Adventistid üle Euroopa abistavad põgenikke

Avaldatud 9.9.2015, allikas Adventist Review

Ajal, mil Euroopa mattub põgenikevoo alla, panustavad seitsmenda päeva adventistid, et aidata toidu, peavarju ning hariduse ja muuga, et põgenikud saaksid alustada paremat elu.

Trans-Euroopa divisjoni president Raafat Kamal ütles, et põgenikekriis on äratanud mälestusi tema enda lapsepõlvest Lähis-Ida sõjas ning ta innustas adventiste ühinema palves ning toetama ADRA ja kohalike koguduste tööd, kes abistavad põgenikke.

„Näen praegust kriisi kui võimalust abistada oma ligimesi ning saada paremateks inimesteks,” ütles Kamal Adventist Review'le. „Siin ilmneb kaastundliku lahkuse ilu ja murtud inimeste teenimine.”

Euroopa juhid näevad vaeva, et tulla toime põgenikevooga, põgenikud on pärit peamiselt Süüriast.

„Põgenikud on Serbiasse jõudes väga väsinud,” ütles ADRA Serbia osakonna juht Igor Mitrović, kes aitas riigi pealinna asüülitaotlejate keskuses. „Sageli ütlevad nad, et seljataga on väga pikk tee – kuritarvitamised, raha saab otsa, pea surmaga lõppenud olukorrad ja lihtne lootusetus – see kõik on kujunenud hullemaks kui kodus tabada võivad kuulid.”

Paljud adventistid, kes töötavad ADRA egiidi all, on põgenikevoo esiliinil. ADRA Horvaatia ning Sloveenia osakonnad on kogunud annetusi, et abistada põgenikke Kreekas, Makedoonias ja Serbias. „Koguduseliikmete ning ka teiste inimeste abi on teretulnud ja see abi jõuab kindlasti abivajajateni,” ütles Kamal, kelle töö haldusalasse Serbia, Ungari ja Kreeka kuuluvad.

„Ma julgustan kõiki koguduseliikmeid võtma ühendust ADRAga, et selle kaudu pagulasi aidata,” ütles Kamal.

Põgenikekriis on Kamali jaoks äratanud mälestusi lapsepõlvest. Kamal kasvas üles Liibanonis 1975–1990. aastatel käinud kodusõja ajal. Ta kaotas kodukülale tehtud rünnakutes oma pere ja sõbrad. Ükskord kukkus tema majja kivi, mis hävitas kodu põranda. Kamal lahkus Liibanonist 1984. aastal, et Newboldi kolledžis majandust ning teoloogiat õppida.

„Migrandid on hirmunud ja kodutud ning paljud neist on näinud kirjeldamatuid õudusi,” ütles Kamal. „Me peame neid aitama. See on meie inimlik ja kristlik kohus.”

Ka Newboldi kolledž abistab põgenikke: oktoobris saadetakse kaks väikebussitäit vabatahtlikke koguduseliikmeid ja tudengeid abistama Prantsusmaal Calais' sadamas laagris olevaid põgenikke. Vabatahtlikud jagavad toitu, riideid ja vett.

Lisaks sellele avab kolledž veebilehe, kus inimesed saavad annetada erinevatele põgenikke abistavatele ettevõtmistele. Veebileht plaanitakse avada lähiajal.

Saksamaal teeb ADRA koostööd 12 abiorganisatsiooniga, et koguda raha ja vajaminevaid asju, ütles Andreas Mazza, kes on Inter-Euroopa divisjoni kõneisik. Inter-Euroopa divisjoni kuulub 20 Euroopa riiki, kaasa arvatud Saksamaa, Austria ning Itaalia.

Itaalias jagab ADRA jooki, riideid ja muud vajaminevat Sitsiilias Palermo sadamas.

Eriti aktiivselt töötavad vabatahtlikud Austrias, kus paljudel kogudustel on oma pagulasprogrammid.

Mödlingi adventkogudus (14 km Viinist lõuna pool) on korraldanud kohalikele pagulaste lastele koolitunde, et täita lünki, mis on viimase kahe aasta jooksul nende hariduses tekkinud.

„Paljudel lastel on raskusi õppekava täitmisega, kuna nad ei oska kohalikku keelt, ja nende vanemad ei suuda neid aidata,” ütles ADRA Austria kommunikatsiooni- ja projektijuht Corinna Wagner.

Alguses viiele lapsele mõeldud tundides käib nüüd umbes 20 last. Lapsed saavad ka tasuta lõunasöögi, nendega tehakse sportmänge ning neile korraldatakse ekskursioone ning matku.

Viinis on ADRAl kogukonnakeskus, mis avati algselt kodutute jaoks, ent praegu on see täidetud põgenikega. Kogukonnakeskus saab toiduannetusi supermarketitest, seal pakutakse tasuta hommikusööki ning abi, mida inimesed ühiskonnas toimetulekuks vajavad. Hiljuti avati ka saksa keele tunnid.

„Mitmed Süüria ning Ukraina põgenikud aitavad adventistidest vabatahtlikke, et kaasatusest!”

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat