Nädalavahetusel adventkoguduses

Avaldatud 31.5.2015, allikas Meie Aeg

Möödunud reedel, 29. mail olid Tartus kirikute öö raames avatud paljud kirikud, nende seas ka Tartu adventkirik, kus sel aastal keskenduti eriliselt terviseteemale. Tartu koguduse pastor Andres Ploompuu jutustas, et kirikus oli sel puhul palju erinevaid tegevusi, kirikusaalis palju küünlaid ja elavat muusikat. „Seinale näidati koguduse ajalugu puudutavat, poodiumil oli ilus presentatsioon, teatud kellaaegadel oli elavat muusikat, laulis SPOTi bänd. Allkorrusel oli terviseteemaline näitus, seintel plakatid, mis andsid infot, mida adventkoguduse tervisevaldkonnas tehakse.”

Postrite tekstid kirjutasid Toomas Lukk ja Annemai Noorkõiv ning kujundas Kärt Lazic. „Seal on mõned faktid ja tervisepõhimõtted. Näiteks Titanicul olid treeningmasinad, mida Kellogg kasutas oma sanatooriumis, ta ise leiutas neid. Kuulsin sellest kunagi Battle Creeki keskuses, kus näidati Kelloggi leiutisi. Need on isesugused, sellised imelikud trenažöörid tänapäeva maailmas. Näiteks mehaaniline hobune, mille seljas sai ratsutada, ja sõudemasin, ütles Toomas. Näituse postreid saab vaadata ka advent.ee pildigaleriis.

„Teise korruse fuajees oli väike kohvik, tervisesöögid, smuutid, joogid, võileivad,” kirjeldas Andres kirikute öö raames toimunut. „Anne jagas templeid külastajatele ja seal olid ka terviseteemalised misjoniraamatud.”

Kirikute öö raames anti inimestele brošüür templite kogumiseks. Brošüüris on kõikide koguduste kontaktid ja aadressid. Need, kes kogusid seitse templit, said seitsmenda kiriku käest väikse meene. „Kui me olime seitsmes kirik, siis andsime meie meene. Paljudel oli huvi võimalikult palju kirikuid läbi käia, seega oli päris palju neid, kes templeid kogusid,” sõnas Andres.

Adventkirik oli kirikute ööl avatud kella kuuest õhtul kuni keskööni ning osales seega kirikute öö programmis kolmandat aastat. „Väga hästi läks. Kirikust käis läbi ligi 200 inimest. Inimesed võtsid kaasa 85 misjoniraamatut, omal huvil. Küsiti küsimusi, rääkisime erinevatel teemadel, nii mõnigi ei teadnudki, et meie kirik siin on, jagasime SPOTi kutseid,” rääkis Andres.

Andres ise käis ka ühes kirikus. „Käisin, kuna seal on mul üks sõber, seal oli ka palju rahvast ja oli väga armas. Käidi siin ja seal, mitmel pool olid kontserdid ja esinemised. Mõnes kohas ka palvetati inimeste eest. Inimesed kiitsid, et on hea, et on selline aeg, kui kõik kirikud on lahti, see kutsub uudistama.”

Kirikute öö traditsioon sai alguse Austriast, kus esimene kirikute öö toimus Viinis 2005. aastal. Legend räägib, et kord unustanud kirikuteener ühe Viini kiriku uksed õhtul valla ja jalutanud koju. Mõne tunni möödudes meenus see talle ja mees tõttas tagasi uksi lukustama. Oma imestuseks leidis ta sel hilisõhtul kirikust hulga inimesi, kes olid jalutuskäigul avatud uksest sisse astunud, et uudistada või lihtsalt pisut istuda ja mõtiskleda. Nii hakkaski küpsema mõte avada kord aastas ühel kevadisel õhtul kirikute uksed, et sundimatus öises atmosfääris võiksid kirikusse siseneda ka kõik need inimesed, kes seda mingil põhjusel tavaliselt ei söanda.

 

Laste laulupäev Viljandis

Pühapäeval, 31. mail oli Viljandis 14. üle-eestiline laste laulupäev. Pärast hommikusi proove ja lõunasööki Viljandi adventkirikus suunduti Kesklinna kooli algklasside majja, kus toimus kontsert. Kontserdi avas lastetöö juht Madli Vahtramäe, kes tervitas kohaletulnuid ning kutsus kõiki koos palvetama.

Laulupäeva avas Viljandi laste näitlikustatud peegeldus talentide tähendamissõnast. Lapsed ja noored tõid vaatajate ette loo sellest, kuidas isand jagab sulastele talente ning läheb pikale reisile ja kuidas ta tagasi tulles nõuab aru sulastele usaldatud talentide kasutamise kohta.

Laste laulupäeval laulsid mudilas- ning lastekoor ja pereansambel, oma muusikalise panuse andis üle-eestiline laste- ja noorteorkester. Sõna jagas seekord Ivo Käsk, uurides alustuseks lastelt, kes neist tahab saada raha, koguni sada eurot. Ivo jagaski üsna paljudele julgetele suuri 100-euroseid. Toetudes samale tähendamissõnale, mida alguses näidati, pani Ivo sõnum mõtlema sellele, kuidas kasutame elu, mille Jumal on meile andnud. Ivo julgustas alati andeks paluma, kui midagi on viltu läinud, ja julgelt edasi minema, kuni Jeesus tuleb taas.

Laulupäev lõppeski tavapäraseks saanud kõigi laste ühislauluga „Siis kui Jeesus tuleb taas”.

Lastetöö osakonna järgmine suurem ettevõtmine on rajaleidjate laager, mis on kavas 21.–26. juulil Võisikul. Täpsem info selle kohta siin.

 

Jaga Facebookis
Vaata lisaks
Loe lisaks
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat