Põhja-Ameerika divisjon võttis vastu inimese seksuaalsust käsitleva seisukoha

Avaldatud 9.11.2015, allikas Adventist Review

Seitsmenda Päeva Adventistide koguduse Põhja-Ameerika divisjon (NAD) esitas oktoobri lõpus toimunud aastakoosolekule seisukoha inimese seksuaalsuse kohta. Pärast enam kui kaks tundi kestnud arutelu tehti seisukohas mitu parandust ja 2. novembri hääletusel võeti see hääletustulemusega 74-17 vastu.

„Praktiline ja kaastundlik teoloogia,” ütles üks nõukogu liige seisukohta kirjeldades.

Dokument sedastab, et adventkogudus Põhja-Ameerikas soovib „järgida Jeesuse eeskuju” ning pakkuda „igaühele tingimusteta ja kaastundlikku armastust”.

Seisukohas selgitatakse, et NAD toetab täielikult peakonverentsi juhtnööre inimese seksuaalsuse, abielu, peekonna, homoseksuaalsuse ja samasooliste abielu kohta. Peakonverentsi juhtnöörides, mis avaldati 2014. aasta kevadel, seisab, kuidas kogudus vastab „muutuvatele kultuurilistele suhtumistele, mis puudutavad homoseksuaalsust ja teisi alternatiivseid seksuaalpraktikaid”.

Seisukoht ei ole „teoloogiline dokument, vaid seesugune, mis on kirjutatud Piibli õpetuste ning adventkoguduse Põhja-Ameerika koguduse praktiliste arusaamiste ning juhtnööride põhjal”.

Pärast 2. novembri lõplikku ülevaatamist on seisukohas 12 alateemat: piibellikud põhimõtted, sättumus ja praktika, loomus ja hooldamine, koguduses käimine ja kristlik osadus, koguduseliikmelisus, juhirollid, koguduses töötamine, haridusasutused, teenuste kasutamine, abielutseremoonia, tervisetöö ja transsoolisus.

Mõned kohalviibijad sõnasid, et dokument on „hea algus”, ent väljendasid imestust, „mil määral see põhineb tegelikel vestlustel inimestega, kes kuuluvad loetletud kategooriatesse”. Kuid kommentaarid olid üldiselt heakskiitvad.

Üks aastakoosoleku delegaat tänas NADi sellesisulise seisukoha eest, öeldes, et see on hooliv ja piibellik ja et „Jeesus löödi risti punktis, kus tõde ja armastus kokku saavad”.

Enne seda kui divisjon esitles kõnealust seisukohta, avaldas ka adventkoguduse teoloogiline seminar 21-leheküljelise dokumendi pealkirjaga „An Understanding of the Biblical View on Homosexual Practice and Pastoral Care” (Arusaamine piibellikust vaatest homoseksuaalsele praktikale ja pastoraalsele hoolele).

„[Andrewsi] dokument on väga tasakaalustatud,” ütles seminari dekaan Jiri Moskala. „See ühendab armastuse ja armu. Ja sel moel on see väga adventistlik.”

Seisukohas kasutatakse Piiblit näitamaks, „piibellikku õpetust patu kohta ja selle kohta, kuidas Püha Vaim saab Jumala armus kontrollida meie patuseid kalduvusi.”

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat