Trans-Euroopa divisjoni adventistid seisavad silmitsi väljakutsetega

Avaldatud 6.2.2017, allikas TEDNews

Pildil: Soome "Happy Hand" pood

2017. aasta esimese kvartali kolmeteistkümnenda hingamispäeva annetused aitavad kaasa sõnumi jõudmiseks Trans-Euroopa divisjoni (TED) paljudesse piirkondadesse. TEDi paljudesse piirkondadesse on jõudnud vähe evangeeliumi, kui üldse. TED on üks maailma sekularistlikumaid piirkondi. Just nii, nagu meie adventkoguduse pioneeride lahkus aitas kaasa evangeeliumi kuulutamisele kogu maailmas, aitavad ka meie annetused kaasa evangeeliumi levikule.

TEDi juhtkond on otsustanud rõhu panna viiele kiriku kasvu ja evangelismiga seotud teemale: Juhtide areng, noored, perekond, lapsed ja misjon.

„Need on aluseks kõigele, mida me teeme,“ ütles Raafat Kamal, TEDi president. „Need on prioriteedid meie strateegiaplaanis, sest need on ka suurimad väljakutsed, millega tegeleme Euroopas.“

Kuigi TED on väikseim divisjon adventkoguduse kolmeteistkümne divisjoni hulgas, on ta tõenäoliselt kõige mitmekesisem. Need 22 riiki, mis moodustavad TEDi, on väga ilmalikud, mõnes riigis käib kirikus ainult 4% elanikkonnast. Samas lõuna- ja idapoolsetes riikides mõjutavad kultuuri märkimisväärselt õigeusk, katoliiklus ja islam.

Põhjamaade camporee – 2016

Praeguses keskkonnas on kasutoovad loov evangeeliumi kuulutamine ja loovad programmid, nagu näiteks rajaleidjad. Mads Kivikoski, Taani rajaleidjate juht, ütles, et Põhjamaades on rajaleidmine üks paremaid kuulutamise viise, mis neil on. See on tõsi ka Balti riikides, kus üle poole laagrites käivatest lastest pole adventtaustaga.

Isegi sellistes uskmatutes riikides nagu Holland, on edasiminekuid, kus tänapäevased koguduserajajad keskenduvad ühiskonna abistamisele. Nii on neil plaan rajada üks uus kogudus aastas.

Riikides nagu Poola ja Ungari, mis on katoliiklikud maad, on väga edukalt ära kasutatud filmi „Hacksaw Ridge lahing“. Tänu sellele filmile on kuulutatud linnatänavatel, levitatud sõnumit ajakirjade ja meedia vahendusel ning see on andnud võimaluse tutvustada adventkogudust sealses ühiskonnas. Poolas on see loonud võimaluse sadadele inimestele Piibliõpet korraldada ning paljudki on esimest korda üle adventkiriku läve astunud.

Daniel Duda, esimehe abi (Field Secretary), ütleb: „Väljakutseks Euroopas on adventsõnumi edastamine tänapäevastel viisidel nii, et see jõuaks inimesteni meie tänapäevases multikultuurses ja multirahvuslikus ühiskonnas ilma koguduse aluseid ja põhimõtteid muutmata.“

Kas see saaks toimida? Soomes see nii on, kus Tampere kristlik kool on ülerahvastatud, samas kõik hindavad kooli põhiväärtusi ja olustikku. Isegi kinnisvara hinnad on lähiümbruses tõusnud, sest vanemad tahavad oma lapsi sinna kooli panna. Koolis õpib 260 õpilast ning nendest ainult 40 on adventistid. Siiski paljud suhtestuvad kooli väärtustega ning üle 100 noore tuleb iga kuu laupäeva õhtusesse pitsakirikusse!

Esialgu Taanis, kuid nüüd tegutsevad ka Soomes kasutatud asjade poed „Happy Hand“. Seal saavad inimesed suhelda ning nädalavahetuseti peetakse seal teenistusi.

Terviseklubi Novi Sadis, Serbias

Kagu-Euroopa Uniooni koguduseliikmed on leidnud, et kuigi naabrid ei pruugi olla huvitatud religioonist, on nad huvitatud tervise edendamisest. Üks Novi Sadi rajatud kogudus oli esialgu terviseklubi ning alles siis sai koguduseks. Suvel korraldab unioon terviselaagreid, kuhu tuleb osalejaid paljudest terviseklubidest. Koos haritakse ennast füüsilise, mentaalse ja vaimse tervise vallas.

Kuigi sekularism on Trans-Euroopa Divisjonis suur väljakutse, otsivad adventistid viise kogukonna teenimiseks. Teenimine loob võimaluse rääkida ka Jumalast.

Rohkem informatsiooni TEDi tegemistest ja misjonifookusest saab lugeda kodulehelt www.ted-adventist.org.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat