Trans-Euroopa divisjon pidas kevadkoosolekut

Avaldatud 26.5.2016, allikas TEDNews

Trans-Euroopa divisjoni 22 riigi 15 kogudusejuhti, kes esindavad erinevaid kultuure, keeli ja lähenemisviise, said kokku divisjoni kevadkoosolekul. Kuidas saab nii erinev kogu, nagu on TEDi juhtkond, järgida Kristuse igatsust, et „nad oleksid üks” (Jh 17:21).

Üleilmse adventkoguduse arhiivi- ja statistikaosakonna juht David Trim jagas ajaloost loo, mis peegeldab üksteise mittemõistmist (Joosua 22). Ta rääkis, kuidas potentsiaalne sõda võib saada muudetud üksteisega rääkimise, kohtumõistmisest hoidumise ja tähelepaneliku kuulamise tulemusena jumalateenistuseks, mil kõik laualavad sama ülistuslaulu, aga erinevates toonides.

See peatükk väärib lugemist – see on näide nii kriisijuhtimisest kui ka sellest, kuidas erinevad inimesed teenivad ühte Jumalat.

Seesama rõhuasetus oli esmaspäeva, 23. mai koosolekul, mil TEDi nõukogu Newboldi kolledžis kokku sai, et vaadata üle finantsaruanne, hääletada edasise ressursiplaani osas ja veeta tund, mille keskmes on adventistliku identiteedi ja misjoni ülevaatamine Euroopa kontekstis. Enamus päevakavast oli rutiinne, ent oluline.

Bosnia, Soome, Läti, Makedoonia ning Norra said rahasüsti Ellen White'i raamatute tõlkimiseks, ühtlasi võeti vastu päevakorraväline soovitus Ellen White'i Pärandi hooldusnõukogule, et see vaataks üle ning tänapäevastaks võtmeraamatute inglise keelt.

„”Adventkodu” on väga hea allikmaterjal,” sõnas TEDi peretöö juht Karen Holford. „Aga see on kirjutatud nii vanas keeles, et paljudel meie liikmetel on raske seda lugeda ning seetõttu jäävad nad ilma väga praktilistest nõuannetest.”

Hääletusel kinnitati kirjaliku piiblikursuse subsideerimine ja 2017. aasta noortekongressi rahaline toetamine Sevillas Hispaanias.

Pärast lõunat andis ülevaate oma tööst nimetusnõukogu. Selle päevakavas oli TEDi juhtmeeskonna komplekteerimine ja Kreeka misjonipõllu ning Küprose sektsiooni juhtide valimine. Praegune Iiri misjonipõllu juht David Neal töötab edaspidi täisajaga divisjoni majandusosakonna juhina – seda töökohta finantseerib järgmise kolme ja poole aasta kestel peakonverents.

„Kristliku majandamise süda ja hing on kutse, et Jumal juhiks minu elu,” ütles Neal pärast ametissevalimist. „Vana ülistuslaul „Kõik ma annan Jeesusele” tuletab mulle meelde Pauluse sõnu: „Ma olen ühes Kristusega risti löödud; nüüd ei ela enam mina, vaid Kristus elab minus. Ja mida ma nüüd elan ihus” (Gl 2:19, 20). Võta, Issand, kõik, mis mul on: minu oskused, minu mõtted, minu aeg, minu tervis, minu perekond, minu vara – sinu loodu, mille üle Sa oled mind pannud, see on kõik Sinu oma. Kuidas ma saan seda Sinu parima äranägemise järgi kasutada?” rääkis Neal.

TEDi tervisetöö juht Torben Bergland sai enda kanda ka vallaliste töö. Hilde Huru, Norra esindaja, valiti TEDi nõukogusse. Claudio Gulyas ja Branislav Mirilov taasvaliti vastavalt Kreeka ja Küprose kogudusejuhtideks. TEDi laekur Nenad Jepuranovic töötab ka Kreeka peasekretäri-laekurina, aidates pidada pärast sealset majanduskriisi silma peal koguduse finantsidel. TEDi peasekretäri abi Dean Papaioannou teeb sama tööd Küprose koguduses. TED võtab otsese vastutuse Küprose kui väga väikese üksuse eest divisjonis. Sellest tulenevalt valiti ka Küprose nõukogu: Efthimios Arsiotis, Teresa Demetriou, Alex Emadjian, Valerie Fidelia ja Johnny Manassian.

Päev lõppes aruteluga msjonikonverentsi vajalikkusest. Eelmisest misjonikonverentsist Euroopas on möödunud 20 aastat ning nii kogudus kui ühiskond on selle aja jooksul uskumatult palju muutunud. TEDi president Raafat Kamal juhatas vastavasisulist arutelu ning väljendas isiklikku tugevat usku misjonitöösse, ta julgustas kõiki delegaate selles arutelus aktiivselt osalema.

Missugune on unistuste kogudus? TEDi linnakumisjoni juht Tihomir Lazic rõhutas, et kogudus „vajab kõiki eagruppe, kes oleksid kaasatud”. Norra uniooni president Johansen Kvinge osundas ühte koguduseliiget: „Ma püüdsin 20 aastat noori motiveerida... siis avastasin, et noored on motiveeritud.”

TEDi noorttöö juht Janos Kovacs-Biro rääkis „identiteediotsinguist Euroopas”. Ta sõnas: „On kahju, et pärast 120 aastat neid küsimusi küsime, aga on hea, et küsime neid oma koguduse olulisuse kontekstis Euroopas. Me ei peaks küsima, „mis on meie noorte unistuste kogudus”, vaid mis on meie koguduse väärtus Euroopas.”

Paljud osalejad laiendasid Victor Hulberti teemaalgatust „Me peame laskma inimestel riskeerida”. TEDi kommunikatsioonijuht ütleb olevat näinud edu, kui anname inimestele võimaluse. Pastorite ühenduse juht Patrick Johnson võttis arutelu kenasti kokku: „Me vajame optimismile rajatud usku. Selliste juhtidega kogudus kasvab!”

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat