Peakonverentsi töökoosoleku delegaatidest

Avaldatud 1.6.2015, allikas Adventist News Network

Seitsmenda Päeva Adventistide koguduse peakorter teeb viimaseid ettevalmistusi üleilmse koguduse 152 aasta pikkuse ajaloo 60. töökoosoleku läbiviimiseks. Töökoosolekule tuleb üle 60 000 inimese 170 riigist.

Mõnikord arvatakse, et töökoosolek on üleilmne laager, kuhu tullakse muusikat ja kõnesid nautima ning uusi sõpru leidma, ent kokkusaamise keskmes on töökoosolek, kus valitakse koguduse uus juhtkond, arutatakse kriitiliste teemade üle ning langetatakse otsuseid selle kohta, kuidas peaks kogudus oma missiooni täitmisel edasi minema.

Töökoosolek

Koguduse esimene maailmakoosolek oli ühepäevane ning toimus 1863. aastal 20. mail Michiganis. Kohal oli 20 delegaati. Sel ajal oli adventkoguduse struktuur väike ning liikmeskond vaid paartuhat, peamiselt Ameerika Ühendriikides.

Delegaadid, kes saadetakse peakonverentsi töökoosolekule, viivad läbi töökoosoleku. Kes need delegaadid on? Kuidas nad valitakse? Mis on nende vastutus peakonverentsi töökoosolekul ja missugused on nende ülesanded?

Delegaatide valimise kord on määratud peakonverentsi põhikirjas. Koguduse struktuuri järgi kuuluvad liikmed kogudustesse. Teatud piirkonna kogudused on organiseeritud kohalikku liitu (või misjonipõldu), mis koondab neid kogudusi. Liitude gruppi nimetatakse unioonideks ning unioonide rühma divisjonideks, mis omakorda on peakonverentsi ehituskivid.

Unioonid ja divisjonid valivad kooskõlas põhikirjaga delegaadid. Ka peakonverentsi täitevkomitee liikmed on peakonverentsi töökoosoleku delegaadid.

Iga divisjoni delegaatide seas peab olema vähemalt 50% tavaliikmeid, pastoreid ja kogudusetöölisi. Enamuse sellest 50% peavad moodustama tavaliikmed.

On kahesuguseid delegaate: ühed esindavad peakonverentsi liikmesorganisatsioone, nagu põhikirjas sedastatud, teised esindavad peakonverentsi ja selle institutsioone ning divisjone ja nende institutsioone.

Peakonverentsi töökoosoleku delegaadid jagunevad järgmiselt:

organisatsiooni struktuuriüksustel põhinevad delegaadikvoodid,

delegaadikvoot, mis arvautatakse välja divisjoni liikmeskonna protsendi põhjal koguduse üleilmsest liikmeskonnast,

delegaadid, kes esindavad peakonverentsi, selle institutsioone, divisjone ja nende institutsioone.

Mõned huvitavad faktid tuleva töökoosoleku delegaatide kohta:

liikmesorganisatsioonide delegaate: 1559

peakonverentsi ja divisjonide ning institutsioonide delegaate: 1007

delegaate kokku: 2566

Delegaadid eagruppide kaupa

Alla 30 6%

30-39 10%

40-49 26%

50-59 35%

60-69 19%

Üle 70 3%

Delegaatide suguline jagunemine

Naised 17%

Mehed 83%

Kuidas delegaadid valitakse

Delegaatide sugulise jagunemise andmeid vaadates tekib kindlasti küsimus, miks on naiste osakaal nii väike, kui inimesed tajuvad, et koguduse liikmeskonna enamuse moodustavad naised. Vastus on lihtne. Kuigi pidevalt tehakse jõupingutusi selleks, et delegaatide seas oleks nii mehi kui naisi, on hetkel nii, et positsioonidel, kes delegaate valivad ja nimetavad, on peamiselt mehed. See muutub ajapikku, liitude ja unioonide nõukogudesse valitakse rohkem naisi.

On oluline täheldada, et tavadelegaate ei vali peakonverents, nad valitakse unioonides ja divisjonides üle maailma. Inimesed, kes on valitud delegaadiks, on peakonverentsi töökoosolekul nende erinevate organisatsioonide esindajad.

Iga üksuse nõukogu valib oma delegaadid. Kuid delegaat esindab misjonipõldu, on ta valitud selle organisatoorse üksuse poolt, mille alla misjonipõld kuulub. Nende delegaatide hulka kuulub tavaliikmeid, pastoreid, õpetajaid ja koguduse ametnikke.

Nende delegaatide ülesanne on anda töökoosolekul aru ning osaleda kohtumistel aruteludes, debattidel ja hääletada küsimuste üle, mis on päevakorras. Nad peavad olema Seitsmenda Päeva Adventistide koguduse liikmed ja sageli valitakse nad seetõttu, et on ilmutanud huvi olla kaasatud koguduse töösse.

Viimastel aegadel on kogudus näinud vaeva, et kaasata delegaatide sekka noori täiskasvanuid, naisi ja eesliini töötajaid.

Igal delegaadil on hääl – see tähendab, et nad võivad tulla mikrofoni juurde ja võtta sõna kõnealusel teemal. Igaüks saab ka hääletada – see tähendab, et nad hääletavad kõnealuse teema üle.

Hääletuskvoorumi kokkusaamiseks peab töökoosolekul osalema üks kolmandik kõigist delegaatidest.

Pärast töökoosoleku ametlikku avamist kogunevad delegaadid gruppidesse, iga divisjoni kohta moodustatakse üks grupp, iga uniooni kohta üks ja peakonverentsi kohta üks.

Nende gruppide ülesanne on valida igast grupist neid, kes on valimiskomisjoni liikmed. Valimiskomisjoni liikmete arv on paika pandud põhikirjas.

Delegaadid kinnitavad töökoosoleku põhikirja ning valivad koguduse juhtkonna pärast seda, kui on kuulanud ära valimiskomisjoni aruande.

Peakonverentsi juhtkond on kutsunud koguduseliikmeid üle maailma osalema 100 palvepäeva algatuses, et palvetada Püha Vaimu hilise vihma pärast 2015. aasta peakonverentsi töökoosolekul. See on koosoleku suurim töö: alandada endid Jumala ees ja võtta vastu Tema ühendab vägi, et viia lõpuni Jumala töö Tema koguduses.

Palun palvetage delegaatide eest, kui nad tulevad kokku, et teha kõige tähtsamat tööd. Me loodame, et koguduse tööd edendatakse ustavalt, et südamed on Pühale Vaimule avatud, et palved Jumala rahva pärast tõusevad taeva poole.

2015. aasta töökoosoleku teema on „Tõuse! Sära! Jeesus tuleb!”

Balti uniooni delegaadid

Balti uniooni delegaadid peakonverentsi töökoosolekul on Ivo Käsk, Averonika Beekmann (Eesti liit), Vilnis Latgalis, Daumants Kleimanis (Läti liit), Bertold Vinston Hibner, Vilma Vanagienė (Leedu liit), David Nõmmik, Guntis Bukalders, Viesturs Reķis (Balti unioon).

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat