Finley pakub välja plaani erimeelsuste lahendamiseks naiste ordineerimise teemal

Avaldatud 16.10.2014, allikas Adventist News Network

Evangelist ja peakonverentsi asepresident, samuti ajakirjade Adventist Review ja Adventist World vanemtoimetaja Mark Finley pakkus kogudusejuhtidele välja viie-sammu-plaani, kuidas tegeleda naiste ordineerimise küsimusega ja hoida ühtsust SPA koguduses pärast seda, kui lõplik otsus on langetatud.

Finley esitles oma plaani möödunud reedel koguduse aastakonverentsil. Ta pani need sammud kokku isikliku piibliuurimise käigus ja plaan hõlmab ideed sellest, kuidas varakristlik kogudus lahendas raskeid olukordi.

Finley ütles, et ta keskendus Apostlite tegude raamatule pärast seda, kui oli kuulanud mõlema poole argumente „väga ausatelt Kristusele, kogudusele ja Pühakirja autoriteedile pühendunud inimestelt”.

„Mida te teete, kui küsimuse kummagi seisukoha pooldajate seas on pühendunud kristlasi?” küsis Finley intervjuus.

Ta ütles, et peamine lootus, miks ta jagab oma avastusi, on selles, et adventkogudus säilitaks ühtsuse – ükskõik kummas suunas lõplik otsus langetatakse.

„Kui sinu seisukoht on naiste ordineerimise poolt või kui sa oled ühe või teise küsimuse veendunud toetaja, tuleb hetk, mil sa otsustad, et sa ei rebi Kristuse ihu pooleks,” ütles Finley, viidates kogudusele.

Ta lisas: „Tuleb hetk, mil sa ütled: me aktsepteerime tervikliku ihu otsust, peakonverentsi töökoosoleku otsust. Ja missugune iganes on minu isiklik seisukoht, ükskõik kui palju ma sellesse ka usun, pean ma jõudma järeldusele, et ma aktsepteerin hääletustulemust – ükskõik kummas suunas – kui Jumala tahet, ja me läheme oma missiooniga edasi.”

Selline suhtumine oli Finley sõnul omane varakristliku koguduse juhtidele, kui nad otsisid ja leidsid 12. jüngri asendama Juudas Iskarioti – Apostlite tegude 1. peatükis. Nad lõpetasid dispuudi Ap 6. peatükis ja jõudsid lahenduseni Jeruusalemma nõupidamisel 15. peatükis.

Muster, mida Uue Testamendi kogudusejuhid raskuste lahendamiseks järgisid, koosnes viiest sammust:

  • nad palvetasid probleemi pärast,
  • nad uurisid Pühakirja,
  • nad hindasid kõike missiooni põhjal – mis on parim koguduse missiooni jaoks,
  • nad arutasid avatult ja diskuteerisid vabalt, isegi kui mõttevahetus läks tuliseks (Ap 15:2),
  • nad usaldasid üksteist piisavalt, et langetada otsus, ja nad läksid oma missiooniga edasi.

Vältimaks lõhenemist, on oluline pärast avatud debatti usaldada lõplikku otsust, ütles Finley. Ta rõhutas, et ta ei räägi pimedast usust adventkoguduse juhtkonda, vaid kindlast usaldusest, mis on ehitatud osavõtmisega vabast ja avatud aruteluprotsessist. Mõttevahetus on tulemuslik mõlema osapoole jaoks, mõlema seisukoha juures võib olla tundmatuid alasid.

„Aga kui sa oled kõike seda teinud, ära suru enda arvamust peale, ära lõhesta kogudust,” ütles Finley. „Kui me oleme protsessi läbi teinud, peame oma missiooniga edasi minema.”

Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduse missioon on „teha jüngriteks kõik rahvad, kuulutades neile igavest evangeeliumi kolmeinglikuulutuse kontekstis (Ilm 14:6–12), juhtides neid võtma vastu Jeesust kui isiklikku Päästjat ja ühendades nad Tema kogudusega; tehes nad jüngriks, kes teenivad Teda kui Issandat ja valmistuvad Tema peatseks tagasitulemiseks” – nii on kirjas koguduse kodulehel.

Finley andis nõu, et igaüks, kes usub, et peakonverentsi töökoosolekul langetatud otsus ei ole Jumala tahtmine, peaks oma suhtumises edasi minema. „Ma usun, et Jumal on suurem ja võimsam kui see küsimus ja Tema aitab kaasa oma ülimate eesmärkide täitmisele, mis on misjonitöö ja maailma päästmine.”

„Minu mõte on selles: Jumal on sõltumatu. Ta ei saavuta oma lõplikku tahet koguduse kaudu, ma lepin sellega,” ütles Finley. „Ma saan öösiti rahulikult magada.”

Aastakoosoleku pilte ja slaide saab vaadata siit

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat