Adventistide pika ja kvaliteetse elu saladus number 1

Avaldatud 1.3.2018, autor Averonika Beekmann, allikas Meie Aeg

Terved põlvkonnad adventiste on üles kasvanud teadmisega, et adventistid elavad kaua ja kvaliteetselt tänu sellele, et nad toituvad tervislikult ning tähtsustavad tervislikku elustiili üldisemalt: regulaarne füüsiline aktiivsus, iganädalane tagasitõmbumine argimuredest, paastumine, palvetamine... See kõik on hea ja tore ja nii peabki. Aga... äkki... on adventistide pika eluea saladus hoopis... peidus lugemises!

Maailma tippülikoolid on teinud uuringuid lugemise ja kvaliteetse elu ning eluea pikkuse kohta. Nende põhjal on järeldatud, et inimene, kes loeb, elab keskmiselt kaks aastat kauem, tema mälu on parem, tema enesehinnang on kõrgem ja elu kvaliteetsem. Yale’i ülikoolis läbi viidud uuring1 näitab, et lugemine parandab mälu ning ennetab Alzheimeri tõbe. Lugemine käivitab ajus teistsugused protsessid kui filmi vaatamine või muusika kuulamine, samuti ei tööta aju ühtviisi artikli ja raamatu lugemisel – viimane nõuab ajult rohkem pingutust. Lugemine parandab seega vaimset tervist.

Harvardi ülikooli teadlased on reastanud 12 viisi2, kuidas inimene, kes seda soovib, saab oma eluiga pikendada ja eluaastaid vääristada, esimene neist 12 punktist on... lugemine. Ajutegevus stimuleerib närvirakkude vahelist liiklust ning nii võib aju toota isegi uusi rakke, arendades nõnda välja neuroloogilise „plastilisuse“, mis kaitseb inimest tulevase rakkude kadumise vastu. See on nagu tagavara kogumine kehvemateks aegadeks. Keskendunud lugemine paneb aju tööle.

Seda, et lugemine parandab keskendumisvõimet, empaatiavõimet või eneseväljendusoskust või et raamatute taga istudes väheneb stressitase meie organismis märgatavalt (68%!3), ei ole vaja mainidagi – kes loeb, see on kõike nimetatut kogenud. Kes ei loe, on ehk kogenud vastupidist...

Olen mõelnud, miks adventperekondade lastel koolis hästi läheb – reeglina saavad nad haridussüsteemis hakkama hästi või väga hästi. Üks järeldusi, milleni olen jõudnud: neile lastele loetakse kodus ette ja jutustatakse lugusid. Kui perekondliku pühendushetke järel jääb lapsele meelde räägitud lugu, on hästi, aga see on jäämäe veepealne osa – olulisest olulisem on see, mida lapsevanem ettelugemise või lugude rääkimisega oma lapse tulevikku investeerib – seda panust ei ole võimalik rahas mõõta. Koguduseliikmete uuringu tulemustest selgus, et adventperedes ei peeta enam perekondlikke teenistusi: lisaks sellele, et lapsed ei tunne piiblilugusid, kaotavad nad veel midagi väga olulist.

Sama lugu kordub elukaare teises otsas – meie koguduse vanurid on erksa vaimuga, nad võtavad veel 95aastasena õppetükitunnis sõna, leiavad üles põhjuse ja tagajärje seose, kirjutavad argumenteeritud teksti, on loomingulised ja tajuvad huumorit. Kapsal ja kaalil on oma osa keha ülevalhoidmisel, aga sellise vaimuteravuse annab ainult lugemine.

Seitsmenda päeva adventistide kogudus on lugemisklubi. Raamaturahvas, mäletate? Oleme sellised olnud juba 160 aastat. Ellen ja James White vaevasid oma pead ja päevi mõtetega kirjastustööst ning esimese trükipressi tööleasumine oli tähistamist väärt pidupäev. Me loeme ja loeme uuesti ja siis veel kord. „Tee Kristuse juurde“ ei seisa pärast esimest läbilugemist 125 aastat raamaturiiulis, vaid see võetakse kätte ikka uuesti ja uuesti (loe arutlust lk 20–21).

Aga viimasel ajal on midagi juhtunud. Jah, me ei ela selles maailmas irdkehadena, see maailm mõjutab meid. Lugemine peab tooma kasu, nagu iga teine tehing. Mis mõttega lugeda veel kord „Suurt võitlust“, kui see on juba loetud (loe intervjuud lk 7–10)? Miks üldse lugeda, kui ma põhimõtteliselt tean, millest seal juttu on? Miks lugeda selmet vaadata kvaliteetset klippi või lausa filmi (kas meie oma koguduse meedia võib sellele karuteenele veidi kaasagi aidata)?

Lugemise juures ei ole mitte kõige olulisem lugu, kõige olulisem on see, mida loetu sinuga teeb. Ja ta teeb!

Jah, ma tean, elu on kiire ja lugemine aeganõudev. Ja kõik peab olema kasulik. Kogu aeg peab olema tõhus. Lugemist võib kiire-elu-mantra kõrval nimetada lausa niisama lösutamiseks. Võtame kõik koos aega lugemiseks, võtame tagasi raamaturahva tiitli – nii Piibli kui muude tekstide lugemisel. Elevanti ei sööda ühe ampsuga, ikka ühe lehekülje haaval – ära lase raamatu lehekülgede arvul end kohutada ja avasta enda jaoks ka Ellen White – ikka uuesti ja uuesti. Ja veel üks asi: ärge piirduge erialakirjandusega – see on see kasu-lugemine – väga vajalik ja hea –, aga lugege ka endale, iseenda loomiseks. Ja kui te olete midagi head läbi lugenud, soovitage loetut ka teisetele – see on natuke nagu heategevus. 


1 Ken Pugh et al Cerebral organization of component processes in reading, www.haskins.yale.edu/Reprints/HL1018.pdf

2 12 ways to keep your brain young, www.health.harvard.edu/mind-and-mood/12-ways-to-keep-your-brain-young

Reading 'can help reduce stress', www.telegraph.co.uk/news/health/news/5070874/Reading-can-help-reduce-stress.html

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat