitorite ja pastorite ühenduse osakonna juhtkonna nimetamist.

Reede, 10. juuli kui töökoosoleku viimane päev on jäetud avatud küsimuste üle arutlemiseks. „Kui töökoosolekud lõpevadvarem, saame pidada ühe palvekoosoleku,” ütles Iseminger.

Hingamispäeval, 11. juulil kogutakse eriline annetus noorteprojektidele üle maailma.

Noorteprojektide videot pealkirjaga "Give them the keyes" saab vaadata siit

Jutluse peab peakonverentsi vastvalitud president. Toimub ka rahvaste rongkäik pealkirjaga “Mission on the Move”.

„See on olnud töökoosolekute kõrghetk, kui delegaadid, kes siin on, esindavad oma riike värvilistes rahvariietes,” ütles Iseminger. Varem kandis see osa pealkirja rahvaste paraad. „Nimemuutus on tingitud sellest, et patriotismile keskendumise asemel keskendume oma missioonile. Programmis vaadatakse aastakümnete kaupa, millal ristiti esimesed adventistid igas riigis ja eesmärk on rõhutada jätkuvat misjonitööd.”

Peakonverentsi töökoosolekul on ka oma Facebooki lehekülg. Koosolekut saab jälgida ka Twitteri vahendusel.

 

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat