Meie suvi – soojade suhete hoidmise aeg!

Avaldatud 5.8.2020, autor Annely Kaasik, allikas Meie Aeg

Suvel oleme tegusamad ja justkui rohkem elus: päike annab energiat, päevad on pikemad ning puhkuse ajaks võib planeerida toredaid hetki koos perega, kellele siis kuidas parasjagu meeldib. See on patareide laadimise aeg.

Suvi on aeg, kui saab panna purki suve maitseid: maasikamoos, võilillemesi, pärnaõied ja veel palju muud kasulikku ning head. Kuidas aga säilitada suvel kogutud rikkalikke emotsioone? Suvel lõkke ääres räägitud mõtted või niisama ühiselt suveõhtu nautimine, rattaga sõidetud kilomeetrid ja kogetud kaunid vaatepildid, rannas ehitatud liivalossid, hommikused jutud terrassil teetassi kõrval, äikeselisel õhtul koos veedetud turvalised hetked... On ju hea talletada selliseid ühiseid positiivseid kogemusi, et neid oleks aeg-ajalt tore meenutada – kas siis vaadata pilte või videoid, lugeda üleskirjutatud mälestusi. Muidugi ei tähenda see, et ainult suvel saab koos midagi toredat teha. Igal aastaajal on oma võlud ja võimalused, vaja on osata neid ära kasutada ja luua niimoodi tugevamaid suhteid ning hoida armastust elavana.

Ülemlaulus 8:7 on kirjutatud: „Armastust ei suuda kustutada suured veed ega uputada jõed. Kui keegi annaks armastuse eest kõik oma koja vara, oleks ta tõesti naeruväärne!“

Ülemlaulu autor, tõenäoliselt kuningas Saalomon, kirjutas siin oma kogemusest. Ta oli tundnud armastust, mille ees kuulsus ja varandus kahvatus, ning ta pidas naeruväärseks sellist armastust varandusega osta. Muinasjuttudes esineb prints tihti vaese mehena, varjates oma staatust, ja printsi armastuse ning austuse võidab mõni lihtne külatüdruk oma siiruses ja südameheaduses.

Tõesti, armastust ja häid suhteid ei saa osta ega müüa, aga neid saab hoida ja tugevdada. Miski väline ega kõrvaline ei saa neid ka kustutada, kuid mina ise võin seda mõtlematult teha oma tegude või sõnadega. Häid suhteid saab kustutada solvamine, kriitika, hukkamõistmine mõistmise asemel, haiget tegemine sõnade ja tegudega, suured ebarealistlikud ootused, austuse puudumine, andestamatus, enesekesksus. Selliseid tegusid on raske heastada. Nende ära hoidmine on oluliselt kergem.

Taavet on laulus 141:3 pannud kirja lihtsa palve: „Issand, pane valvur mu suu ette, hoidja mu huulte uksele!“ Nii mõnigi mõtlematu sõna jääb seeläbi ütlemata ja valu olemata.

Vahel on vaja endale meelde tuletada, et inimesed minu kõrval on head ja neil on enamasti head kavatsused, kuigi nende tegude positiivne pool jääb mulle vahel märkamatuks. Kui laps tuleb rõõmsalt ja toob mulle kimbu kauneid lilli, mida ta just minu lillepeenralt noppis, on minu arvates parim, mida ma teha saan, olla kingituse eest tänulik. Soojade suhete säilitamine oma kallitega on rohkem väärt kui ilu minu lillepeenras, mis ühe suvega kaob. Head ja usaldusväärsed suhted kestavad terve elu, nendesse tasub panustada.

Oma töös näen väga palju inimesi, kes on andekad, tegusad ja heatahtlikud. Aga neil puudub enesekindlus, sest nad on kuulnud väga palju negatiivseid kommentaare oma tööde ja tegemiste kohta ning nad ei suuda endast midagi head uskuda. Neil on raske uskuda, et nad on väärtuslikud ja väärivad head. Kahjuks on ka kristlaste hulgas inimesi, kes on toetuse ja julgustuse asemel saanud etteheiteid ja süüdistusi. Usun, et ütlejad on tahtnud kogu südamest head teha ja juhtida „patune“ inimene õigetesse rööbastesse, kuid kas eesmärk saavutati?

Kui tihti olen mina märganud head inimestes, kes on minu teele saadetud? Kui sageli olen ma seda neile välja öelnud ja neid tunnustanud? Siiani olen ennast pidanud küllaltki tähelepanelikuks ja arvanud, et näen inimestes nende positiivset poolt. Olen väga tänulik, et üks inimene juhtis minu tähelepanu just sellele, kuidas ma tegelikult ei märka piisavalt ja julgen vähe öelda välja, mida ma oma lähedastes väärtustan. Heade sõnade ja tegudega ei tasu olla kitsi!

Ellen G. White on raamatus „Tee Kristuse juurde“ (lk 12) toonud esile Jeesuse eeskuju: „Terve Ta elu oli täis enesesalgamist ja tähelepanelikku hoolitsust teiste eest. Jeesuse silmis oli iga inimene väärtuslik. Kuigi Ta säilitas alati jumaliku väärikuse, ei takistanud see kummardamast õrna hoolitsusega iga Jumala perekonnaliikme poole...“

Iga inimene on väärtuslik just sellisena, nagu ta on. Minul on võimalus hoida omavahelised suhted soojad ja lähedased.

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat