Ole valvas!

Avaldatud 14.4.2017, tõlkija Liisi Rohtsalu, allikas Adventist Research

Oled sa selline inimene, kes ärkab üles kohe, kui äratuskell helisema hakkab, hüppab voodist välja ja on valmis päeva alustama? Või oled rohkem aeglane ärkaja, kes vajab paari lisaminutit ja sooja jooki enne, kui sa oled valmis päevale vastu astuma? Mistahes tüüpi inimene sa ka ei oleks, üks asi on selge: kui hommikul äratuskell heliseb, siis sa pead voodist üles tõusma, päeva alustama ja olema ühel hetkel produktiivne.

Aga mis siis, kui sa otsustaksid voodisse jääda? Ei teeks äratuskellast väljagi? Väldiksid päevaseid kohustusi? Sellel oleksid kindlasti tagajärjed! Sinu abikaasa võib olla ärritunud, et sa ei aidanud lapsi kooli viia, su sõbrad võivad olla pahased, et sa ei olnud nõus nendega autot jagama ja su ülemus ei kiidaks kindlasti heaks, kui sa võtaksid ilma põhjuseta vaba päeva.

Kuidas on lood kogudusega? Viimastel aastatel on ülemaailmse koguduse juhtkond kutsunud eriliselt üles usulisele ärkamisele ja usupuhastusele. Kuid kas me pöörame kogudusena sellele kutsele tähelepanu või teeskleme, et me ei kuule äratuskella.

Hiljutises ülemaailmses uuringus, mille tellis Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduse Peakonverents ja mille viisid läbi Roger Dudley ja Petr Činčala Kogudusetöö Instituudist (Institute of Church Ministry), küsiti 4260 adventpastori käest üle maailma, kuidas see üleskutse mõjutas neid isiklikult. 67% protsenti vastanutest märkis, et see pani neid rohkem tähelepanu pöörama palvele ja piibliuurimisele ja 59% märkis, et see on sügavdanud nende vaimulikku elu. Siiski märkis 9%, et üleskutse ei ole nende jaoks isiklikult oluline, samal ajal kui 6% märkis, et nad ei tea, mida ülemaailmse koguduse juhtkond on selle teema kohta öelnud.

See üleskutse usulisele ärkamisele ja usupuhastusele on mõjutanud ka kogudusi. Kui pastoritelt küsiti, kuidas see üleskutse on mõjutanud nende koguduseliikmeid, märkis 41%, et nad on tähele pannud, et palvekoosolekutest ja väikegruppidest võetakse rohkem osa. 38% märkis, et kogudus on kuulnud jutlust (või jutlusi, lähtudes asjaoludest) usulise ärkamise kohta. Siiski ei ole peaaegu neljandikus (22%) kogudustest toimunud suuri muutusi ning sellele teemale on väga vähe keskendutud.

Nagu te näete, on üleskutsel usulisele ärkamisele ja usupuhastusele olnud laialdaselt kasulik mõju, aga see ei ole 2013. aastal veel ülemaailmne. 2017. aastal viiakse läbi uus uuring koguduseliikmete veendumuste ja usuliste kommete kohta ning loodetavasti on tulemused lootustandvamad. (Ka Eesti osaleb selles küsitluses, toim.)

Üks oluline punkt, millele tähelepanu pöörata, on see, et üleskutse usupuhastusele ja usulisele ärkamisele ei tule ainult ülemaailmse koguduse juhtkonnalt ega Peakonverentsilt. Ilmutuse 3:2-3 on kirjas, "Ole valvas ja hoia, mis on veel jäänud; seegi on juba suremas, sest ma ei ole leidnud su tegusid olevat täiuslikud oma Jumala silmis. Tuleta siis meelde, kuidas sa sõna oled vastu võtnud ja kuulnud, ning hoia seda tallel ja paranda meelt! Kui sa nüüd ei valva, siis ma tulen kui varas ja sa ei saa arugi, mis tunnil ma tulen su peale. " See kutse äratusele on kõlanud läbi ajastute!

Kuidas saab sinu kogudus pöörata tähelepanu ülemaailmse koguduse üleskutsele ja "olla valvas"?

  • Veeda rohkem aega Sõnaga. Piibel on nagu kompass, mis suunab meid Jeesuse juurde. Veetes aega lugedes ja Piiblit uurides suudame paremini mõista meie kohta nii selles maailmas kui ka tulevases maailmas. Kui saame Jeesusega lähedasemaks, siis suudame paremini peegeldada teistele Tema armastust. (Suurepärane vahend igapäevaseks piibliuurimiseks on: http://www.revivalandreformation.org/bhp.)
  • Tugevda oma palveelu. Kui sa armastad kedagi, siis sa tahad temaga koos aega veeta; kvaliteetaeg ja -suhtlemine on iga terve suhte juures väga oluline. Sama kehtib suhte kohta Jeesusega. Palve ja osadus Jeesusega ei ole olulised ainult tugeva vaimuliku elu juures, vaid need võivad olla isikliku usulise ärkamise algatajateks.
  • Suurenda kogukonnas veedetud aega. Kuigi isiklik usuline ärkamine on oluline, ei tohiks me hoida head sõnumit Jeesusest ja Tema päästeannist endale. Kui me saame Jeesusega lähedasemaks ja tunneme rohkem huvi selle vastu, kes Ta on, siis peaksime olema veelgi innukamad jagama seda head sõnumit nendega, kes on meie ümber - eriti nendega, kes ei ole Teda veel kohanud. Ellen G. White kirjutab oma raamatus "Peegeldades Kristust": "Me joome Kristuse armastust nii, nagu oks saab viinapuult toitaineid: kui me oleme poogitud Kristuse külge, kui iga meie kiud on ühendatud Elava Viinapuuga, siis me tunnistame sellest, kandes elava vilja rikkalikke kobaraid. Kui me oleme ühendatud Valgusega, siis saavad meist valguse kanalid ning meie sõnad ja teod peegeldavad maailmale valgust" (lk 104).
  • Teeni teisi. Mida rohkem võtame osa teiste elust, seda paremini mõistame nende vajadusi. Nii nagu Jeesus teenis kõigepealt inimeste füüsilisi vajadusi ja siis nende vaimseid vajadusi, nii peaksime tegema ka meie.

Ilma äratuskellata magaksid paljud tõenäoliselt sisse ja jääksid ilma paljudest võimalustest. Meil on aeg "olla valvas" ja valmistada ennast – ja teisi – ette igaviku veetmiseks koos Jeesusega!

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat