Kas Pew uuringukeskus sai adventkoguduse kohta tõesed andmed?

Avaldatud 11.11.2015, allikas Adventist News Network

USA presidendivalimistega kaasnenud kasvav avalik huvi Seitsmenda Päeva Adventistide koguduse suhtes tingis selle, et Washingtoni mõttekoda avaldas koguduse kohta käiva analüüsi.

Pew uuringukeskus koostas dokumendi pealkirjaga „Seventh-day Adventists: A Small and Diverse Faith” (Seitsmenda Päeva Adventistid: väike ja erisugune usulahk), milles on huvitavaid andmeid koguduse kohta USAs.

Pew sedastab õigesti, et USA rahvastikust moodustab adventistide osakaal 0,5%; 2007. aastal oli osakaal 0,4%.

„See stabiilsus vastandub USA kristlaskonnale, kelle osakaal rahvastikust on sama perioodi jooksul kukkunud pea 8 protsendipunkti (78,4 protsendilt 70,6 protsendile),” on dokumendis kirjas.

Pew mainib oma ka seda, et möödunud suvel avaldati tulemused, millest selgub, et adventkogudus on rassiliselt ja etniliselt kõige mitmekesisem usulahk Ameerika Ühendriikides.

Ent kas uus analüüs (mis on kirjutatud Pew 2014. aasta uurimuse põhjal), portreteerib kogudust õigesti?

Esimesena püüdis minu tähelepanu – ja heiskas punase lipu – Pew valim. 2014. aasta uurimus põhineb veidi enam kui 35 000 inimesega tehtud küsitlusel, mille veaprotsent on vaid 0,6. Adventistide valim oli vaid 165, mille veaprotsent on 9,2, mis on uuringute maailmas väga suur.

Alljärgnevalt mõned tõigad, kus on kõrvutatud adventkoguduse ja Pew andmeid.

Demograafia. Meil on andmed liikmeskonna kohta, ent Põhja-Ameerika divisjoni eAdventist'i tarkvara ei uuri liikme rahvust, seega ei saa me seda kommenteerida. Teisalt, Pew ei anna infot soolise jagunemise kohta, meil on olemas ka see teave. Mis puutub adventistide geograafilisse paigutusse, siis me teame, et läänes elab umbes 28% adventistidest (mitte 31, nagu Pew pakub) ja lõunas 34% või veidi vähem, olenevalt sellest, kuidas Pew defineerib „lõunat”. See erineb päris palju 40%-st, mida Pew pakub – ja see on selle suure veaprotsendi sees.

Uskumused ja praktikad. Selle punkti all kattub koguduse andmestik Pew uuringutulemustega. Adventkoguduse 2013. aasta uurimuses osales 1495 koguduseliiget, veaprotsent on 3.

„Seitsmenda päeva adventistid on äärmiselt pühendunud religioossetele traditsioonidele,” sedastab Pew oma aruandes.

Pew järgi on 89% „täiesti kindlad” oma usus Jumalasse, meie uurimus ütleb, et 97% on „täielikult nõus”, et nad usuvad Jumalasse.

Pew järgi osaleb iganädalaselt jumalateenistusel 67%, meie andmete kohaselt 76% liikmeist.

Huvi äratab see, et Pew järgi ütleb 86% liikmeist, et palvetavad iga päev, kui meie uurimuses oli see näitaja 55%. See on ainuke mõõdik, mille järgi Pew tulemused olid „paremad” kui adventkoguduse uurimuse tulemused.

Pew järgi ütleb 89% vastanutest, et Piibel on Jumala Sõna; meie uurimuse tulemus on 90%, nii et siin need kaks uuringut kattuvad.

Eriliselt huviäratav on see, et 52% USA adventiste usub Pew järgi põrgusse. Pew vastandab selle arvu 82% evangelikaalsete protestantidega, kes usuvad põrgusse. Ent näib, et Pew ei mõista selle tulemuse märkimisväärsust.

Kas seda küsimust mõisteti teistmoodi, kui küsijail mõtteis oli, või on adventkogudusel suur probleem.

2013. aasta peakonverentsi aastakoosolekul jagati kõigile delegaatidele koguduse poolt läbi viidud uurimuse tulemused, mille kohaselt oluline osa ülemaailmse koguduse liikmeskonnast ei ole kindel, missugune on surnute olukord. Selle uurimuse väide, mida vastajad pidid kinnitama või ümber lükkama, oli: „Kui inimene sureb, siis tema keha jääb hauda, tema hing magab kuni ülestõusmiseni.” Neljapunktilisel skaalal vastas 79% vastanutest, et nad on väitega „täielikult nõus” – see osakaal on suur. Ent see tulemus on murettekitav, võttes arvese tõika, et vastajate „täielik nõusolek” adventismi ühe olulisema doktriini – usk Jumalase ja usk, et Jumal lõi maailma – suhtes on vähemalt 90%.

Seega, 79% täielikku nõusolekut on tugev kontrast. Veelgi enam, 10% „ei olnud üldse nõus” koguduse seisukohaga surnute osas – see tulemus on lausa murettekitav.

Ameerika Ühendriikides olid koguduseliikmed palju kindlamad surnute olukorra suhtes – 86% vastanuist oli täielikult nõus adventistliku vaatega. Need, kes ei olnud nõus või ei olnud üldse nõus, moodustasid kokku 5%. Nii et siin ei olnud isegi vihjet sellele, et pool USA adventistidest usub põrgu olemasolu.

Koguduse uurimuses olid ülekaalus valgenahalised ja võib-olla on ebakindlus adventistliku seisukoha – lõpliku hävingu – suhtes suurem koguduseliikmete seas, kel on teistsugune rassiline või etniline taust, kes on rooma-katoliku taustaga.

Sotsiaalsed ja poliitilised vaated. Adventkogudus on poliitika suhtes neutraalsel seisukohal ega ole huvitatud poliitiliste parteide toetamisest, seega ei uurinud me seda oma küsitluses. Me ei küsinud ka abordi ja homoseksuaalsuse kohta. (On väärt mainimist, et ühes teises uuringus, mille raames küsitleti 20. eluaastates adventkooli lõpetanud täiskasvanuid, selgus, et vaid 49% neist on samasooliste abielude vastu. Selle põhjal ei saa teha järeldusi koguduse üldise liikmeskonna kohta, sest Põhja-Ameerika divisjonis moodustavad 20. eluaastates täiskasvanud vähemuse.)

Kogudusel on aga andmeid evolutsiooni suhtumise kohta. Saime teada, et 97% USA liikmeid on täielikult nõus väitega „Ma usun, et Jumal lõi maailma”, kusjuures 69% oli täielikult nõus väitega „Ma usun, et Jumal lõi maailma seitsme päevaga ja suhteliselt hiljuti”. 16% ei olnud sellega nõus, 7% ei olnud üldse nõus ja 9% pigem ei olnud nõus.

See tulemus annab võrdlusaluse Pew tulemusega, mille kohaselt „kaks kolmandikku seitsmenda päeva adventiste (67%) ei tunnista evolutsiooni”. Meie uurimustulemused näitavad, et vähemalt 69% adventiste ei tunnista evolutsiooni, ent see arv on arvatavasti suurem, sõltudes sellest, mida need 14% adventiste, kes „olid väitega pigem nõus”, inimese evolutsiooni all silmas pidasid.

Laias laastus on Pew andmed meie omadega võrreldes tõesed. Tähelepanuväärne erinevus oli igapäevase palvetamise osas, kus Pew tulemus oli märksa suurem, kui meie andmed näitavad. Ent põrgu osas on väga suur lahknevus, nii et kas Pew on siin täiesti eksinud või – nagu arvan mina – ei mõistnud vastajad küsimust ja vastasid sellele adventistlikul moel.

 

David Trim on peakonverentsi statistikaosakonna direktor

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat