Põltsamaa noored etendasid jõulumuusikali

Avaldatud 30.12.2008, autor Tanis Kulp

23. detsembri õhtul kogunes Põltsamaa adventkogudusse tavapärasest rohkem külalisi. Välja oli kuulutatud midagi täiesti uut – nimelt etendasid Põltsamaa noored muusikali pealkirjaga „Petlemma Peep ja Reet“.

Muusikal oli tõlgitud inglise keelest ja lavastatud vastavaks meie koguduse oludele ja osatäitjatele. Sellega oli lavastaja Hele Kulp väga hästi hakkama saanud. Kokku oli lühikese aja jooksul tõlgitud 7 laulu ja kujundatud süžeed pisut kompaktsemaks, samas olid mõned stseenid ka juurde loodud.

Muusikali peategelaseks oli Peep, kes oli peremeheks „parimas ühetärnihotellis Petlemmas kui mitte kogu Juudamaal“. Tegu oli uhke ja rahaahne mehega, kes oma töötajate soovitusel muutis oma hotelli rahvaloenduse ajal toimunud rahvamasside kogunemise ajaks luksushotelliks, mis oli taskukohane vaid rikastele. Nii jäid Joosep ja Maarja selle ukse taha, kuna neil polnud piisavalt raha. Kogu universumi kuningas pidi sündima naabrite laudas. Suur oli Peebu rõõm, kui ta nägi oma linna saabuvaid hommikumaa kuningaid. Ometi ei järginud need mehed mitte suurt säravat tähte ja silti PPP (Peebu Parim Pansionaat), vaid hoopis ühte teist tähte, mis juhtis nad kõrvalasuvasse loomalauta. See tõi ka Peebu arusaamisele, mis on tõeliselt oluline. Peebu elu ja iseloom muutus pärast seda sündmust.

Muusikali on võimalik vaadata aadressil:
http://www.youtube.com/view_play_list?p=1B0A0A711AF92148

Muusikali tõlkija ja lavastaja Hele Kulp

Kui suur töö on sellise asja tegemine?

See on väga väga suur töö! Samas alustaisn sellega alles 12. detsembril ja 23. detsembri õhtul oli muusikal laval, kusjuures paljud laulud olid lastel pähe õpitud ja kõik sõnalised osad olid selleks ajaks peas. Tundsin siin erilist Jumala õnnistust!

Samas püüdsime asja teha ka võimalikult lihtsaks, sest peamine eesmärk oli, et sõnum kohale jõuaks.

Miks otsustasid seda teha?

Mõte tuli siis kui eelmisel aastal olime jõulude ajal Brüsselis ja sealsed lapsed püüdsid seda muusikali etendada. Kõik tegid seda nii suure rõõmuga ja vanemad elasid kõigest hingest kaasa, kuid neil läks kõik valesti. Nii tuli esialgu mõte, et meie teeme selle asja paremini ära.
Kui aga aeg läks ja ma ei olnud ikka veel sellega tegelema hakanud, siis arvasin, et ei tee seda üldse. Kuid selle muusikali mõte ja muusika oli nii ilus, et ei saanud ikkagi sellest loobuda.

Kuidas läks?

Amatööride kohta päris hästi. Sassi ei läinud! Muidugi on palju asju, mida oleks saanud paremini teha, kuna oleme ju selles valdkonnas täiesti koolitamata ja asjatundmatud. Kõige tähtsam on see, et minu arvates jõudis sõnum kohale ja see, et noored olid pühendunud ja tegid seda kogu hingest.

Peaosatäitja Kalle Daniel

Mis oli asja mõte?

See oli Peebu pöördumise lugu. Ta jutustas sellest, kuidas tema leidis Kristuse.

Kas sulle meeldis seda teha?

Täiega lahe oli! Varem pole ma sellist asja teinud ja see oli esmakordne kogemus.

Proovides sai väga palju nalja ja esinemine oli siis see koht, kus pidi tõsiselt tegema, aga see oli ka väga mõnus.

Kas midagi oleks võinud paremini olla?

Võib-olla mõne kuulaja jaoks oleks võinud asjad olla paremini lahti seletatud, et kes on teenija, kes hotelliperemees, millal toimub vahetu tegevus ja millal jutustab Peep oma mälestusi jne… Kes kaasa mõtles, see sai aru.

Pastor Kaido Kask

Kuidas sulle meeldis see noorte etendatud muusikal?

Mõne asjaga on nii, et seda peab kolm korda üle vaatama, enne kui sellest õieti aru saad. Esimene mulje tekib alati välimusest, nii nagu kirjandusevangelistist ukse taga. Muusikali välimus ehk esitusviis lõi üle sisu ehk siis eesmärgi. Millegipärast keeratakse vahel heli nii valjuks, et sõnum ei jõua kohale. Kui seda muusikali nüüd youtube`st üle vaatasin ja helinupp oli minu käes, siis oli palju parem.

Mida sa arvad külastajate arvust? Kas oleks pidanud ja saanud kutsuda rohkem võõraid?

Kui ma istusin saalis ja vaatasin selja taha, siis oli kahju, et nii suur töö on tehtud ja rahvast on nii vähe. Ma mõtlesin, et seda muusikali tuleks esitada veel kusagil suuremas saalis. Reklaam oli tõepoolest puudulik, ajalehes seda polnud. Edaspidi tuleks ürituse planeerimisel reklaamiga rohkem arvestada. Samas ma tean et isiklikult kutsuti oma tuttavaid, kuid ega kõik ei tule ju.

Kas soovid midagi veel seoses selle muusikaliga esile tuua?

Muusikal oli hästi ette valmistatud ja esitajad olid tublid, kuid esitada oleks seda võinud kusagil suuremas saalis. Tänu internetile saavad sellest kindlasti veel paljud osa

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat