Usuvabadus tõmbub koomale kogu maailmas, adventistidel raskusi hingamispäevaga

Avaldatud 21.10.2015

Pea igas maailmanurgas kogevad seitsmenda päeva adventistid raskusi hingamispäeva pidamisega; koguduse uue uurimuse andmeil muutuvad usuvabaduse piirangud üle maailma aina kitsmaks.

2015. aasta usuvabaduse raportis kasutatakse adventkoguduse kui usuvähemuse vaatepunkti paljudes riikides, hindamaks seda, kui tõhusalt ja mil määral riigid usuvabadust kaitsevad, sedastati Seitsmenda Päeva Adventistide avalikkussuhete ja usuvabaduse osakonna avalduses, mis väljastati esmaspäeval. Uurimuses kasutati 223 riigi ja piirkonna andmeid.

Dokumendis kajastub, et hingamispäeva pidamisel kogevad adventistid raskusi nii tudengkonnas kui töötajate seas, seda enamuses maailma piirkondades ja riikides kõige erinevamates piirkondades, näiteks Bangladeshis, Nikaraaguas, Sri Lankas, Rumeenias, Venemaal, Ugandas ja Zimbabwes.

Adventistid ja teised usuinimesed elavad eriti rasketes oludes paljudes Kesk-Aasia riikides ja paikades, kus valitseb tugev usuline fundamentalism, olgu see siis hinduism, budism, islam.

„Maailma eri paigus kannatavad tänapäeval miljonid,” ütles koguduse avalikkussuhete ja usuvabaduse osakonna juht Ganoune Diop aruannet tutvustades. „Need naised ja mehed on teinud valiku jääda ustavaks oma uskumustele, mitte minna vastuollu oma südametunnistusega.”

Diop ütles, et raport, mis on omataoliste seas üheksas – kogudus on raporteid avaldanud alates 1999. aastast – toob esile rahvusvahelised trendid, mis on kaugel julgustavatest.

„Vaatamata ennenägematule üleilmsele üleskutsele edendada usuvabadust on usuvabaduse olukord maailmas kehv,” ütles ta.

Viimased adventkoguduse ja teiste valdkonna agentuuride poolt kogutud andmed viitavad üleilmsele usuvabaduse olukorrale, kus on rohkem piiranguid ja vähem stabiilsust. Diop sõnas, et järsult on kasvanud oht mitteriiklike tegurite poolt nagu terroriorganisatsioonid ja sõjaväelised rühmitused paljudes piirkondades.

Raport on ainus omalaadne ses osas, et toob selgelt esile adventistliku perspektiivi usuvabaduse teemade osas. Iga riigi kohta antakse poliitiline ja sotsiaalne ülevaade, asjassepuutuvate seaduste ülevaade, usuvabaduse kaitsmise praktika analüüs ja adventkoguduse viimase aja kogemus selle jurisdiktsiooni raames.

Diop sõnas, et raport soovib rõhutada murekohti ja kinnitada adventkoguduse pikaajalist tööd usuvabaduse kui ühe olulisema inimõiguse kaitsmisel.

Möödunud aastatel on raportit osundatud paljudes rahvusvahelistes aruannetes, ka ÜRO Inimõiguste komisjoni ja USA riigisekretäri aruannetes. Tänavust aruannet saab lugeda siin. Eesti olukorda on kirjeldatud leheküljel 125 ja 126. 

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat