Koguduste pastoraalse teenimise muutustest 2016. aasta alguses

Avaldatud 7.2.2016, allikas Meie Aeg

2016. aasta alguses toimus Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduse Eesti Liidus mitu muudatust koguduste pastoraalses teenimises.

Alates veebruarist töötab Hele Kulp Tartu ja Võru koguduse pastorina, enne Põltsamaa ja Jõgeva pastor. Endine Jõhvi koguduse pastor Viktor Nõmmik teenib nüüdsest Viljandi ja Põltsamaa koguduse pastorina. Seni vaid Rakvere kogudust teeninud pastor Toivo Kaasik on nüüdsest ka Jõgeva koguduse pastor. Jõhvi koguduses teenib lisaks pastor Ruslan Karlovile piiblitöölisena Aleksandr Tsugai. 1. jaanuari seisuga ei tööta enam pastorina Jaanus-Janari Kogerman ja Andres Ploompuu.


Hele Kulp on kohtunud mõlema uue tööpiirkonna kogudusega, jaanuari viimasel hingamispäeval esitles liidu esimees teda Tartu kogudusele ja veebruari esimesel hingamispäeval Võru kogudusele.

Hele sõnas, et vastuvõtt mõlemas koguduses oli väga positiivne. „Võrus kingiti mulle suur vaagen puuviljadega ja sooviti tervist. Tartus anti võti, et saaksin majas liikuda. Lisaks öeldi, et võtme südametesse pean ise üles leidma,” rääkis Hele.

„Tartus tundsin suurt rõõmu, et mitu töö algusots on ise minu juurde tulnud. Tänagi külastasin ühte inimest, meil oli misjonikohtumine. Töö algusi tuleb kätte, nii et ei ole võimalik mõtlema hakata, kuidas ma tööle hakkan, vaid töö tuleb ise kätte. See on positiivne,” kirjeldas Hele oma esimesi kohtumisi kogudustega.

Hele töö pastorina algas 2012. aastal Põltsamaa ja Jõgeva koguduses. Kuigi nende kogudustega jättis Hele praegu hüvasti, ütles ta, et üleminek ei käi nii, et kõik seosed raiutakse lahti.

„Põltsamaal sai veel salongiõhtuid teha selle vahepealse aja (jaanuarikuu, toim) sees. Jõgeval saab veel kaasa mõelda. See ei ole niimoodi, et ma nende inimese peale üldse ei mõtleks,” lisas Hele.


Viktor Nõmmik, kes on varem teeninud Narva ja Jõhvi koguduse pastorina, pidas eile esimese jutluse Viljandi koguduse uue pastorina ning alustas vanade aegade meenutamisest. Viktor on varem Viljandis elanud kümme aastat ning sealses koguduses ka ristitud ning laulatatud.

„Selle hoone ja kogudusega seovad mind paljud vanad mälestused. Kõige tähtsam – selles kirikus olen saanud Jumala kutse järgida Teda. 1978. aasta 30. septembril sain ristitud,” sõnas Viktor.

Viktor ütles, et koguduses on tore ja hea vaimsus. „Inimesed on pühendunud misjonitööle ja kolmeinglikuulutusele,” lisas ta.

„Oli kena ilus ühine lõuna, siinsed ei kiirusta kuskile, see on vahva. Olime suure osaga kogudusest poole viieni koos. Inimesed küsivad ja laulavad ja ülistavad Jumalat ja palvetavad,” rääkis Viktor.

Järgmisel hingamispäeval kohtub Viktor Põltsamaa kogudusega.


Rakvere koguduse pastor Toivo Kaasik teenib alates 2016. aastast ka Jõgeva koguduse pastorina. Toivo sõnas, et tunneb end kogudust hooldava vaimulikuna, sest Rakvere on põhitöökoht.

„Jõgeva kogudus on väga soe ja sõbralik,” ütles ta ja lisas, et kuigi Rakvere kogudus on võrreldes varasemate aegadega väiksemaks jäänud, näib talle, et sealne suurem kogudus vajab pastori juhtivat rolli rohkem.

„Toetun Jõgeval kogudusevanemale ja olen kutsunud erinevad kõnelejaid siit ja sealt Jõgevale appi,” sõnas Toivo.

Toivo on varem teeninud Türi ja Paide (samuti üheaegselt) ning Tallinna I koguduse pastorina.


Alates 2016. aasta 1. jaanuarist ei tööta liidus pastorikohal enam endine Viljandi koguduse pastor Jaaus-Janari Kogerman ja endine Tartu ja Võru koguduse pastor Andres Ploompuu.

Jaanus jätkab täisajaga tööd koguduste liidu peasekretäri ja laekurina, täiendavateks ülesanneteks on liidu kirjastustöö (Kirjastus IVA) ning rajaleidjate töö juhtimine.

Jaanus alustas pastoritööd üheksa ja poole aasta eest Põltsamaal ja Jõgeval, pärast seda töötas ta Haapsalus ning viimaks Viljandis.

„See on olnud hea aeg. Koguduseliikmed on kalliks saanud ja töö koguduses ka. Jah, on natukene kurb, kuid tean, et tõeliselt edukas saab olla siis, kui teatud asjadele öelda "ei", sest siis jääb aega teisi ülesandeid paremini teha,” rääkis Jaanus põhjusest, miks ta pastoriametist loobus.


Andres Ploomuu alustas pastoriametis aastal 2001 Tallinna I koguduse noorempastorina. Pärast õpinguid Eestis ja Inglismaal Newboldis jätkas ta pastoritööd Võru koguduses, kus ta töötas kuni 2014. aasta augustini. Pärast seda töötas ta pea poolteist aastat Tartu koguduses.

„Minu jaoks on praegu sabatikali-taoline aeg. Ma leian, et pean natuke aja maha võtma, et tõsiselt ümber hinnata, mis on see, millele tahan ennast täielikult pühendada. Elus on valikute ja võimaluste koht, risttee,” rääkis Andres oma loobumispõhjuste tagamaade kohta.

Andres tegutseb siiski ka edaspidi aktiivse koguduseliikmena. „Hetkel on minu roll koguduses lahtine, aga üks on kindel: näen, et Jumal on minu elus väga esimesel kohal ja ma tahan Jumalat teenida seal, kus ma saan, ja viisil, kuidas ma oskan. Koguduses löön kaasa vastavalt võimalustele ja oskustele,” sõnas Andres.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat