Eesti adventnoorte muljeid noortekongressilt

Avaldatud 19.8.2022

2.–6. augustini toimus Soomes Lahti linnas Euroopa adventnoorte kongress, mille pealkiri oli seekord „plugin“ (ing k ühendu, ühenduses olema). Oma kongressimuljeid jagasid Lahtis käinud eesti noored. Küsis ja kuulas Kaile Tuvi.

Adeele: Väga tore oli, väga meeldisid võrkpalli mängimised, ujumised, teemalaul on väga ilus. Ristimine oli väga ilus ja emotsionaalne. Olen saanud rohkem tuttavaks oma väikegrupi liikmetega. Nägin ka ühte sõpra, kellega kolm aastat tagasi camporee’l tutvusin.

Ulla: Tipphetk oli ristimine. Osalesime sellistes töötubades, kus räägiti teemadest, millest muidu väga ei räägita, need olid ka väga populaarsed. Ma ei kujuta ette, kui raske on selliseid üritusi korraldada. Varem pole olnud väikegruppe, see on äge süsteem. Räägitakse, saadakse tuttavaks, räägid endast, saad teiste kohta teada. See on väga hea süsteem, kõik olid vanuse järgi gruppidesse jagatud. Täiega head ja värvikad kõnelejad on. Ja toit on väga hea!

Pildil õhtune peakõneleja David Asscherick.

Merike: Mina kartsin väike­gruppe, mis hommikuti olid. Pannakse võõraste inimestega kokku ja peab inglise keeles hakkama saama. Mulle sattus väga tore grupp, juht oli väga tore, kõik suhtlevad omavahel.

Riti-Ly: Minul ka vedas grupiga. Meil ei olnud juhti, aga me saime harjutada iseseisvust. Mõni meie grupis oli selline, kes oli oma kirikus juhtinud piiblitundi, aga oli ka selliseid, kes ei olnud sellist asja teinud – saime ise luua endale piiblitunni, hingamispäevakooli momendi. Väga lihtne oli samastuda, mõnega jääme kindlasti veel suhtlema. Kui oleksime ainult eestlastega omavahel olnud, oleks nagu noortelaagris olnud.

Merike: Ma muidu ei oleks julgenud minna suhtlema teistega, aga minusuguste inimeste jaoks oli see õnnistus, et sunniti suhtlema.

Riti-Ly: Ühislaulmine ja ülistus teenistustel liigutas, see jääb väga pikaks ajaks meelde, neid me ka alati ootame selliste ürituste juures – laulda tuhandetega koos ja tunda sama emotsiooni on võimas. Kõnelejad on väga põnevad. Valitakse sellised kõnelejad, kelle isiksus paistab silma. Hommikul ja õhtul on erinevad kõnelejad ja nad räägivad oma stiilis, aga kokku sujub kõik ühtseks tervikus – see on hästi õnnestunud. See on minu teine kongress, seekord on paremini õnnestunud töötoad. Võibolla on asi ka selles, et olen ise vanem. Käisime päris palju töötubasid läbi. Tegijad on professionaalsed ja teemad aktuaalsed; korraldajad on mõelnud, kelle jaoks töötoad on. 

Mia Mercedes:  Kõige parem asi, mis siin juhtunud on, oli siis, kui me olime töötoas, mille teema oli lingvistika ja erinevad piiblitõlked ja miks need tõlked kõik on olulised ja kuidas me peaksime suhtuma neisse. See oli hästi huvitavalt üles ehitatud, oli väga-väga hea õpetaja. Inimeste küsimused olid väga huvitavad, tuli väga põnev arutelu, mis kestis kaks tundi pärast töötuba edasi. Seal ei olnud eriti palju inimesi, aga sellepärast saigi küsida ja väga mõnus oli. Ma käisin ka väike­grupis hommikul. Minu grupis inimesed väga ei võtnud sõna, minule oli see tore, sest ma avastasin, et ma nõustun meie grupi juhiga, pidasime dialoogi. 

Epp: Kõige toredamad on siiani õhtused programmid, muusika ja jutlused, töötoad on ka head – kunagi ei tea, mida täpselt saad. Neljast töötoast kaks on väga toredad olnud. Olin Eesti boksis, aitasin Eestit tutvustada, tantsisin kaks ja pool tundi kaerajaani, tallad löövad tuld. Ma ei ole hommikustes väikegruppides käinud. Ma saan aru, et eesmärk on, et erinevatest kohtadest inimesed tutvuksid, aga mul ei ole emotsionaalseid patareisid, et seal suhelda. 

Meeri: Mulle on täiega meeldinud töötoad. Oleks tahtnud käia rohkemates, aga see ongi hea märk, et on palju valikuid. Huvitavad teemad on olnud, paar head mõtet on kõrva taha pandud, mida saaks oma koguduses praktiseerida. Käisime Keviniga koos toiduteemalises töötoas, kõneleja selgitas, mida adventistid toidu teemal õpetavad. Käisime ühes Piibli õppimise töötoas, mis oli hea neile, kes ei ole ise väga Piiblit õppinud ja kellel on vaja abi, aga sain sealt ühe toreda mõtte. Misjonitöötoas käisime. Ja loomingulise ülistamise töötoas, see oli täiega tore. Mul olid veel valitud mõned, aga kõigisse ei jõudnud. 

Kevin: Ma kuulan neid jutluseid, aga ei oota enam suurt elamust. Kompassis on ise kaasa löömine juba nii suureks läinud. Neli aastat tagasi, kui tulin, siis olid vägevad mõtted ja nii, aga nüüd kuulan jutluse ära, lähen koju ja saan aru, et peab ise tegutsema.

Meeri: Mida vanemaks saad, seda rohkem mõtled teistmoodi. Kui oleksin noorem, oleks need kõned rohkem mulle.
Kevin: Eelmine kord ei olnud väikegruppe. Nüüd pandi kõik võõraste inimestega kokku ja siis arutati väikegrupis hommikuste jutluste teemal.

Meeri: Hea idee, kuidas inimesi kokku viia. 

Kevin: Isegi mulle, kes ma olen introvertne., kui saad esimesest ehmatusest üle, et kõik on täiesti võõrad, siis on tore suhelda ja näed, et kõik on avatud. Sealt tuleb häid mõtteid. 

Meeri: Olemine ja melu on siin väga tore. Lahti on väga hea linn sellise ürituse korraldamiseks, metsarada on lähedal, spordirajad ja rand jalutuskäigu kaugusel. Suuremas kohas peab ühistranspordiga minema, siin saab jala minna. 

Kevin: Käisin saunakülas. Kuna kongress toimub Soomes, siis soomlased ei saa jätta näitamata saunakultuuri, siin viiakse inimesed bussiga saunakülla. Põnev oli vaadata, kuidas osad inimesed esimest korda saunas käisid ja siis järve hüppasid. Mõni ütles, et see on kõige pöörasem asi, mis ta elus teinud on. Suhtlemine on seal tore.

Marleen: Informatiivne kongress. Ma ei tulnud emotsiooni ega sotsiaalsust otsima, tulin kuulama ja arenema. Minu praeguse hetke lemmik oli kõige esimene teenistus. Ma olen kooris, praegu just harjutasime kolm ja pool tundi – ma pole nii ammu laulnud. Osalesin jooksus, 28 kraadi oli õues, raske oli joosta. Ei oleks arvanud, et viit kilomeetrit oli raske joosta, lõpp oli veel täitsa mäest üles. Aga see oli lahe. Mulle meeldis väga selle töötoa sisu, kus oli juttu usukriisidest. Mulle väga meeldivad kõik need jutlused, mis siin on. Esimeses meeldis mõte, et rest in god (Jumalas), mitte from god (Jumalast). Ja mõte, et ära otsi asju sealt, kus neid pole. Ka probleeme. Maarja läks otsima surnukeha, aga leidis elava Jeesuse. Siin on seinal sõna, nii et L on selgelt näha, V ja E on selgelt näha, pead otsima keskelt, kas on I või O (love – ing k armastus, live ing k ela). Ma otsisin kogu aeg O-d, aga tegelikult on seal I. Kui hakkasin I-d otsima, siis leidsin selle kohe üles. See illustreerib seda mõtet – ei tasu otsida asju sealt, kus neid pole, või ette kujutada asju, mida pole. Kõige emotsionaalsem oli koos suure kooriga laulda, see oli kuidagi väga eriline, kõik rahvas laulis kaasa.

Väle: Mulle meeldis ülistusosa väga, see oli nii võimas. Kuna oli nii palju inimesi, siis kostis väga kõvasti. Osalesin ka prantslaste ja inglaste ülistusel, see oli hoopis teistsugune kui see, mida Eestis tehakse. Sellist kogemust väga mujal ei saa. Kui oled selle keskel, mitte ei vaata kõrvalt, siis on see täiesti teistsugune. Olen kindlasti rahul, et tulin. See on mul teine noortekongress, käisin Valencias ka.

Ly: Tore kongress oli, mulle meeldis. Mulle meeldisid väga väikegrupid, sai lähemalt rääkida kui töötoas. Mulle meeldis olla koos Eesti tuttavatega, kellega nii pole varem koos olnud. Välismaalastega olid söögilauajutud.

Pildil vasakult: Ly ja Jane Liis.

Jane Liis: Mulle meeldis väga väike­rupi mõte, oli sõbralik ja soe keskkond, head mõtted, tegime ka palverännaku läbi. See oli väga tore ja soe rõõmus kogemus. Palverännak meeldis mulle väga sisu poolest. Laulsin kooris ka, see oli mõnus tunne, ma sain laval olla koos bändi ja eeslauljatega, see oli äge. Töötoad kõnetasid mind, neid oleks võinud rohkemgi olla. Väga mõnusad olid. Ma käisin iga ajavahemiku jooksul kuskil töötoas, võtsin nii palju, kui võimalik oli. Üheksa aastat tagasi käisin Novi Sadis ka, seal oli sama õhtune kõneleja, väga soovitan kuulata tema mõtteid. Need olid tipphetked minu jaoks.

Liisu: Kui ma hakkaks ainult emotsioone kirjeldama, siis need oleksid nii ülivõrdes ja nii ülisuured. Mina olen üks väga-väga suur noortekongresside fänn. Kõik need neli kongressi, kus käinud olen, tulen tagasi nuttes, et nüüd on see läbi. Minu usuelus on need mänginud hästi suurt rolli. Esimene kongress – pärast seda sain ristitud, see andis mulle nii suure vaimuliku tõuke minna Jumalale lähemale. Nüüd, 13 aastat hiljem tunnen, et suhe Jumalaga on sama tugev nagu alguses. Nii nagu muudes suhetes, vahel on mõõnu ja tõuse ja nii imeline on siin tunda, et ma olen jälle selles kohas, kus ma tahan Jumalaga olla. Kõik töötoad, olemine, inimesed – kõik annavad jõudu ja nii palju erinevat inspiratsiooni, et sa oled täpselt selline inimene, selline loodu, nagu Jumal tahab, et sa oleksid, sa oled õiges kohas ja õigel ajal oma elus. Kuidagi raske on minna tagasi reaalsusesse. Siin tundub kõik nii lihtne kuidagi. Nii lihtne on usaldada kõik Jumala kätte. Aga ma arvan, et selline üritus annab igale noorele ja täiskasvanule jõudu raskes igapäevaelus edasi minna ja tunda seda ainsat ja kõige suuremat missiooni minna maailma ja et sul on jõudu seda kõige olulisemat missiooni täita.

Krõõt: Ma olen saanud nautida reede pärastlõunat ja laupäeva, ülejäänud aja olen olnud rakkes (Krõõt kuulus noortejuhina kongressi korraldusmeeskonda, toim). Mul on väga kahju, et see läbi on. Nagu David seal laval ütles, et ära mõtle sellele, et sul on kahju, et see läbi on, vaid sellele, kui hea meel sul on, et see oli. Mul on täiega hea meel, et see oli. Vahepeal käis küll stressilaine üle, et tööd on nii palju ja inimesi on nii palju, aga nüüd on hea tunne, et kõik inimesed on siin ja meil on ühine Jumala armastus ja ülistamine – see on nii ülestõstev, et ma tunnen, et nüüd ma jõuan jälle minna ja teha Jumala heaks, innustada inimesi Jumalat armastama. Ma loodan, et meie noored võtavad sellest kõike seda, mis mina olen siit saanud: kuidas elada Jumalale, mis on tõelise kristlase elus oluline, kuidas rasketest hetkedest läbi minna, mõelda, mida Kristus on meie heaks teinud. Kristuse ootuses ja lootuses saamegi edasi elada. Ma tahan näha neid vilju, mida see kongress meie noortes on tekitanud.

Kristel: Mina olen siin vabatahtlikuna. Teen, mis vaja, igal pool, kus vaja. poole ööni olen aidanud erinevates kohtades. Mulle meeldib see osa, naudin seda. Vahepeal saan ka saalis istuda, kuulata, mida räägitakse. Eesmärk on, et noored oma­vahel suhtleksid, eri rahvad suhtleksid, seepärast on väikegrupid segamini. Minu meelest õnnestus see väga hästi. Väikegrupis oli maksimaalselt 12 inimest, reedeks olid nad juba tutvunud ja panin tähele, et nad ei taha lõpetada oma jutuajamisi.

Kerstin: See on mulle teine kongress, esimene oli Münchenis.

Indrek: Mulle kolmas, enne Münchenit käisin ka Poolas. Vahepeal oli lastepaus. Praegu on emotsioonid vast ikka tugevamad kui varem. Siis läksin kongressile sellepärast, et kõik läksid, praegu teadsin, mida oodata. Mulle meeldib see väga.

Kerstin: Mulle meeldis väga väike­grupi asi, et pididki tutvuma, ei olnud variantigi. Väga lahedad inimesed olid koos. Hommikune kõneleja väga meeldis. Vaimse tervise töötoad olid väga lahedad, ka väga olulised, need kõnetasid kõiki. Need olid populaarsed. Depressiooni töötuba oli väga populaarne.

Indrek: Ainuüksi see, et saalid olid kõik täis ja tehti kordustöötubasid, räägib sellest, et need töötubade teemad olid olulised.

Ivo: Noortekongress on alati suure­pärane, kahjuks eelmine jäi mul vahele, minu jaoks on see kolmas kongress. Siin on suurepärane energia. Kõige võimsam elamus on see, et on palju inimesi koos – noored üle kogu Euroopa. Me oleme kõik sama eesmärgiga koos, meil on sama Jumal – võimas. Koosolemise tunnetus. Kui kunagi saab olema üks suur Jumala kõigi aegade laste kogunemine, saab see võimas olema. Minu jaoks konkreetset tipphetke pole, jumalateenistused, koos laulmine ja sõnum – need on need, mida ma ei taha maha magada. Olen ühe väikegrupi juht ja seal on nagu väikegrupis ikka: saad võõraste inimestega kokku, jagad oma mõtteid, midagi iseendast, kolme päevaga võib tunnetada ühisosa ja võid veel koos käia. See oligi mõte, et me ei ole siin ainult suurüritusel, vaid saame ka oma mõtteid jagada, osaleda koos. Paljud, kes muidu ei osale väikegrupis, saavad väikegrupi maitse suhu. Kõik inimesed peaksid käima igal nädalal väikegrupis.

Angelika: Mulle meeldib see tunnetus, ja see on nii äge, et meid on nii palju. Vahel unustad ära, et meid on nii palju, kui elad oma elukest ja teed oma asju.

Ivo: Osalesin ka kahes töötoas ja igalt poolt leiab midagi. Mõlemast oli midagi huvitavat kaasa võtta. Endal ka mõte töötab, kui keegi räägib. Me käisime uniooni esimeestega Soome uniooni keskuses, vaatasime seda. Seal on ka kool. Sõime lõunat, oli väike koosolek, käisime saunas.

Henry: Mulle on see esimene kongress. Suht lahe on olnud. Mõned töötoad olid huvitavamad kui teised. Päris mitu huvitavat oli. Võrkpallimäng oli päris hea, kuus võrguplatsi oli, kõik olid paksult rahvast täis. Pärast käsime sealsamas järves ujumas. Kõnelejad on head, energiat on palju. Mulle meeldisid need lühikesed lavastused, et sõnumit edasi anda. Seal oli see ühendamise sõnum. 

Mikk: Mulle meeldib see ümbruskond, saab palju asju teha, saab laagriga seostada. Kõik on lähedal. 

Madis: Äge. Teist korda olen noortekongressil. 

Heli: Väga meeldis, see on mul esimene kord. See oli väga eriline. Mulle meeldisid kõik need mõtted ja ideed, mida tahaks veel kodus seedida.

Mariin: Kõige parem osa oli muusika. Töötubadest saadud info on hästi praktiline, mida saab päriselt igapäevaelus kasutada, vaimuliku elu rikastamiseks. Minule meeldis hullult eriti õhtune kõneleja, kuigi hommikune oli ka väga hea. Nende teemad oli läbi põimitud. Hommikul rääkis kõneleja mingist teemast, siis väikegruppides arutasime selle läbi.

Heli: Tundsin teemade põimumist ka töötubades. Kõik täiendasid üksteist ja andis kokku terviku.

Mariin: Oleks tahtnud veel rohkematesse töötubadesse minna, aga ei saanud. See on nii põnev, kus sa ikka saad korraga nii palju infot. 
Heli: Meil oli väga tore oma seltskond, mängisime lauamänge ja käisime palvejalutuskäigul ja pärast võtsime need küsimused ette, mõtlesime igal õhtul viis asja, mille eest oleme tänulikud. Oleme terve nädala jalutanud palves.

Mariin: Palve on märksõna. Käisime ka palve töötoas.

Pildil vasakult: Heli ja Mariin

Andres: Vahelduva eduga oleme saanud osaleda. Väga vahva on olnud. Meenutada, et kunagi olime samasugused.

Helena: Meeldis väga osaleda väikegrupis, meil oli väga tore arutelu. Tore on kuulda inimesi rääkimas samal teemal natuke teise vaatenurga alt. Räägib justkui minu asja, aga lisab veel oma mõtteid juurde. Mulle meeldib see idee. Täna käisime jooksmas ka. See oli eneseületus – vankriga joosta, aga tegime selle raja läbi.

Andres: Olen kuulanud kõnelejaid läbi kahe spektri. Paratamatult oma ameti kaudu, et kuidas see noort kõnetab. Sügavaid mõtteid on küll, tänane väga meeldis: kui palju on Piiblis kirjakohti, kuidas Jeesus on koos kellegagi – minu jaoks fantastiline mõte. Oleme ka päris mitmes töötoas käinud.

Helena: Sinna, kuhu tahtsin, ei saanud, see oli nii üle rahvastatud, olengi ainult ühes töötoas käinud.

Andres: Mina käisin kahes-kolmes. Need olid väga erinevad. Üks noor naisterahvas rääkis, avaldas mulle muljet. Oli tore kuulata, kuidas julgetakse läheneda meie põhiõpetustele teatava värskusega, tuuakse välja teemad, mis toovad au sisse meie koguduse erinevad grupid. Me räägime vahel asjadest nii stereotüüpselt. Me räägime naistest ja ei saa arugi, et naised kuulavad, räägime lastest ja ei saa arugi, et lapsed kuulavad. See teema oligi see, kus ta tõi selle välja, et me peaksime olema Piibli lahtiseletamises tundlikumad – kuidas me Piibli sümboleid käsitleme. Tegi seda võrratult. Siin on noored talendid, kes oma esimesi etteasteid teevad.

Helena: Muusika meeldib väga.

Agnes: Tänane teenistus ja ristimine ja teemalaulu laulmine –ma olen selline inimene, kel sellistel hetkedel pisarad voolavad. Mulle väga meeldisid siinsed tegevused ja töötoad, seal räägiti teemadest, mida muidu kirikus ei kajastata. Väga kordaläinud kongress.

Pildil vasakult: Vanessa ja Agnes.

Igal hommikul ja õhtul oli kongressil jumalateenistus, mida saab Trans-Euroopa divisjoni YouTubei kanalil (TEDAdventist) järele vaadata. Hommikuti kõneles Daniel Bosqued ja õhtuti David Asscherick. Pilte ja videoklippe kongressilt saab vaadata TEDi Facebooki-lehelt ja veebilehelt amart.pixieset.com/ayc2022/
Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat