Ajalooline raamat heidab valgust adventismi juurtele

Avaldatud 9.6.2015, allikas Adventist Review

Kui La Sierra ülikooli arhivaar Tony Zbaraschuk esimest korda vaatas suure hallide kaantega päevinäinud raamatu kollaseid lehti, ei suutnud ta nähtut uskuda.

Kõvakaaneline köide, mida ta esialgu pidas vanaks arveraamatuks, sisaldas pea kolme aasta jagu uudiskirja nimega The Voice of Truth, mida kirjastati Rochesteris New Yorgis 1844. aasta oktoobrist kuni 1847. aasta juunini.

Tema tähelepanu köitis esimese uudiskirja kuupäev: 10. oktoober 1844.

„Seda vaadates vajus mu suu lahti,“ ütles Zbaraschuk. „Kuupäev 1844. aasta oktoobri esimeses pooles? Vau.“

Uudiskirjad on osa H.M.S. Richardsi raamatukogu 10 000-köitelisest kollektsioonist, mis avati ametlikult ajaloolastele, pastoritele, tudengitele ja teistele uurijatele La Sierra ülikooli H.M.S. Richards Divinity School’i pühitsemistseremoonia ajal.

Selles köites on kirjad ja rubriigid, mille peamine eesmärk oli vahendada kristlikku liikumist, mida juhtis baptistipastor William Miller. Koos Samuel Snow’ ja teistega kuulutas Miller Jeesuse Kristuse peatset adventi ühel konkreetsel päeval, ta põhines oma arvutustel Taanieli raamatu prohvetikuulutustele ja judaistlikele kalendritele.

Esimene ajaleht oli avaldatud vaid 12 päeva enne ennustatud kuupäeva – 22. oktoobrit 1844. Sel päeval ootas umbes 100 000 kristlast suure lootuse ja ootusega Jeesuse tagasitulemist ja kuningriigi rajamist maa peale. Paljud olid ettevalmistustele kulutanud kogu oma vara.

Ühes tekstis ootuseelses ajalehes on kirjas: „I. T. Hough, rätsep ja riidekaupmees, Fifth Street, Philadelphia. On sulgenud oma poe ja kirjutanud aknaluukidele järgmise kirja: „See kauplus on suletud kuningate Kuninga auks, kes tuleb umbes 23. oktoobril. Sõbrad, olge valmis kroonima Teda kõigi Issandaks.““

22. oktoober sai tuntuks kui suure pettumuse päev. Paljud pettunud lahkusid liikumise ridadest, teised moodustasid oma grupid, kaasa arvatud Seitsmenda Päeva Adventistide kogudus, mis ametlikult moodustati 1863. aastal. Uuesti uuriti läbi Piibli prohvetikuulutused ja paljud mõistsid, et Taanieli raamatus kujutatud sündmused kirjeldavad Jeesuse töö algust inimkonna lunastamiseks pattudest, mitte Kristuse naasmist maale ühel kindlal päeval.

Ajalehe Voice of Truth toimetaja ning kirjastaja Joseph Marsh kirjutas 1844. aasta 7. novembri numbris: „Me eksisime usus, mille järgi arvasime, et täitub sõna Vaimus ja Jumala eelhoolitsuses… Meil on vankumatu usaldus, et Ta ajendab meid pettumusest tõugatuna koos ühise hea nimel töötama.“

La Sierra ülikooli raamatukogu on osa koolist, mis on nimetatud seitsmenda päeva adventistist raadioevangelisti Richardsi järgi. Richards rajas usulise raadiosaate Voice of Prophecy. 2000. aastate alguses annetas Richardsi perekond oma esiisa 10 000-köitelise isikliku raamatukogu, milles oli ka sadu kirju, jutlusi ning saadete käiskirju ja fotosid, La Sierra ülikoolile, Richardsi nelja lapse alma mater´ile. Zbaraschuk ja raamatukogu vabatahtlik töötaja Connie Lorenz on sorteerinud, katalogiseerinud ja skaneerinud raamatuid ja materjale raamatukogu infosüsteemi tarvis.

Rishards alustas raadiosaadetega KNX-AM raadios Los Angeleses 1929. aastal. 1942. aastaks oli tema saade kõige kuulatavam usulise sisuga saade terves riigis. 1980. aastaks oli Voice of Prophecy eelarve 6 miljonit USA dollarit ja seda edastati 700 jaamas üle maailma. Praegu on raadio stuudio ja kontor Lovelandis Colorados.

19. sajandi kirjad, mis ajalehele The Voice of Truth saadeti, avavad akna tollaegsesse elustiili ja kultuuri. „Niimoodi inimesed suhtlesid omavahel, eriti kui nad ei saanud endale reisimist lubada,“ ütles Zbaraschuk. „Inimesed püüdsid juhtunut mõista ja ajalehe vahendusel arutlesid nad selle teema üle.“

Zbaraschuki sõnul on Richardsi raamatukogu trükised, ajalehed nende seas, väga märkimisväärsed just selle info pärast, mida nad annavad seitsmenda päeva adventistide ajaloo kohta.

„See on füüsiline ühendus meie eelkäijatega,“ ütles Zbaraschuk. „See annab ühendusetunde, mida uutest ümbertrükkidest ei saa. Siin võib olla asju, mida me adventliikumise kohta varem pole teadnud.“

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat