In memoriam Vahur Lips (1929–2022)

Avaldatud 15.10.2022

13. oktoobril läks Jeesuse taastuleku lootuses puhkama Tartu koguduse liige Vahur Lips. Ta on töötanud seitsmenda päeva adventistide koguduse pastorina ning teeninud ka kogudusevanemana.

Vahur sündis 20. märtsil 1929. aastal Pärnumaal tagasihoidlikus asunikutalus. Kui Vahur oli väike poiss, ühinesid ta vanemad adventkogudusega, pastor Ludvig Hallang ristis viieteistaastase Vahuri 24. aprillil 1944.

Vahuri koolitee sõltus tollasest ajast ja tema otsusest jääda ustavaks Jumalale. Tollal oli töönädal kuuepäevane, seepärast käis ta keskkoolis Pärnu õhtukoolis, kuid pidi ülikoolist esimese semestri järel loobuma. Nii tuli unistuste matemaatikaõpetaja ameti asemele leida midagi muud. Elu jooksul töötas ta arveametniku ja remonditöölisena, pikki aastaid pottsepana – ikka kuus päeva nädalas. Ehitustöö oli talle südamelähedane terve elu.

Koguduses oli Vahur noorest peale aktiivne. Ta osales muusikatöös – see oli tollal koguduse jaoks üks vähestest legaalsetest tegevusvaldkondadest –: laulis kooris, mängis mandoliiniorkestris, puhkpilliorkestris tuubat ja metsasarve, keelpilliorkestris vioolat, vajadusel juhtis ka koori. Ta oli ustav hingamispäevakooli õpetaja ja kui oli vaja koguduses sõna jagada, võis ka kõnet pidada. Ta ei puudunud üheltki koguduse koosolekult (reede õhtul, hingamispäeva hommikul ja õhtul, pühapäeva õhtul), kui see just lausa võimatu polnud.

Vahur Lips kutsuti pastoritööle 1970. aastal. Ta on teeninud pastorina Tartu ja Paide koguduses, Jõhvi grupis, Jõgeva ja Võru koguduses.

Mäletame oma isa alati midagi tegemas. Ta märkas abivajajaid ja püüdis jõudumööda aidata. Ta oli järjekindel, kohusetundlik ja ustav. Rasketes olukordades otsis ta lahendusi eelkõige Jumalalt. Ta armastas Jumalat ja otsis võimalusi seda jagada.

Sügav austus isa vastu kasvas aastatega. Kuidas ta talus raskusi, hoolitsedes oma pere eest, kuidas ta ennast esile tõstmata täitis igapäevaseid ja ka üle jõu käivaid kohustusi kodus ja koguduse töös, kuidas ta põetas meie ema, ja kui oli ise väetiks jäänud, võttis alandlikult vastu abi, mida talle osutati. Ja kõiges oli ta igatsus ja püüd olla Jumala laps, olla lepitatud Jeesuse veres, tunnistada Tema armust ja armastusest.

Vahurit mälestavad abikaasa Valli, lapsed Edna, Edvin ja Tiina, üksteist lapselast ning kolmteist lapselapselast.

Vahur Lipsu ärasaatmine toimub 21. oktoobril kell 12 Tartu adventkirikus ja muldasängitamine Äksi kalmistul.

Lapsed

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat