Septembri muudatustest Eesti koguduste pastoraalses teenimises

Avaldatud 30.8.2015, allikas Meie Aeg

Augusti viimasel hingamispäeval, 29. augustil pidas oma viimase jumalateenistuse Türi ja Paide koguduses pastor Olavi Laur. Olavi jätkab septembrist tööd Rapla ja Tallinna I koguduse juures. Seni Rapla ja Pärnu koguduse pastorina teeninud Rein Kalmus töötab edaspidi Pärnu, Türi ja Paide koguduses. Uude kogudusse läheb ka senine Tallinna III koguduse pastor Ruslan Karlov, kes alustab septembrist tööd Narva ja Jõhvi koguduses.

Pastor Olavi Lauri töö Türi ja Paide koguduse juures algas 2010. aasta märtsis. Olavi meenutab Järvamaal oldud aega sõnadega koostegemine, kasvamine, õppimine, tegutsemine, külaliste vastuvõtmine ja külas käimine ning ühised söömised.

Viimase jutluse teemaks valis Olavi ülestõusmise – selles on lootust, mis on Jumalale omane ja mida Ta soovib kõigile anda.

Türi kogudusemaja välimus läbis sel suvel uuenduskuuri, milles oli oluline osa kanda pastor Olavil. Viimase kingitusena kogudusele meisterdas Olavi kogudusemaja nimesildi.

Rein Kalmus pidas eile viimase jutluse Rapla koguduses, kus ta on töötanud varemgi, ent lõppev tööperiood sai alguse novembrist 2012. „Kui Arvediga [Lint] seal alustasime, siis ei olnud kogudust veel moodustatud. Mul olid Raplast head soojad mälestused ja nende tunnetega sinna läksin,” sõnas Rein.

„Rapla kogudus on küll väike, aga mul on olnud meeldiv seal oma tööd teha. Rapla-aeg on olnud keeruline muudel põhjustel, kuid kogudus on mind toetanud, julgustanud, on olnud kannatlik.”

Rein rääkis eilsel jumalateenistusel kogudusele pühendumisest. „Jumal võiks igal päeval olla inimeste elus ja selleks peame meie, inimesed, ise omalt poolt pingutama. Oluline on, et praktiline usuelu oleks tõesti praktiline ja käegakatsutav, selle kaudu tuleb Jumal meie ellu.”

Senine Tallinna III koguduse pastor Ruslan Karlov jätkab tööd Jõhvi ja Narva koguduses. Kuni 2015. aasta lõpuni töötab seal edasi ka koguduse senine pastor Viktor Nõmmik, kes veebruarist asub teenima Viljandi ja Põltsamaa kogudust.

Ruslan töötas Tallinna III koguduses 2012. aasta 1. augustist ning see oli tema esimene töökoht liidus. Ruslan sõnas, et oli Tallinnas alustades kogenematu, kuid Tallinna III kogudus oli see, kus ta üles kasvas ja kokku on ta selles koguduses olnud 23 aastat, neist kolm viimast pastorina. „Ühelt poolt on kodukoguduses pastorina töötamine kerge – ma tean kõiki inimesi, teisalt veidi raske – mõnikord tundsin end mitte kui pastor, vaid nagu koguduseliige.”

Ruslan ütles töökoha vahetumise kohta, et on selle üle rõõmus, kuna nüüd ta saab kogeda, mida tähendab pastoritöö uues koguduses. „Esimesed tööaastad olid igati kerged: esimesel töökohal on palju inspiratsiooni ja emotsiooni, töö on värske.”

Ruslan pidas oma viimase jutluse Tallinna III pastorina juba 22. augustil, 29. augustil oli ta tutvumas Narva kogudusega. Oma tervituses Narva kogudusele lähtus Ruslan mõttest, et iga inimene unistab oma hinges ühest kohast, kust saada innustust või erilist vaimulikku kogemust. „Minu jaoks on kohalik kogudus selline koht,” ütles Ruslan.

Tallinna III koguduses kuuldud tänasõnade peale väljendas Ruslan imestust: „Minu mõte eelmisel hingamispäeval oli: kas tõesti ma tegin nii palju, et inimesed on nii tänulikud?” Ent samas lisas ta, et noore alustava pastori kogudusel on suurem vastutus. „Kogudus andis mulle kristlikku kasvatust. Andis mulle arusaamise, kes on Jumal, mis on Piibel. Iga kogudus, kus noor pastor alustab, kannab koos pastoriga vastutust selle töö eest, mida tehakse.”

Kogudus omalt poolt soovis Ruslanile mitte jätta soiku annet, mida nad tema juures on märganud: anne lihvida teravaid nurki. „Kogudus soovitas, et ma säilitaksin seda head annet ja jätkaksin selle vaimus,” ütles Ruslan.

Augusti viimane päev on viimane tööpäev Eesti liidus senisel Narva koguduse pastoril Villi Nõmmikul.

Villi alustas Narvas tööd 2009. aasta septembris, enne seda, 2006. aasta 1. augustist töötas ta Jõhvi koguduses. Villi sõnas, et jääb pastoritööd meenutama kui väga positiivset. „See töö avas minu silmaringi. Töö inimestega on raske, aga see annab suure kogemuse,” ütles Villi. Edaspidise kohta sõnas ta, et kui Jumal annab, siis sätib ta oma elu Jõhvi poole, kuna seal ta elab ja seal on tema kool, kus ta töötab õpetajana.

Hingamispäevasel jumalateenistusel ütles lisaks Villile sõna ka Ruslan Karlov ning liidu esimees Ivo Käsk. Villi keskendus oma sõnumis Jumala plaanidele ja eesmärkidele. „Kui Jumal avab võimalusi tööks inimestega, siis see on Jumala tee. Jumal teab, kuhu see viib ja mis on eesmärk. Kui Jumala avas võimaluse tunnistamiseks, siis see aitas mind isiklikult, avas minu nõrgad kohad ja aitas – kui töötad inimestega, siis inimesed aitavad need nõrgad kohad muuta tugevaks.”

Augusti lõpuga suundub emerituuri seni Haapsalu ja Kuressaare kogudust teeninud pastor Rein Käsk. Reinu tänati pikaaegse ja ustava töö eest pastorina liidu tööliste laagris augusti keskel.

Eile paluti uue õppeaasta hakul kõigis kogudustes nii õpilastele kui õpetajatele õnnistusi ja tarkust.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat