Trans-Euroopa divisjoni vastus Brexitile

Avaldatud 26.6.2016, allikas TEDNews

Neljapäeval, 23. juunil hääletas Suurbritannia rahvas 3,8%-lise ülekaaluga Euroopa Liidust lahkumise poolt. Hääletamisaktiivsus oli 72%, kellest 51,9% langetas ajaloolise otsuse: pärast 43 aastat Euroopa Liidus oldud aega (alates 1973, mil UK liitus Euroopa Ühendusega) hääletati liidust lahkumise poolt (Britain Exit = Brexit).

Paljud tudengid näevad Brexitit kui Taanieli 2:43 prohvetikuulutuse täitumist, mis ütleb, et Euroopa rahvad ei segune omavahel. Seda mõtet väljendab ka Adventist Review TV avaldatud klipp.

Kuigi prohvetikuulutus ütleb, et Euroopas on nii tugevusi kui nõrkusi ja kuigi ühtsuse saavutamine, nagu see oli Rooma impeeriumi ajal, ei lähe kunagi täide, märkis adventkoguduse Suurbritannia ja Iirimaa koguduse president Ian Sweeney, et „see ei vabasta meid vastutusest olla ühtsuse, armastuse ja jagatud heaolu eestkõnelejad kõigi inimeste seas!”

Ta ütles, et „Taaneli 2. peatüki prohvetikuulutus ei tähenda, et me ei peaks võitlema lõhenemiste vastu, mida tekitab rassism, eelarvamused ja enese huvide eest võitemine. Jeesus ütles kord, et vaeseid on alati teie seas (Jh 12:8), aga see ei tähenda ju, et me peaksime vaesust lihtsalt teadvustama ja mitte töötama selle nimel, et vaesust vähendada!”

Pärast hääletustulemuste selgumist ütles Trans-Euroopa divisjoni (TED) osakonnajuht David Neal: „Ausad, Piiblisse uskuvad adventistid on konfliktses olukorras. Muidugi, prohvetisõna kehtib. Aga keegi meist ei saa olla valmis ja tahtlik seisma koos nendega, kes kardavad „teisi”, kelle sõnad ja teod piirnevad ksenofoobiaga. Taanieli 2. peatükk on tõsi, selles pole kahtlust, kuid Kristuse tähendamissõna halastajast samaarlasest on väärt samapalju. Brexiti kampaania jättis selle väärtuse täielikult kõrvale.”

Sweeney, kelle enda vanemad olid 1970ndatel migrandid, ütles oma kaastundele kutsuvas pöördumises: „Euroopa jääb ühe või teise jaoks alati lõhestatuks, aga meil kristlastena on vastutus näidata oma armastust kõigi inimeste suhtes, kellele on poliitilistes debattides külge kleebitud umbisikuline silt „migrandid”, „majanduspagulased” jne. Me ei pruugi jagada keelt, kultuuri, rahvust, aga iga mees, naine ja laps on meie õde või vend, keda Kristus armastab ja kelle eest Ta suri.”

„Koguduse ametnikena peame uurima, missugused on selle hääletuse tulemused TEDi toimimisele ja misjonitöö edasiviimisele Euroopas,” ütles TEDi president Raafat Kamal. „Me peame kindlasti arvestama finantsilistele ja tegevustega seotud mõjudele.” Ta märkis ka, et TED ei ole mitte ainult paljude keeltega, vaid ka erinevate valuutadega piirkond.

„Euroopa on viimastel aastatel muutunud – nii kiriku sees kui sellest väljaspool. Mõlemad Euroopa divisjonid on oma ajaloo kestel mitmel korral nii suuruse kui struktuuri osas muutunud. Muutumine ise ei ole probleem. Me peame lihtsalt leidma parima viisi, kuidas muutustele vastata.”

„Võib-olla otsivad inimesed sellistel ebakindlatel aegadel rohkem usupõhiseid lahedusi – see on kindlus, mida me adventistidena kindlasti saame pakkuda,” lisas Kamal.

„Erinevate finantsturgude ebakindlus võib põhjustada probleeme koguduse töös,” ütles TEDi laekur Nenad Jepuranovic. Ta näeb suurima finantsriskina kõigi 12 erineva valuuta vahetuskursse, mida 22 TEDi riigis kasutatakse.

„Viimase paari aasta jooksul on meie kümnis kohalikes valuutades tõusnud,” ütles Jepuranovic. „Kuid Euroopa turgude majandustuuled viimasel kahel aastal on tinginud selle, et erinevate kursside koosmõjul on Ühendkuningriigi naeltes kümnise sissetulek vähenenud 9,6%.”

„Euroopa turgude viimased ennustused on parimal juhul ebakindlad, aga TED on viimase paari aastaga kasvatanud piisavalt reservfondi, et tulla välja ebakindlast perioodist, mis järgmiste kuudega võib saabuda.”

Ehk aitab Vana Testamendi prohvet meie teel edasi. „Tema on andnud sulle teada, inimene, mis on hea. Ja mida nõuab Issand sinult muud, kui et sa teeksid, mis on õige, armastaksid headust ja käiksid alandlikult koos oma Jumalaga?” (Miika 6:8)

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat