Tallinna I koguduses alustas tööd piiblitööline Krõõt Lõbus

Avaldatud 14.2.2019

Alates 1. veebruarist 2019 on Tallinna I koguduses piiblitöölise ja intern-pastorina tööl Inglismaalt teoloogiaõpingutelt naasnud Krõõt Lõbus.

Krõõt on varem töötanud Eesti liidus assistendina, kuid nüüd, pärast kaks aastat väldanud õpinguid Newboldi kolledžis tagasi ja põnevil uute tööülesannete ees. „Ma olen kaks aastat valmistunud selleks tööks, unistanud, kuidas kõik peaks olema,” ütles Krõõt. „Olen elevil, et näha, kuhu Jumal mind viib. Me võime mõelda ja teha plaane, aga tegelikult on kõik Jumala kätes. See, mida Tema meie elus võib teha, on kõige põnevam asi üldse.”

Krõõta juhendab mentorina Tallinna I koguduse pastor Olavi Laur. „Seda me praegu siin päev korraga harutame ja lahendame ja mõtleme, kuidas saab täpselt olema,” sõnas Krõõt. „Mille eest mina hakkan vastutama, see saab aja jooksul selgeks,” selgitas ta. Olavi ühe õpetussõna on Krõõt juba ka kõrva taha pannud: „Kõige paremini õpid siis, kui võtad midagi käsile, teed vigu ja õpid nendest vigadest.”

Tulevikku vaadates tunnistab Krõõt, et saab olema ka raskeid hetki: „Kindlasti tuleb ka selliseid hetki, kui pean hüppama, pea ees, sügavasse vette ja vaatama, kuidas ma ujun. Praegu olen alles nädal aega olnud selles ametis. Oleme paar korda Olaviga kokku saanud, ideid jaganud ja rääkinud, mida tahaksime teha. Midagi kindlat ei ole veel tekkinud.”

Lisaks Tallinna I kogudusele kuulub Krõõda vastutusalasse ka Tallinna rahvusvaheline kogudusegrupp TISDAC (Tallinn International Seventh-Day Adventist Church). „Proovime Olaviga jagada hingamispäevad nii, et olen pooled I koguduses ja pooled TISDACis. Nädalasiseselt proovin rohkem TISDACile keskenduda. TISDACis on praegu ka Delfred Onde, aga kui ta ära läheb, siis peame koos avastama ja mõtlema, kuidas me tiime loome,” rääkis Krõõt. „Hetkel tean, et TISDACi peale läheb päris palju aega, sest see on uus kogudusepistik,” lisas ta. „Oluline on leida kahe koguduse vahel õige tasakaal.”

Krõõt lõpetab teoloogiamagistri õpingud (kitsam eriala on Vana Testament) Newboldi kolledžis eeloleval suvel, jäänud on veel lõputöö kaitsmine. Oma lõputöös uurib Krõõt oma kaht eriala – psühholoogiat ja teoloogiat – ühitades Eelija depressiivsust. „Uurin 1. kuningate raamatust Eelija lugu. Uurin Eelija masenduseloos võimalikule depressioonile viitavat.” Pidades vaimset tervist oluliseks teemaks, eriti kogudusetöötajate hulgas, ütles Krõõt, et psühholoogiaga arvestamine on vaimulikus pildis oluline.

Mõeldes Tallinna-suurusele linnale ja kogudusele, ütles Krõõt, et on olnud erineva suurusega kogudustes, aga mitte nii rohkearvulises kohas kui Tallinn. „Kindlasti on keeruline kõiki inimesi siin tundma õppida ja nendega side leida, aga ma olen alles ühe hingamispäeva siin kirikus olnud ja pole seda veel nii palju tajunud. Mida rohkem eesmärkidest räägime, seda rohkem hakkan mõtlema, et oo, palju on tööd. Kuidas teha nii, et keegi ei jääks unarusse – see on omamoodi kunst.” Kuid samas sõnab Krõõt kindlameelselt, et on eelkõige põnevil, mitte hirmul. „Proovin ikka sellele mõelda, et see töö on Jumala töö: seal, kus meie puudu jääme, täidab Tema lüngad. Ma ei mõtle koguduse suuruse peale, vaid üksikute inimeste peale. Eelistan üks ühele inimlikku lähenemist inimestele.”

Alates 1. märtsist ei tööta Ivo Käsk enam Tallinna I koguduse pastorina, ta jätkab liidu esimehe ja koguduste rajamise koordinaatori ülesannetes ning veebruarikuust ka Terve Elu Keskuse juhina.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat