Ilusat uut kooliaastat!

Avaldatud 1.9.2015, allikas Meie Aeg

1. september on tarkusepäev ning uue kooliaasta algus. 

Igal aastal tuleb kooliaeg kuidagi veidralt – ühtaegu oodatult ja ikka ootamatult. Tahaks nagu veel suve ja puhkust ja nagu ei tahaks ka. Seda õppijatele, kes juba mitmendat või mitmekümnendat kooliaastat alustavad. Mõnele on see aga täitsa uue elu algus – ikka neile, kes esimese klassi lähevad, ja neile, kes oma lapse esimesse klasse saadavad. Uskuge – see saab tore aeg olema! Avastada, leida, teada saada, välja mõtelda, toime tulla, panustada, pingutada ja pärale jõuda on ju tore. Ja kogu selles mitmemõõtmelises ja mitmepalgelises õppimise protsessis on hea meeles pidada – õpilane ja õpetaja ei ole vastased ja ammugi mitte vaenlased, vaid ühe eesmärgi nimel tegutsev meeskond, kus üks teab lihtsalt antud hetkel antud teemast veidi rohkem … seni. Kummastaval kombel ei kehti selles koostöös konkurents: õpetaja on üliõnnelik, kui õpilane ühel päeval temast targemaks saab. Tehke siis õpetaja õnnelikuks sellega, et õpite!

Kui mõnele lapsevanemale ikkagi murekorts otsaesisele tikub, siis ehk aitab teid ühe meie pere lapse tark tähelepanek. Kui minu noorem tütar kooli läks, vaatas isa teda mureliku pilguga ja ohkas: „Noh, hakkab pihta!“ Laps aga ei kaotanud oma muretut meelt ja lohutas: „Pole hullu, isa, ära muretse! Sina ju elasid selle üle. Küll mina ka elan.“ Ja ongi väga hästi „üle elanud“!

Ilusat kooliaega teile kõikidele! Mitte ainult täna ja mitte ainult selle aastal, vaid läbi elu – jätkuvat rõõmsat ja avastusterohket õppimist – koolis, ülikoolis, elukoolis, hingamispäevakoolis!

Ja kõik su lapsed on Issanda õpilased ning su lastel on suur rahu. /Js 54:13/

Anne Vahtramäe, õpetaja

 

Ma soovin Jumala juhtimist õpetajate töös, et and oskaksid hinnata ja väärtustada õpilaste omapärasid ja et nad võtaksid aega õpilaste tundmaõppimiseks.

MESI PEITUB IGAS ÕIES! On vaid vaja õige nokaga mesilindu, kes saaks ka kõige tõrksamas õies selle mee sügavalt kätte.

Helena Nõmmik, huvijuht

 

Õpilastele soovin jõudu tarkuse kogumisel ning et te õpiksite peale koolitarkuse veel eluks vajalikke oskusi ja naudiksite igat päeva.

Lapsevanematele soovin jõudu, et te jaksaksite toetada oma lapsi kogu kooliaasta vältel: panna tähele nende rõõme ja muresid. Võtke aega, et lapsi kuulata ning juhtida neid juba maast madalast andma oma väikesed koormad Taevaisale üle. Palvetage igal päeval oma kallite eest.

Õpetajatele soovin tarkust, et te oskaksite oma õppeaine muuta õpilastele kütkestavaks. Kui te ise armastate seda, mida teete, siis hakkavad ka õpilased sellest lugu pidama ja seda tähtsustama.

Annely Kaasik, magistrant

 

Kui vaatame langevaid lehti või taevasse tõusvat täiskuud – me võime õppida loodusest. Kui me vaatame sõbra silmadesse ja kuulame tema jutte – me võime õppida inimesest. Kui avame hea raamatu, uurime ja süveneme – me võime õppida kogutud tarkusest. Me vajame vaid uudishimu ja õppimistahet.

Olgu sel uuel õppeaastal teil kõigil, armsad õppijad, vaimustust avastamiseks ja koos uue kogemiseks, ka ühist kooliteed käies! Süda avatud, meeled valla ja mõistus teravaks!“

Tiia Lister, psühholoog

 

Minu arvates on kooliaeg on parim aeg elust. Päris tihti on see tunne ilmselt küll vastupidine, kuid aastaid hiljem meenutame me kõik seda aega kui üht kõige lahedamat perioodi. Selle aja jooksul kujunevad sõprussuhted ning avaneb silmaring. Tihti on raske, kui koolitööd on palju või kui see üks matemaatikaülesanne lihtsalt ei mahu pealuusisse ära (rääkides omast kogemusest). Ei ole võimalik anda endast rohkem kui parimat, ning kui parim tähendab seda, et pea mõnda asja ei lõika, ei maksa selle pärast heituda.

1. Korintlastele 10:31 kutsutakse meid üles andma endast parimat Jumala auks. Jumal õnnistab raske (õppe)töö tegijat. Viljakat ja rõõmsat uut kooliaastat kõigile!

Tiit Lukk, Cornelli ülikooli teadur

Jaga Facebookis
Vaata lisaks
Loe lisaks
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat