Intervjuu Tallinna mõjukeskuse eestvedaja Inna Kanguriga

Avaldatud 7.2.2017

Tallinnas avatakse lähikuudel kristlik pere- ja tervisekeskus Terve Elu. Mõjukeskused on maailma eri paigus adventkoguduse kaasabil rajatud keskused kogukonna aitamiseks. Tallinna mõjukeskusest, mis asub aadressil Tondi 26 ja töödest seoses sellega räägib mõjukeskuse juht Inna Kangur. Inna on põline tallinlane, kes on töötanud kliinilise psühholoogina viimased 39 aastat Tallinna psühhiaatriakliinikus. Intervjueeris Vallo Põldaru.

 

Räägi kõigepealt, kuidas sa kuulsid esimest korda Tallinna planeeritavast mõjukeskusest. Mis edasi sai?

2016. aasta kevadel tulid minu juurde Ivo Käsk ning Jaanus-Janari Kogerman ning küsisid, et kas ma oleksin huvitatud mõjukeskuse juhtimisest. Esialgu olin ehmunud ja mu esimene mõte oli sarnane Saalomoni mõttega, kui ta pidi kuningaks saama: "Issand, ma olen nagu väike tüdruk, ei oska istuda ega astuda!". Olles mõned nädalad palvetanud, sain aru, et kui Jumal tahab oma tööd teha ja mind kaasa võtta, andes oma andeid, siis need asjad lähevad nii, nagu peavad minema. Ja kui Jumal nii ei taha, küll siis mingi takistus ette tuleb.  Mõtlesin natuke järgi ja sain aru, et majandusest ma väga midagi ei jaga. Seega otsisin kedagi, kes aitaks mind majandusasjades ja selleks sai Taavi Käsk. Juulis ütlesin liidule oma kindla jaatava vastuse.

 

Mis on see põhjus, mis pani sind seda tööd vastu võtma?

Tunnen, et see on Jumala juhtimine. Olen terve elu töötanud raskelt haigete inimestega ja tavaliselt on vaja ainult nende seisundit parandada. Nende elust ja arusaamadest väga juttu ei saa rääkida. Aasta tagasi viidi mind polikliinikusse, kus inimesed olid elavamad ja avatumad. Seal töötades leidsin, et umbes 90% abi vajavatest inimestest tegelesid esoteerikaga. Nad otsisid abi nõidadelt, sensitiividelt ja kristallidelt. See ehmatas mind ära, ma ei tahtnud sellest nii palju kuulda. Aga kuna selliseid inimesi oli nii palju, siis hakkasin neilt küsima, miks nad seda teevad. Vastuseks sain, et kuskilt peab ju abi saama ja keegi ei hooli minust. Olen abi otsinud aga ei saa seda kuskilt.

See ongi põhjus. Kristlusest on meie maal palju räägitud ja inimesed ikka ise jõudsid oma jutuga sinnani, et Jumalat oleks vaja. Ma tahaksin pakkuda inimestele abi koos hooliva personaliga, kes pole üle koormatud ja kes kuulaks ning aitaks inimesi. Ja kui võimalik, et nad leiaksid Jumala.

Mis on sinu jaoks mõjukeskus?

Kõige lihtsam on tuua analoogia sellega, mis Kristus tegi. Ta esmalt aitas inimesi ja selle kaudu tekkis neil usk, et tema suudab aidata. Ja siis ta sai neile läheneda ja öelda, kuidas õigesti, paremini elada. Selleks Jeesus siin maailmas toimetas ja selle kaudu hakkas Tema sõnum levima ja inimesed tulid Teda kuulama. Ma loodan, et tänapäeval saab samamoodi inimesteni jõuda. Mõjukeskus aitab läbi heade tegude jõuda inimesteni.

Mis hetkel toimub ning millal mõjukeskus tööle hakkab?

Hetkel on ruumid remondis ning remont lõppeb loodetavasti peagi. Ruumid on vaja veel ka sisustada. Edukalt on lõppenud nimekonkurss, sihtasutus on registreeritud ning äriplaan ja eelarve on  veel koostamisel. Töötajatega on kokkulepped tehtud ning nad  ootavad tööle asumist. Mina lõpetan oma senise töö jaanuari keskel. Siis tuleb mõningad asjad veel organiseerida ning kevadel võiks juba kõik toimiv olla ja töötada.

Kuidas on plaan mõjukeskusele tuntust koguda?

Kõigepealt tahaks pereraadios saateid teha. Et inimesed kuuleksid ja saaksid teada, et selline asi on olemas. Kui võimalik, teeks mõne saate isegi Vikerraadiosse, et infot levitada. Kui praeguses töökohas ütlesin kolleegidele, et andsin lahkumisavalduse ja hakkan tööle mõjukeskuses,  ütlesid nemad, et hakkame sulle sinna saatma inimesi.

Tasuta arstipäevi võiks korraldada avalikus ruumis. Kuigi eesmärk on keskenduda Tallinnale, tuleb käia mööda Eestimaa kogudusi tutvustamas ja abi küsimas. Kindlasti leidub keegi, kes tahaks tulla vabatahtlikult appi või korraldada lühiajalisi koolitusi.

 

Millega hakkab mõjukeskus tegelema?

Kuna ma olen psühholoog, määrab see minu tutvusringkonna ja olen kokku leppinud psühholoogide ja psühhoterapeutidega, et nad tuleks appi või isegi poole kohaga tööle.

Pille Voogla hakkaks tegema ravivõimlemist ja muid füsioteraapiaga seotud protseduure. Plaan on osta massaažilaud, helivoodi,  komplekt trenažööre. Sooviks pakkuda ka toitumisnõustamist. Vabatahtlikud korraldaksid perioodiliselt abielukoolitusi.

Angelika Käsul on plaanis rajada kasutatud riiete pood, kuhu inimesed saaksid annetada lisaks riietele ka käsitööd vms, mida saaks seal müüa. Kõigi nende tegevuste kaudu saaks luua ennekõike kontakte ja proovida ka rajada väikegruppe.

Tulevikus sooviks kindlasti ka hingehoidu, pastoraalvastuvõttu ja eestpalveteenistust. Näiteks kord nädalas. Võib-olla on võimalus teha noorukite psühhoteraapiat, sest paljud noored on praegustes rikkis peremudelites väga üksi jäetud ja neid süüdistatakse kodustes pingetes. Seega neil pole kellegagi rääkida.

 

Millised on sinu unistused ja eesmärgid mõjukeskusega?

Minu unistus oleks, et Jumal saadaks meie juurde abi vajavad inimesed. Ning et lisaks abile leiaksid nad ka lõpuks Jumala. Jumalat tuleb paluda, et ta kingiks meile tarkust ja oskusi, kuidas kellegagi rääkida.

Eesmärk lühemajaliselt oleks keskus stabiilselt tööle saada. Pikemaajaliselt, et kõik toimiks  jätkusuutlikult, et me viiksime paindlikult sisse vajalikke muutusi ja suudaksime olla avatud Jumala soovidele ka selles osas.

 

Samas majas elavad vabatahtlikud Delfred ja Hannah Filipiinidelt. Kas neil ka mingi roll on?

Delfredil on kavas teha inglisekeelseid piibliuurimise gruppe ja noortetööd.  Hannah saab korraldada midagi seoses tervise või treeningutega. Delfred on olnud noortepastor ning meie juures on tal koht, kuhu noori kutsuda. Meie ruumides saavad samuti tegutseda rajaleidjad ja teised koguduse noored.

 

Kas ja kuidas Eestimaa kogudused kaasa aidata saaks?

Nagu juba eelpool mainitud, loodan vabatahtlike abile abielutöö ja koolituste osas. Seda kõike on võimalik soovi korral õppida. Angelika ootab ilusaid riideid ja käsitööd, mida inimestele pakkuda. Kogudused saaksid ise riideid koguda kaupluse tööle saamiseks. Hingehoiutöö jaoks oleks vaja pastoreid, kes oleksid nõus regulaarselt näiteks korra kuus käima ja inimesi kuulama.

Kui kellelgi on veel häid mõtteid või soovitusi, siis ootan neid inna.kangur(at)gmail.com.

Lõpetuseks minu eestpalvesoov: Palvetage mõjukeskuse pärast, inimeste pärast, kes seal töötavad ja tänage ja paluge inimeste eest, et meie juurde tulles leiaksid nad lisaks abile ka Jumala.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat