Tallinna I kogudus tähistas 125. aastapäeva

Avaldatud 20.10.2022

Hingamispäeval, 15. oktoobril tähistas Tallinna I adventkogudus 125. aastapäeva – seekord piduliku kontserdiga Estonia kontserdisaalis. Kogudus ühendas aastapäeva tänu- ning misjoniüritusega linnarahvale.

Kontserdil, mis kandis pealkirja „Hingegala“, esitati eesti autorite heliloomingut. Tallinna I koguduse pastor Olavi Laur jagas orkestri- ja koorimuusika vahele huvitavaid kilde lugude sünnilugude ja nende autorite kohta. Kontsert koosnes kahest osast, mille vahele jäi väike suhtlemispaus. Kummaski osas rääkis Olavi Laur hinge puudutusest Nebukadnetsari ja Taanieli loo varal.

Kontserdil teenis muusikaga üle-eestiline ühendkoor, Baltimaade laste- ja noorteorkester ning kontsertmeistrina Rein Kalmus. Kontsert salvestati ka videole ning ajapikku saab seda koguduse kodulehel vaadata.  

Galina Lõhmuse muljeid: Peegelpilt taevasest kokkutulekust

On pühapäeva varahommik. Eile põlesin vaimustuse tules! Oli imeline kokkutulek! Imeliselt kokkuseatud kava! Praegu olen nende meenutuste vallas, isemeelsed pisarad põskedel... Mul puuduvad sõnad, et väljendada rohkete muljete mõju!

Ja kohtumised! Naeratused! Kontsertsaali trepil: „Kas sa tunned mind?” „?” „Ma olen Toivo!”  „?” Valdek: „Kanarbik?” „Jaa... Tere... Tere!”

Ja veel: „Kas sa ei tunne mind?”  Oo, Nansi! Aastakümned on kustutanud näopildigi, et praegune pilt selle järgi saaks paika panna. Anna andeks, kallis, mäletan sind vaid isikuna...

Siin oli üllatavaid kohtumisi: lähemalt ja kaugemalt inimestega! Soomest, Leedust. Ameerika Ühendriikidest istus meie selja taga härra, kes oli kuskil seal ülikoolis muusikaõpetaja... Ja söögisaalis istus meie kõrval pisike vana naisterahvas, kes ütles end olevat Lõuna-Ameerika päritolu... Kõik vestlused olid vaid üks viiv paitust, oleks kui tervet kogudust korraks emmanud!

Minu jaoks oli see imeväike peegelpilt taevasest kokkutulekust. Milline see saab küll olema! Kuidas ma tunnen ära Aadma ja Eeva, Moosese, Taanieli, Johannese ja Peetruse ja Jaan Pahla, ma arvan, tunnen ära pildi järgi! Ta jäi Venemaale kadunuks 1935.aastal. Milline kokkutulek saab see küll olema!

Ja millised inglikoorid siis laulavad! Ooh! Ei kujuta ettegi... Aga selles olgem kindlad, see saab olema võrratu! Uskugem, et meie armas Jumal teab meie igat ohet Tema poole, meie raskusi, valu, vajadusi soojuse järele. Olgu meil indu oma väikeste kogunemiste võimalusi kasutada ja väljendagem soojust kaasõde-vendade suhtes!

Kui me siin ei kohtu enam, siis, mu kallid õed ja vennad, kohtumiseni kindlasti taevakodus!

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat