Kompromiss suhetes

Avaldatud 1.2.2016, autor Madis Ploompuu, allikas Meie Aeg

Suhted on keerulised, ma ütleksin, et minule kui introverdile on suhted kõige keerulisem osa elust. Nii keeruline on leida seda õiget jututeemat ja kellegagi lihtsalt rääkida. Nii palju lihtsam on omaette toimetada, tegutseda oma asjadega ning mitte muretseda selle pärast, et kas järgmine lause ajab mind teistega tülli või mitte.

Veel keerulisem on suhelda, kui teine inimene räägib või kommenteerib teemat, mis on mulle väga tundlik ning milles mul on kindel arvamus ja mis otsekui haavab mind. Eriti raske on neil juhtudel, kui juttu tuleb teemadest, mis otseselt või vihjena mind puudutavad. See paneb minu ajus kohe tööle kaitsemehhanismi, tahaks midagi vastu öelda, ennast kaitsta ning küsida teiselt, mida ta õige endast arvab, et midagi sellist tuleb ütlema.

Ma ei ole suhte-ekspert ja ma olen veel noor, kuid olen siiski üht teist näinud ja õppinud. Üks suur küsimus, on: kuidas on võimalik säilitada häid suhteid, eriti kui keegi on selline, kellega on väga kerge tülli minna? Ma olen leidnud vastuse ja julgen väita, et olen selles kunstis isegi täitsa hea: kompromissid.

Kõik inimesed on erinevad; igal inimesel on omad tugevused ja omad miinused. Paratamatult on miinused just need, mis teistele inimestele silma jäävad ja hakkavad häirima. Ma elasin kaks aastat koos kolme inimesega ühiselamus ja seal oli tohutult palju, mis mind häiris. Sõja ärahoidmiseks pidin väga palju kompromisse tegema, oma ohkamisi tagasi hoidma.

Elu ongi kompromisside kunst ja tõesti – teine inimene on ka rõõmus, kui sa jätad mõned asjad mainimata, mis on tema jaoks ebaolulised. See on eriti oluline abielus. Kuidas nad peaksid läbi saama, kui mõlemad ainult mainivad kõike seda, mis teistele ei meeldi, nii võib armastus üsna pea ära kaduda. 

Niisiis, et ma saaksin elus hakkama, olen õppinud mitte kõike kohe välja ütlema. Paratamatult tuleb ette, kui ka mina reageerin ja kaitsen end, kuid enamasti on mõttekas end vaos hoida. Lisaks, mind teeb palju rõõmsamaks see, kui mainitakse minu positiivseid külgi ja hinnatakse seda, mille heaga ma olen hakkama saanud – see motiveerib igas asjas. Ma olen kindel, et see motiveerib ka sind, armas lugeja.

Kas teadsid, et Jeesus heitis väga harva inimestele ette nende vigu ning kui keegi Talle ka midagi ütles, ei hakanud Ta kaitsma, vaid ütles hoopis midagi tarka? Olge positiivsed ja tehke sõprade, armastatu ja ka kõigi teistega kompromisse, et suhteid hoida. Korras suhted on kõige paremad suhted, eriti õpilastega, kes ei tule koju kõige parema tunnistusega, eks nad teavad ka ise oma nõrkusi ja seda, milles neil on vaja vaeva näha. Edukaid eksameid ja ilusat kooliaasta lõppemist kõigile õpilastele! 

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat