Põltsamaa eakaim koguduseliige sai saja-aastaseks

Avaldatud 18.10.2021, autor Helis Rosin

16. oktoober oli Põltsamaa adventkoguduse jaoks erakordne päev, sest 90 aastat adventkogudusse kuulunud Olvi Pukk sai 100-aastaseks. Ühtlasi on Olvi Pukk praegu ka Eesti adventkoguduse kõige eakam ja kauaaegsem liige. Järgmisi Eesti adventkoguduse liikmete juubeleid tuleb veel mõni aasta oodata, sest hetkeseisuga on üks adventkoguduse liige 98-aastane ja kolm liiget 97-aastased.

Põltsamaal oli jumalateenistuse kavas pidupäevale omaselt nii meeskoorilaule kui ka instrumentaalpalasid, lauldi sünnipäevalaulu „Aasta aasta peale”, anti edasi südamlikud õnnesoovid ja lilled ning kuulati seiku Olvi eluloost.

Emeriitpastor Rein Kalmus kõneles eluea pikkusest Piibli valguses ning viis kuulajate mõtted esmalt Piibli algusesse Eedeni aeda. „Alguses pidid kõik Jumala loodud inimesed olema pikaealised selle sõna kõige täiuslikumas tähenduses. Nende päevad ei olekski kunagi pidanud lõppema. Piibli alguses räägitakse meile esimeste inimeste kodust – Eedeni aiast –, mille keskel oli üks puu. Piiblis on seda nimetatud elupuuks. Elupuu vilja söömine tähendas inimese jaoks justkui akude laadimist ja sellega kaasnes nö kulumismärkide kadumine. Süües elupuu vilja, taastus inimeses see algne olek, mille Jumal oli kinkinud loomisel,” kirjeldas ta elu paradiisis.

Edasi kõneles Rein patu tagajärgedest inimkonnale ning jõudis välja Piibli kuldsalmini, mis räägib Jeesuse lunastuslikust surmast Kolgata ristil. „Jah, sääl, Kolgata ristil maksis Kristus meie patuvõla ja andis meile taas võimaluse tagasi jõuda selle Aadama pikaealisuseni Eedenis,” ütles Rein ja kinnitas, et uueksloodud maal on jälle paradiis koos eluandva puuga.

Rein tõdes rõõmuga, et tädi Olvi on sellesse terve elu uskunud. „See on olnud sinu elu sügavam mõte ja igatsus – olla alati koos oma Jumalaga.”

Kõne teises pooles puudutas Rein ka oma mälupilte Olvist. „Minu kadunud ema Ilse ja sina olite omal ajal sõbrannad. Mõlemad narvakad,” muheles ta ning tunnistas, et on sündinud ja kasvanud Olvi silma all. „Kui mu vanaema veel Narvas elas, olin mina ikka ja jälle tal külas. Need olid ühed ilusamad ja oodatumad päevad, kui sai sõita Narva vanaema juurde,” rääkis Rein ja täpsustas, et igal hingamispäeval sõideti koos vanaemaga läbi Narva linna Tolli tänavale Olvi juurde kodukirikusse.

Kogudusevanem Juss Maurer avaldas imestust õmblejaks õppinud Olvi nooruslikkuse üle. „See väärikas olek ja õieti pole kortsugi näos… Oled jätkuvalt tegev. Sinu igapäevane tegevus on armsate kangaskottide õmblemine, oled neid meile kõigile kinkinud. See, et meil osaleb nii reibas 100-aastane koosolekul, on lausa super,” rõõmustas ta.

„Aitäh heade soovide eest. Olete väga armsad, kogudus on nagu teine pere,” ütles juubilar Olvi õnnesoove vastu võttes.

Kogu jumalateenistus on järelvaadatav Põltsamaa adventkoguduse YouTube'i kanalil.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat