Kas toetada Palestiina riigi loomist?

Avaldatud 6.3.2009, autor Valdek Lõhmus, allikas Meie Aeg

See küsimus esitati Vikerraadios Eesti rahvale. Gaza sündmused on muutnud küsimuse aktuaalseks.

Üldiselt on teada seisukoht, et palestiinlased, piibliaegse nimetusega „vilistid“, on oma eesmärgiks seadnud Iisraeli riigi hävitamise, „paisata ta merre“. Sellest tulenevalt on sealsed Palestiina võimud mobiliseerinud kogu oma vaimse potentsiaali põhiliselt selle eesmärgi saavutamiseks.

Tõenäoliselt see ongi põhjus, miks Iisrael pommitas Gaza ülikooli. Seal on ju pead, kes on võimelised kokku panema rakette, mida Iisraeli lennutada.

Jumal on andnud Püha Vaimu poolt inspireeritud Piibli, nimetades seda oma Sõnaks. Jumala Sõna annab võimaluse mõista ideoloogilise võitluse tagamaid.

„Ja taevas tõusis sõda: Miikael ja tema inglid hakkasid sõdima lohega, ning lohe sõdis ja tema inglid. Lohe ei saanud võimust, ja enam ei leidunud neile aset taevas. Suur lohe heideti välja, see muistne madu, keda hüütakse Kuradiks ja Saatanaks, kes eksitab kogu ilmamaad – ta heideti maa peale ja tema inglid heideti koos temaga.“ (Ilm 12:7-9) Siin on kirjeldus reaalsest olukorrast, milles elame.

Tänapäeval on aga levinud püüd käsitleda kristlust müüdina, taandades seda Muinas-Kreeka Odüsseia lugude tasandile. Siit tuleneb silmatorkav muretus nähtamatu ideoloogilise võitluse suhtes.

G. Galileist on jäänud mõttetera: „Ma pole kohustatud uskuma, et seesama Jumal, kes on meile andnud mõistuse ja intelligentsi, soovib, et me seda kasutaksime.“ Jah, tõesti me pole kohustatud uskuma, kuid ometi teeb Peetrus üleskutse teha õigeid järeldusi ja otsuseid: „Seepärast, vennad, olge veelgi innukamad kindlustama oma kutsumist ja äravalimist, sest kui te seda teete, ei väärata te iial.“ (2Pt 1:10)

Vabatahtlik sõnakuulelikkus Jumalale ajab Saatana marru. Tal on varuks kõikvõimalikud süüdistused Jumalat armastava ja Tema tahet järgiva inimese suhtes. Loe Saatana süüdistust Iiobi vastu: „Saatan vastas Issandale ning ütles: „Kas Iiob asjata Jumalat kardab? Eks sa oled teinud igast küljest aia ümber temale ja ta kojale ning kõigele, mis tal on? Sa oled õnnistanud tema kätetööd ja ta kari on siginenud maal.““ (Ii 1:9, 10)

Ka tänapäeval on kristlasi, kes tunnistavad Jumala kümmet käsku ikka veel jõusolevaiks. See pole Saatanale, pehmelt öeldes, meele järele. Need kristlased on Saatana eriline sihtgrupp kõigi teiste kristlaste seas. Ta tahaks hävitada neid, kes Jumala loomistöö mälestust pühaks peavad.

Aastatuhandeid on juudid hoidnud nädala seitsmenda päeva pühaks pidamise traditsiooni. Saatan tahaks hea meelega ära pühkida mälestuse sellest pühast päevast ja asendada päikese kummardamise päevaga.

Kuigi enamus tänapäeva Iisraeli kodanikke ei ole kristlased, on nad siiski Aabrahami järeltulijad ja nende kohta kehtib Jeesuse Kristuse antud prohvetikuulutus: „Ent viigipuust õppige võrdumit: kui ta oksad juba on pungas ja ajavad lehti, siis te tunnete, et suvi on ligi. Nõnda ka teie: kui te näete seda kõike, siis teadke, et see on ligi ukse ees. Tõesti ma ütlen teile, et selle põlve rahvas ei lõpe ära, enne kui see kõik sünnib! Taevas ja maa hävivad, aga minu sõnad ei hävi mitte! Aga sellest päevast ja tunnist ei tea ükski, ei inglidki taevas ega ka Poeg, muud kui Isa üksi.“ (Mt 24:32-36)

„Selle põlve rahvas ei lõpe ära, enne kui see kõik sünnib.“ Mis sünnib? Nii selles kui ka järgmises peatükis on juttu Kristuse taastulekust. Võime julgesti uskuda Jeesuse Kristuse antud prohvetikuulutust. Kristus ise on selle taga!

Seepärast tõstatatud küsimus on keeruline ja ületab tavalise rahvuspoliitika künnise.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat