Usuvabaduse eestkõneleja soovib, et usu tõttu vangistatud saaksid rohkem tähelepanu

Avaldatud 24.6.2015, allikas Adventist Review

Usu tõttu vangistatute täbar olukord peaks olema rahvusvaheliste valveagentuuride ja Seitsmenda Päeva Adventistide koguduse päevakavas kõrgemal kohal, ütles koguduse ÜRO kõneisik Ganoune Diop.

Diop kõneles Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni inimõiguste nõukogu ees kogudust esindades. Inimõiguste nõukogu sessioon kestab kolm nädalat, see algas 15. juunil Genfis Šveitsis. Diop osales olulisematel kohtumistel ja paneelidel ning kohtus ÜRO eriesindajaga usu- ja südametunnistusevabaduse osas – Heiner Bielefeldtiga.

Diop osaleb regulaarselt ÜRO kohtumistel Genfis ja New Yorgis, ta sõnas, et usuvabaduse teemat kiputakse käsitlema kui vähemolulist inimõiguste panteonis.

„Kuid usuvabadus on aluspõhimõte ning sedasi seotud kõigi teiste inimõigustega,” ütles Diop. „Riik, mis austab inimese õigust omada, praktiseerida või muuta oma usulisi põhimõtteid, on riik, mis suure tõenäosusega kaitseb inimväärikust ka muul viisil. Inimõigusi ei saa kunstlikult üksteisest eraldada, nad on omavahel seotud.”

Ühe Genfi kohtumise peateema oli usus tõttu vangistatud inimesed. Diop ütles, et nende naiste ja meeste tragöödia, kes on vangistatud usulistel põhjustel, saab üsna vähe avalikku tähelepanu.

„See peab muutuma,” sõnas Diop. „Paljudes riikides – näiteks Lähis-Idas või Kesk-Aasias – kannatavad usuvähemused seaduslike sanktsioonide tõttu lihtsalt sellepärast, et nad praktiseerivad oma usku või jagavad seda teistega. Me ei tohi kunagi unustada oma vendi ja õdesid, kes maksavad hirmsat hinda, et oma südametunnistusele ustavaks jääda.”

Diop ütles, et adventkoguduse avalikkussuhete ja usuvabaduse osakond otsib võimalusi, et luua koguduseliikmetele, kes kannavad ebaõiglase vangistuse tõttu, parem süsteem, et neid aidata ja nende vajadustele vastata. Ta viitas hiljutisele kaks aastat kestnud Antonio Monteiro juhtumile. Monteiro on adventkoguduse pastor Togos. See on näide sellest, kuidas usulised põhjused võivad komplitseerida protseduure. Monteiro oli vangistuses „vandenõumõrva” kahtlustusega, aga ta mõisteti lõpuks õigeks.

ÜRO inimõiguste nõukogu töötab kuni 3. juulini. Praeguse aja olulisemad teemad on immigrantide vool, kes püüab põgeneda vaesusest, sõda, parema elu otsimine Euroopas, Aasias ja Austraalias. Teemaks on ka kriis Süürias, äärmusliku vägivalla levimine üle maailma ja naiste õiguste kaitsmise olulisus.

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat