Adventkogudus avaldab muret usuvabaduse piiramise pärast

Avaldatud 4.5.2016, allikas Adventist Review

Seitsmenda päeva adventistide koguduse usuvabaduse eestkõnelejad väljendasid pärast USA valitsuse usuvabadusearuande avaldamist muret, kuna möödunud aastal on inimesi vangistatud religioossetel alustel.

USA rahvusvahelise usuvabaduse komisjoni tänavune aruanne sedastab, et usuvabaduse olukord on viimase aasta kestel üle maailma halvenenud, eriti murettekitavate riikide nimekirjas on Egiptus, Iraak, Nigeeria, Pakistan, Vietnam, Tadžikistan, Süüria ja Kesk-Aafrika vabariik.

270-leheküljeline aruanne avaldati 1. mail, selles on kirjeldatud mitmeid juhtumeid, kus inimene on vangistatud usulistel kaalutlustel, nende hulka kuulub ka Saudi-Araabia poeet, kellele mõisteti surmanuhtlus, kuna ta levitas ateistlikku maailmavaadet. Tema karistust muudeti hiljem: talle määrati 800 piitsahoopi ja 8 aastat vangistust. Raportis on mainitud ka kristlasest pastorit ja tema naist, kes on nüüd 12 aastaks vangi mõistetud, kuna nad seisid vastu valitsuse kampaaniale kõigist koolidest ristikujud eemaldada.

Adventkoguduse usuvabaduse ja avalikkussuhete osakonna juht Ganoune Diop nimetas aruandes kirjeldatud juhtumeid „pikaajaliste globaalsete trendide murettekitavaks kinnituseks”.

Usuvabaduse aruandes nimetatakse 33 riigi ja piirkonna jätkuvat usuvabaduse piiramist, ent sel aastal keskendutakse eriliselt vangistustele, mis on tingitud südametunnistuse vabaduse piiramisest, ning usulise tagakiusu pärast kasvavale põgenikearvule.

Usulistel põhjustel põgenikuks sattunute seas oli möödunud aastal tuhandeid Myanmari moslemeid, hinnanguliselt pool miljonit eritrealast, miljonid mehed, naised ja lapsed, nii kristlased kui moslemid, kes on põgenenud jätkuva vägivalla pärast Süürias ja Iraagis.

Püüdes rohkem teadvustada usuvabaduse piiramist ning kaitsta usuvabadust ja kutsuda esile valitsuste sekkumist, korraldab adventkogudus koostöös Newseumi Instituudi Usuvabaduse Keskusega Washingtonis käesoleva kuu teisel poolel rahvusvahelise usuvabaduse kongressi. Kongressi korraldaja Dwayne Leslie, kes on adventkoguduse usuvabaduse osakonna asejuht, ütles, et see kongress toob kokku avaliku sektori juhid, usuvabaduse eestkõnelejad ja ajakirjanikud, et keskenduda usuvabaduse raskustele maailmas ning leida viise, kuidas ühiste eesmärkide saavutamise nimel koostööd teha.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat