Adventkoguduse väikseimal divisjonil on suured plaanid

Avaldatud 19.11.2015, allikas Adventist Review

Mida sa teeksid, kui peaksid juhtima adventkoguduse divisjoni, mis on 13 divisjonist väikseim, ja lisaks sellele seisma silmitsi kasvuprobleemidega väga ilmalikus Euroopas?

Trans-Euroopa divisjoni presidendi Raafat Kamali jaoks on vastus lihtne: kuulake!

Just seda on Kamal ja tema kaasametnikud viimase aasta jooksul teinudki. Kamal valiti ametisse 2014. aasta juulis ning tänavu juulis taasvaliti uueks viieaastaseks perioodiks. Ta ütles divisjoni aastakoosoleku delegaatidele, et Inglismaal asuvas kontoris on viimase aasta jooksul käinud palju olulisi inimesi. Veebruaris kogunes sinna 80 inimesest koosnev grupp, kes pani kirja 123 soovitust, ning väiksemad grupid on aasta kestel seda tööd jätkanud.

Loe uudist veebruarikuise mõttekoja teemal.

Divisjoni juhid on palunud tarkust, kuidas jagada oma territooriumil, kuhu kuulub 22 riiki, adventsõnumit Jeesuse tagasitulemisest. Divisjonis, mille alad ulatuvad Suurbritanniast ja Iirimaalt läänes Skandinaaviamaadeni põhjas, Kreekast lõunas Eesti ning Bosnia ja Hertsegovinani idas, on vaid 85 000 koguduseliiget.

Pikka aega kestnud kuulamisprotsess on aidanud divisjoni juhtidel keskenduda viiele võtmeteemale, mille järgi on valitud ka meeskonda: juhtimise arendamine, noored, pered, lapsed ja misjonitöö. Võtmepositsioonidele valiti inimesed peakonverentsi töökoosolekul San Antonios Texases.

Loe siit, kes valiti divisjoni osakonnajuhtideks suvel San Antonios toimunud töökoosolekul. 

Millest siis mõtlevad juulis valitud osakonnajuhid – kõik kuulatu, mõeldu ja plaanitu mõtteis?

Võtmeideed

  • Rõhuasetus on meeskonnatööl.
  • Noortemeeskond seob kokku divisjoni noorte-, teismeliste, linnakumisjoni ja rajaleidjate töö.
  • Elu Instituut (Life Institute) seob kokku vallaliste, pere-, tervise-, laste- ja naistetöö.
  • Misjonitöö läbib kõigi osakondade tööd.
  • Divisjon annab administratiivset abi unioonidele, et abistada koolitajate väljaõpetamisel ja toimida vahendite keskusena.
  • Järgides peakonverentsi mudelit, lähtub iga osakond strateegiast „Jumala juurde, Jumalaga koos, Jumala pärast” („Reach up to God, Reach in with God, Reach out for God”)

Divisjoni peasekretär Audrey Andersson ütles koguduse vabatahtlike teenistusest rääkides, et misjonitööd peab tegema nii kohalikus plaanis kui maailma kaugemais paigus.

„Vabatahtlikkuse vaim on elus,” ütles ta.

Ta sõnas, et divisjoni lühiajalised projektid võivad anda liikmetele entusiasmilaengu, et teenida Jumalat ja aidata usukogukondadel edeneda.

Teismeliste ja kogukonnateenistuse juht Alastair Agbaje ütles, et noored peaksid olema aktiivsed ka muul 364 päeval peale üleilmse noortepäeva. Ta kutsus noori üles osalema kogukonnakeskustes, mida divisjonis nimetatakse lootuse keskusteks.

Iga osakonnajuhi esitlust kuulates sai aina selgemaks, et tulevikunägemuste ideed kattuvad ja oluline teema on kaasatus.

„Ma usun, et on käes aeg, mil meie noored teenivad kirega,” ütles noortejuht János Kovács-Bíró, rääkides hiljutistest kogemustest Ungaris ja Rootsis.

Ta tsiteeris noort paari, kes ütles: „Me oleme leidnud parema viisi Jumala talentidega kauplemiseks kui lihtsalt nende vastuvõtmine.”

Kovács-Bíró rajab divisjoni juurde noorsooevangelismi instituudi, mille eesmärk on koolitada koolitajaid.

Osakonna esitlusi kuulates sai selgeks, et palju on mõeldud sellele, kuidas koos töötada, kuidas valmistada vajalikke ressursse ja – mis kõige olulisem – kuidas koolitada koolitajaid, nii et nad saaksid levitada oskusi ja tegevusi igas unioonis, liidus või misjonipõllul. Peretöö osakond töötab programmi kallal, mille keskmes on piibellikud väärtused ja seksuaalsus – pilootprojekt on Rootsis juba läbi viidud. Naistetöö jätkab peakonverentsi poolt akrediteeritud programmiga ning samas arendatakse programmi „tüdrukud Kristuse heaks”. Newboldi kolledžis hakatakse koolitama teismeliste koolitajaid.

Ka pastorite ühendus saab uue hoo: selle sekretär Patrick Johnson pühendub pastorite igapäevasele abistamisele isikliku arengu valdkonnas.

Loe, kes valiti divisjoni osakonnajuhtideks Montenegros toimunud aastakoosolekul. 

„Me oleme siin teie abistamiseks,” ütles Kamal unioonide presidentidele. „Me oleme koolitajate koolitajad. Me soovime, et teil oleksid enda tööks kõik vajalikud vahendid olemas.”

Esitati ka küsimusi. Kuidas saada meeskond toimima? Kuidas viia koolitajate koolitamise põhimõte konkreetse riigi konteksti või, nagu Eesti liidu esimees Ivo Käsk küsis: kuidas lihtsustada neid ambitsioonikaid plaane nii, et need mahuksid ühe väikese liidu konteksti?

Üleüldine meeleolu oli positiivne, isegi optimistlik. Peakonverentsi endine president Jan Paulsen väljendas rõõmu, et sai osaleda koos endiste kolleegide ja üliõpilastega divisjoni aastakoosolekul.

„Mulle meeldib see, mida ma näen, ja mul on teile üks mõte,” sõnas ta. „Lubage Pühal Vaimul endi kaudu maailmaga kõneleda. Püha Vaim on koguduse piiramatu ressurss.”

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat