Viljandis alustas tegevust mudilaste mängutund

Avaldatud 5.9.2019

Viljandis alustas 4. septembril tegevust mudilaste mängutund. Mängutundi on oodatud kõik eelkooliealised lapsed, kokku saadakse igal kolmapäeval Viljandi kirikus Uku 11a. Mängutund kestab kella 10st kuni poole 12ni.

Mängutunni mõte tuli Aiki Pärnalt, kes ise osales samalaadses mängutunnis, kui elas Inglismaal. „Käisin Newboldis mängutunnis mõlema lapsega, lõpuks organiseerisin seda ka ise ja vastutasin selle eest mõnda aega. Tahtsin Viljandis samasugust mängutundi teha, et lapsevanemad, kes on oma ühe või kahe väikelapsega kodus, saaksid välja, ennast tuulutada ja teiste vanematega juttu ajada.”

Mudilaste mängutunni tarvis esitas Aiki koguduste liidu misjonifondile projektitaotluse, et soetada mänguasju ja muusikariistu. „Kirjutasin projekti, esitasin selle koguduse nõukogule, mis kiitis selle heaks ja saatis edasi liitu, liidu misjonifondist tuligi raha. Osa mänguasju on ka taaskasutuses,” rääkis Aiki ning julgustas kõiki, kel on mõni idee, misjonifondist raha taotlema. „Liidul on vorm, milles peab kirjeldama, mida sa teed, miks teed, ja lisama eelarve. See pole üldse keeruline ja proovida ikka tasub. Kui on mingi mõte, peab ikka proovima. Isegi kui ei tule välja, sa vähemasti proovid.” Lisaks sellele annetas mängutunni tarvis ka Viljandi kogudus. 

Mängutund on suunatud peamiselt kogudusest välja, kuid Aiki sõnul on loomulikult oodatud ka oma koguduse lapsevanemad oma väikelastega. „Inglismaal oli enamik osalejaid väljastpoolt kogudust, 30–40 osalenud lapsest 80% oli väljastpoolt kogudust, meil oli täna umbes sama protsent.”

Mängutunni formaat on üles ehitatud nii, et kui lapsed tulevad, saavad nad asuda mängima nende mänguasjadega, millega soovivad, vanemad saavad samal ajal lastega teises keskkonnas koos mängida või omavahel juttu ajada. Samal ajal on teises toas meisterdamine – iga kord tehakse erinevaid asju. Pärast mänguaega on lauluaeg, lauldakse liigutustega laule ja mängitakse lastepäraste muusikariistadega. Mängutund lõpeb suupistetega, kolmapäevase esimese korra puhul oli ka kringel.

Mängutunni meeskonda kuuluvad lisaks Aikile veel Piret, Anelle, Hille, Marta, Maire ja Taimi. Reklaam, mille tarvis kuulutuse kujundas Kaile, levis Aiki sõnul väga hästi Facebookis, aga see on üleval ka kiriku stendil ja avaldati linna ajalehes. „Minul olid väikesed ootused, sest Eesti inimesed on kinnised ja ei taha sellistesse kohtadesse, eriti kirikusse tulla. Aga kohal oli kümme last väljastpoolt kogudust ja neli meie enda last.”

Aiki peab esimest mängutundi kordaläinuks ja ka lapsevanemad ütlesid lahkudes, et tegu on toreda ettevõtmisega.

„Mul on endal ka selles vanuses lapsed, neile meeldib hirmsasti meisterdada,” ütles Aiki mängutunni korraldustöö kohta. „Tööl ma ei käi, peab midagi tegema, väljund olema. Äge on midagi teha!”

Mudilaste mängutunni Facebooki-sein. 

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat