Pastor vastab: Kas olen süüdi, kui abikaasa minust lahutab?

Avaldatud 12.12.2008, rubriik Pastor vastab, teema Elu, autor Kaido Kask

Küsimus

Kui mitteusklik mees tahab lahutada oma kristlasest naisest, kas siis naine jääb koguduses süüdi kui ta on mitte omal soovil lahutatud? Mida siis tehakse?

Vastus

"Ja kui kellelgi naisel on uskmatu mees ja mehele meeldib temaga elada, siis ta ärgu lahutagu end mehest, sest uskmatu mees on pühitsetud naise läbi ja uskmatu naine on pühitsetud mehe läbi, sest muidu oleksid teie lapsed rüvedad, aga nüüd on nad pühad. Kui nüüd uskmatu pool lahkub, siis lahkugu pealegi, sellistel juhtudel ei ole vend ega õde orjastatud. Jumal on teid kutsunud elama rahus. Sest millest sa tead, naine, et sa oma mehe päästad? Või millest sa tead, mees, et sa oma naise päästad?" (1 Kr.7:13-16)

Kui mitteusklik mees tahab lahutada, ilma et naine oleks koguduse korra vastu eksinud, siis on naine süütu koguduse ees. Siiski soovitan seda olukorda põhjalikult oma koguduse pastoriga läbi arutada, et teha kindlaks lahutuse põhjused ja ehk õnnestub abielu siiski päästa või taastada. Lisan siia lõigu "Koguduse korrast":

Lahuselamine või abielulahutus, mille põhjuseks pole "truudusetus abielutõotusele, ei anna kummalegi poolele piibellikku õigust uuesti abielluda — välja arvatud juhul, kui teine pool on vahepeal uuesti abiellunud, rikkunud abielu või hooranud, või surnud. Kui koguduseliige, kes on selliselt lahutatud, abiellub uuesti, kusjuures tegemist pole ülalmainitud juhtudega, mis annaksid talle selleks piibelliku aluse, tuleb ta kogudusest lahutada; ning ka see inimene, kellega ta abiellub, kui see on koguduseliige, tuleb kogudusest lahutada."

Jaga Facebookis