Adventkogudus on rahvuste ja rasside poolest USA kõige mitmepalgelisem kogudus

Avaldatud 31.7.2015, allikas Adventist Review

Ameerika Ühendriikides võib adventkogudusse sattudes avastada, et seal ei kõnelda esimese keelena inglise keelt. On võimalik, et sattusid üsna tüüpilisse USA adventkogudusse.

Seitsmenda päeva adventistide kogudus USAs paistab silma sellega, et selles on kõige rohkem erinevate rahvaste ja rasside esindajaid, sedastab nädala alguses avaldatud uuringukeskuse Pew Research Center aruanne.

„37% täiskasvanuist, kes määratlevad endid seitsmenda päeva adventistidena, on valgenahalised, 32% mustanahalised, 15% hispaanlased, 8% asiaadid ja 8% mõnest muust rassist või segarassist,” kirjutas keskuse toimetaja Michael Lipka.

Analüüs viidi läbi 2014. aasta andmete põhjal, mis saadi religioonimaastiku uuringust, selles omakorda vaadeldi 29 peamise urugrupi rahvuslikku jaotumist. Rassi- ja rahvusegrupid jagati viide kategooriasse: valged, mustad, hispaanlased, asiaadid ja teisest rassist või segarassist ameeriklased.

Andmete analüüsimise tulemusena andis Pew adventkogudusele Herfindahl-Hirschman Index'i skaalal indeksi 9,1, mis on oluliselt kõrgem kui rahvuslik keskmine – 6,6 (selle järgi on 66% koguduse liikmeskonnast valgenahalised). Kõige vähema rahvusliku erinevusega usugrupp USAs on National Baptist Convention – selle liikmeskond on peamiselt mustanahaline ning kogudus sai indeksi 0,2.

Adventist Mission'i direktor Gary Krause ütles, et koguduse missioon on valmistada inimesi ette Jeesuse teiseks tulemiseks ja see kutsub meid olema erinevustele avatud.

„Me ei ole Ameerika kogudus. Me ei ole Aafrika või Aasia kogudus. Me ei ole Euroopa kogudus,” ütles Krause. „Me oleme üleilmne liikumine, kellel on missioon kõigi inimeste seas.”

Ta lisas, et adventkogudus töötab 215 riigis ja territooriumil. „Aga me ei ole sellega veel rahul, sest ÜRO nimekirjas on veel 22 riiki, kus me ei ole tööd alustanud,” ütles Krause, kelle haldusalasse kuulub koguduse üleilmse misjonitöö fondide koordineerimine. „Me kõik oleme Jumala lapsed ja meile meeldib tervitada inimesi kõigist rassidest ja rahvustest oma perekonda.”

Pew andmetel on adventkogudus USAs muutunud mitmerahvuselisemaks alates 2007. aastast. Vaid seitsme aasta kestel on valgenahaliste adventistide arv vähenenud 6 protsendipunkti võrra – 43%lt 37%ni. Asiaatide arv liikmeskonnas on kasvanud 5%lt 8%le. Ning teise või segatud rasside esindajaid oli enne 4%, nüüd 8%.

Adventkoguduse Põhja-Ameerika divisjoni kommunikatsioonidirektor Daniel Weber ütles, et ühendriikide 1,1 miljonit adventisti peegeldavad maailma 18,5miljonilist liikmeskonda.

„Meie kogudus üle maailma on kasvanud ning see on esindatud pea igas kultuuris, rassis ning keeles, sama mitmepalgelisus on esindatud ka Põhja-Ameerikas, sest meie kogemus erinevate kultuuridega mujal maailmas annab meile võimaluse jõuda tõhusamalt erinevate rahvaste esindajateni siin,” ütles Weber. „Misjonikäsk kutsub meid minema kõigi inimesteni kõigist kultuuridest.”

Üleilmne adventkogudus ei ole viinud läbi uurimust selle kohta, missugune on selle rahvuslik ja rassiline eripära. Ent koguduse statistikaosakonna juhi David Trimi sõnul langevad 2013. aasta avaldamata uuringutulemused kokku Pew andmetega.

Pew' tulemused ei olnud Trimi jaoks üllatavad, ta sõnas, et adventkogudus aktsepteerib kõiki inimesi ja selle sõnum rõhutab ühtsust Kristuses ning lootust Kristuse teise tulemuse suhtes, mitte meie erinevusi.

Pew nimetab kogudust mitmepalgeliseks juhul, kui täiskasvanud liikmeskonnast ei ületa ühe rassi või rahvusgrupi esindatus 40 protsenti. Selle määratulusega kattub veel vaid kaks teist usurühmitust: moslemid (skooriga 8,7) ja Jehoova tunnistajad (skooriga 8,6), mis on adventistide järel vastavalt teisel ja kolmandal kohal.

Pew kasutab mõõtmisel tähist Herfindahl-Hirschman Index, mida muuhulgas kohaldatakse tavaliselt turu-uuringutele, et võrrelda monopole nende ettevõtetega, kus on vähem konkurentsi.

Skaala teises otsas, kus on kõige vähem rassilist või rahvuslikku eripära, on kogudused, mille liikmeskonna enamuse moodustavad kas valge- või mustanahalised.

Aruandes kajastatakse veel kolme inimrühma: ateistid, agnostikud ja nimetud – kõigi nende liikmed on peamiselt valgenahalised.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat