27aastane Läti noormees vahetas inseneritöö evangeeliumitöö vastu

Avaldatud 20.9.2016, allikas Adventist Review

Valdis Zelčs on Läti noor, kes pärast seda, kui oli tänaval tervisematerjale ja kutseid ning evangeelseid materjale jagades tundnud eemaletõukamist, hakkas palvetama, et leiduks alternatiivne võimalus ustele koputamiseks ja inimeste tähelepanu püüdmiseks tänaval. Kahest miljonist lätlasest käib regulaarselt kirikus vähem kui 5%.
Zelčs usub, et on leidnud vastuse: tervisekaupade kauplus Dabas Stacija (loodusepeatus), mida ta juhib ja mille kaasomanik ta on. Kauplus asub Riias. Zelčs loobus 2014. aastal tööst insenerina, et töötada täisajaga „evangelismiäris”, nagu ta seda ise nimetab.
„Pood on oluline, sest see pakub tervislikku toitu,” ütles Zelčs. „Aga veelgi olulisem on see, et siin saan ma inimestega suhelda, nendega rääkida ja neid tundma õppida, nii nagu Kristus suhtles inimestega kui keegi, kes soovib neile head,” rääkis ta. „Ajapikku pälvin nende usalduse ja kutsun neid piibliõppesse või muu tegevuse juurde.”
Nende sõnadega peegeldas Zelčs Ellen G. White’i seisukohta: „Vaid Kristuse meetod tagab inimesteni jõudmisel edu. Päästja suhtles inimestega kui see, kes soovib neile head. Ta näitas nende vastu üles kaastunnet, täitis nende vajadusi ja võitis nende usalduse. Seejärel Ta kutsus neid: „Järgne mulle.”” („Terviseteenistus”, lk 117)
Dabas Stacija kauplus avati 2015. aasta aprillis, see on kasumlik juba täna, kui täidab Riias oma nišši, pakkudes taimetoiduprodukte ning võrreldes teiste kauplustega odavama hinna eest seemneid, pähkleid ja teraviljatooteid. Kogu kasum reinvesteeritakse kauplusesse. Kliendid on enamasti alla 30aastased, umbes 80% neist on mitteadventistid.
Zelčsi vanemad liitusid adventkogudusega, kui noormees oli 8aastane. Tema ise hakkas Jumalat otsima hilisteismelisena, pärast seda kui oli osalenud rajaleidjate laagris ja noortelaagrites.
„Ma nägin, et minuealistel inimestel oli Jeesusega oma suhe,” sõnas ta. „Ma mõistsin, et Jumala seadus on parim eluviis.”

Zelčs avas kaupluse kahasse tervisetöö juhiga ning nad maksid omast taskust poe avamiseks 20 000 eurot. Teised osanikud on veel paar koguduseliiget. Igakuine rent ruumi eest on 930 eurot, poe suurus on 50 ruutmeetrit, laoruumi suurus 45 ruutmeetrit. Peamine varustaja on Country Life, mis kuulub adventistidele ning mil on üheksa tervisepoodi ja kaks restorani Tšehhis. Zelčs ütles, et CL pakub odavaid hindu ja soodsaid maksetingimusi.
Zelčs sõnas, et toetab kõiki evangelismi viise ning otsib võimalusi võõrastele ustele koputamiseks. Aga ta ootab innukalt päeva, mil saab oma kliente kutsuda tervisepäevadele või -näitusele või muudele evangeelsetele üritustele. Ta usub, et see aeg saabub pea.

„Kui nad näevad, et sa soovid neile head, siis on inimesed väga avatud,” ütles ta. „Nad räägivad oma elust ja siis toimub tõeline evangeliseerimine. See on Kristuse meetod.”

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat