Daniel Duda: Me ei usu maailma lõppu, vaid uude algusesse

Avaldatud 13.9.2022, allikas Meie Aeg

Peakonverentsi 61. töökoosolekul valiti Trans-Euroopa divisjonile (TED) uus juht – Daniel Duda. Usutluses David Nealile jagab Daniel oma mõtteid koguduse missiooni ja Pühakirja uurimise kohta. 

Palju õnne!

Aitäh! Ma taastun veel ehmatusest. Ma ei osanud seda oodata, aga tajun Jumala tööd ja olen selle eest tänulik ning võtan alandlikult selle töö vastu. 

Jaga veidi oma lugu.

Ma sündisin seitsmenda päeva adventistide perekonda, minu isa oli pastor. Ta suri vaid paari kuu eest. Esimesed 30 aastat oma elust elasin kommunismis, mis ei olnud kerge – ei üles kasvamine ega töö pastorina selles kontekstis. Seejärel töötasin pastorina kohalikus koguduses ja teoloogiaprofessorina nii Tšehhoslovakkias kui ka Venemaal. 1998. aastal tulin Newboldi kolledžisse. Ja Trans-Euroopa divisjonist on saanud minu teine kodu – olen siin olnud viimased 23 aastat. 

Kas teoloogias kaevamine on sind selleks hetkeks ette valmistanud?

Ka pastoraalne kogemus, inimestega tegelemine. Olgugi teoloogia kui oluline tahes, see ei päästa meid. Päästab meie vastus Jumala armulisele loomusele, sellele, mida Ta Kolgata ristil meie heaks 2000 aastat tagasi tegi. 

Sinu vastus viib ühe väga adventistliku tunnuseni, see on lootus. 

Jah, maailm vajab lootust. Me elame keerulistel aegadel, ka meie koguduses on polariseerumist. Me vajame lootuse kogukonda. Me peame tooma inimestele lootust. Sest me ei usu maailma lõppu, vaid uude algusesse. 

Koguduse ühtsus on sinu jaoks oluline?

Muidugi. Jeesus palvetas selle pärast. See oli Tema jaoks oluline. Me peame selle ühtsuse ise määratlema, ühtsus ei ole ühetaolisus. Kui ühtsus on oluline Jumalale, kui see on oluline Jeesusele, siis on see oluline ka meile.

On sul võtmeid selle kohta, kuidas me saaksime kokku tulla, kokku jääda?

See ei ole lihtne, aga ma olen kindel, et kuulamine ja üksteisest hoolimine on oluline. Me parandame suhteid ja oleme hooliv kogukond. 

Sa räägid suhete taastamisest. Kas mõned suhted on murtud? Kas teoloogia või rahvuslike erinevuste pärast?

Erinevate põhjuste pärast. Polariseerumise pärast, tugevate eriarvamuste pärast, uskumuste pärast…

Kui oluline on sinu jaoks inimeste toetamine, pastorite toetamine…

…juhtide toetamine. Inimestesse investeerimine on alati olnud üks minu prioriteete ja ma soovin, et TED oleks selles tugev. Me oleme koguduse kõige väiksem divisjon, ent siit on tulnud imelisi juhte üleilmsesse kogudusse. See, mida me ülemaailmsesse kogudusse panustame, ületab meie väiksuse piire väga palju. 

Sa oled olnud kaasatud Newboldi kolledži reformeerimisse. Räägi pisut sellest.

Newbold muutub aina tugevamaks ja tulevik on helge. Me ootame põnevusega, et Newbold oleks lisaks teoloogilise hariduse saamisele jälle koht, kus noored inimesed saavad oma kogemuse, mis kujundab nende adventismi. Me näeme, et Newboldi-kogemus võib olla noortele võti nende rollile tulevikukoguduses. 

Olen sind näinud süttimas Pühakirjast. Kuidas sa oled nii põnevil Pühakirja uurimisest? 

Mõnikord jätame mulje, et oluline on lugeda päevas üks peatükk või paar ja lugeda niimoodi Pühakiri läbi. Me unustame, et Pühakirja peamine eesmärk on läbida meid. Seega, avage oma silmad, olge valmis üllatuma ja leidma uusi asju, mida Jumal soovib teile õpetada. Eesmärk ei ole näha seda, mida me oleme alati näinud, vaid hoida oma silmad lahti ja leida seda, mida Jumal soovib meile öelda aastal 2022. 

Esimesed sada päeva uues ametis – mida sooviksid teha?

Ma sooviksin, et inimesed tunneksid, et me oleme lootuse kogukond, et me investeerime suhetesse ja et me kasutame oma vahendeid läbipaistval moel, et edendada koguduse misjonit ja evangelismi. 

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat