Peakonverentsi töökoosoleku valimiskomisjonist

Avaldatud 25.6.2015, allikas Adventist News Network

Peakonverentsi töökoosolek on Seitsmenda Päeva Adventistide koguduse suurim nõupidamine, mis toimub iga viie aasta tagant. 10päevase koosoleku ajal valitakse kogudusele juhtkond ja otsustatakse, kuidas kogudust juhitakse ning kuidas kogudus täidab oma missiooni.

Kui on aeg valida koguduse juhtkond, kaasa arvatud president, peavad koguduse divisjonide ja tööharude juhid – 252 delegaati tegema tööd valimiskomisjonis. Kes need delegaadid on? Kuidas nad valitakse? Missugune täpselt on nende roll?

 

Valimiskomisjoni moodustamine

Valimiskomisjoni 252 liiget koosneb 233 delegaadist koguduse 13 divisjonist, ja 19 delegaadist koguduse peakorterist, mida tuntakse ka peakonverentsi nime all.

Kuna valimisprotsess algab kandidaatide valimisega, siis moodustatakse valimiskomisjon peakonverentsi töökoosoleku esimesel päeval. Igal divisjonil on õigus saata valimiskomisjoni 10% oma delegaatidest. Peakonverents võib sinna saata 8% oma delegaatidest.

Kuid valimiskomisjoni kandidaatide esitamisel on ka teisi faktoreid. Näiteks peab sinna valitud delegaat olema täieõiguslik delegaat.

Valimiskomisjoni liige ei tohi olla peakonverentsi valitud ametnik. Nende hulka kuuluvad peakonverentsi ja divisjonide presidendid, asepresidendid, peasekretärid, nende abid, laekurid, nende abid, divisjoni ametnikud, peakonverentsi audiitoriosakonna ametnikud ja peakonverentsi osakondade juhid.

Teisisõnu, kui delegaat töötab hetkel postitsioonil, kuhu hakatakse inimest valima, ei saa ta olla valimiskomisjoni liige.

Valimiskomisjoni valitakse unioonide presidente ja ametnikke, kohalike liitude juhte, koguduseliikmeid, peakonverentsi institutsioonide juhte, kaasa arvatud koolide, haiglate, sanatooriumide ja Ellen G. White Pärandi hooldusnõukogu juhte.

Kui valimiskomisjoni kõik 252 kohta on täidetud, läheb komisjon eraldi ruumi, kus hakkab kohe oma kohustusi täitma, alustades komisjoni esimehe, aseesimehe, sekretäri ja abisekretäri valimisest.

Kui esimees on valitud, peab ta ruumist lahkuma, kuni on valitud teised kolm valimiskomisjoni ametnikku.

Kui komisjonile on teatatud nende ülesanded, alustab see esimehe juhtimisel koguduse juhtivtöötajate valimist.

Bob Kyte, Adventist Risk Management'i president, oli valimiskomisjoni liige 2010. aasta töökoosolekul. Ta sõnas, et komisjonis on palju kultuure, keeli ja erinevusi, mistõttu on palju erinevaid võimalusi valida parim meetod nimede valimiseks. „Suurimaid väljakutseid on püüda aru saada, kuidas kõik need erinevad kultuurid koos koguduse heaks töötavad,” ütles Kyte.

 

Valimise protsess

Iga päeva alguses jagab üks komisjoni juht päeva vaimuliku mõtte. Palutakse Issanda juhatust otsustusprotsessile. „Me palvetasime iga hääletuse eel, et Jumal juhiks hääletamist,” ütles Kyte.

Esimene positsioon, kuhu valimiskomisjon peab inimese nimetama, on peakonverentsi president. Kui president on valitud, siis töötab ta edasi valimiskomisjoni nõuandjana.

Pärast presidendi valimist valib komisjon inimesed peakonverentsi peasekretäri ja laekuri kohale. Kui need inimesed on valitud, hakatakse valima inimesi teistele positsioonidele.

Kui valimiskomisjon on inimese nime mingile positsoonile nimetanud, siis antakse sellest kandidaadile teada. Ametnikud annavad inimesele teada ka sellest, kui teda ei valitud, enne kui otsus antakse teada sellele inimesele, kes osutus valituks.

Mõnikod teeb valimiskomisjon Püha Vaimu juhtimisel enam kui nimetab kandidaate.

„Mõnel juhul julgustame kandidaate kandidatuuri vastu võtma,” ütles Cindy Tutsch, Ellen G. White'i Pärandi hooldusnõukogu endine asedirektor, kes töötas valimiskomisjonis 2010. aastal. Ta valiti toona komisjoni aseesimeheks, pärast seda kui komisjoni esimees oli valitud koguduse asepresidendiks.

Kui kandidaadile on tema nime nimetamisest teada antud, tuleb valimiskomisjon saali, kus on töökoosolek. Kestva koosoleku juhataja katkestab arutelu, et kuulata ära valimiskomisjoni sõnavõtt, seda tuntakse ka raporti nime all. Mõnikord on raportis mitme kandidaadi kandidatuur.

Kuigi valimiskomisjoni raport on soovitusliku iseloomuga, juhtub harva, et delegaadid raporti tagasi saadavad.

Kui delegaadil on raporti suhtes kahtlusi ja ta teeb need pärast raporti esitamist teatavaks, kutsutakse ta valimiskomisjoni ette, et ta seal ära kuuldaks. Kui ta on ära kuulatud, võib ta lahkuda, et valimiskomisjon saaks teha edasise otsuse.

Kuigi valimiskomisjon on võrreldes koguduse 18,4miljonilise liikmeskonnaga suhteliselt väike, on selle roll adventkoguduses oluline. On oluline, et see 252 inimesest koosnev grupp kuulaks Püha Vaimu häält ja täidaks töökoosoleku ajal kõik ettenähtud ametikohad.

„Minu jaoks oli väga suur eesõigus töötada koguduse sisemises võrgustikus,” ütles Tutsch.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat