Kontsert "Pime tee" Tallinna kirikus

Avaldatud 11.4.2022, autor Raeli Florea

Päikeselise hingamispäeva õhtul, 19. märtsil toimus Tallinna adventkirikus kontsert “Pime tee”.

Kolm noort naist esitasid värskelt kirjutatud laule noore helilooja Piret Saare loomingust, mille helilooja on kirjutanud Jaanika Ainjärv luulele. Esitajateks olid Maiu Tamm – laul, Silvia Ilves – tšello, Piret Saar – klaver.

Võid käia teel, mis pime
ja lõputuna näib.
Võid minna kaugele ära,
kus valgus pehmelt käib.
Ei ole see ju ime,
kui valgust pole näind.
Kas tundub kummaline,
kui sel teel ei ole käind.

Muusikud andsid endast parima, et meloodia ja sõnad jõuaksid iga kuulaja südamesse. Nii lauldi üheksa laulu Piret Saare loomingust, mis kõnelesid varjatud unistustest, mälestustest, soojadest tunnetest ja  teest, mida mööda me võime käia.

Maiu, kes on meile laulnud juba tüdrukutirtsuna lastekoosolekutel, on aastaid rõõmustanud meid oma hõbedaselt selge häälega.

Helilooja ja pianist Piret Saar on pannud muusikasse Jaanika Ainjärve tundeküllast luulet. Piret  saatis süntesaatoril kogu kontserti ise sageli ka teist häält kaasa lauldes.

Silvia esitas meile Johann Sebastian Bachi süidist soolotšellole ja väljakutset nõudvaid Alfredo Carlo Piatti kapriise. Silvia mäng on nauditav oma tehnilises kerguses ja isikupärases emotsionaalsuses. Silvia ise toonitas, et talle väljakutsed meeldivad – see kajastus ka tema mängus.

Lauri lõpetas kontserdi väikse mõttega Bachi muusikast: “Muusika, niisugune muusika on kingitus.“ „...kui need meistriteosed loodi, tantsisid tähed taevas. Kui need inimesed Bachist räägivad, tulevad Jumal ja tema elupaik alati jutuks.”

Kontserdikülastaja elamus

See viimase talvepäeva kontsert oli helge ja rahulik hetk meie praegusel äreval ajal. Muusika, mis tol õhtul meie kirikus kõlas, väljendas igatsust õnne, rahu ja kooskõla järele. Laulusõnad ja sõnaline osa olid küll enamasti inimestevahelistest suhetest ja armastusest, aga iga  mõttega võis tõmmata paralleeli Jumala ja Tema loodu vahele.

Maiu ja Pireti hääled sobisid omavahel ideaalselt, oli huvitav kuulda, kuidas nad teineteist täiendasid. Mulle meeldisid ka Silvia mängitud tšellopalad ning tema lihtsad ja siirad sõnavõtud nende vahel.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat