10päevane palveaeg 2023 „Tagasi altari juurde“ - 6. päev

Avaldatud 16.1.2023

Tagasi altari juurde –
päeva lõpetamine koos Jumalaga

6. PÄEV – ÖINE PALVESÕDALANE

„Aga neil päevil sündis, et Jeesus läks mäele palvetama ja veetis kogu öö Jumalat paludes.“ Luuka 6:12

Näide meile

Jeesus veetis teadaolevalt terveid öid palves, nagu Ta tegi ööl enne 12-liikmelise jüngrite rühma valimist, kes ühel päeval viiksid evangeeliumi maailma (Luuka 6:12, 13). Oleksite ka arvatavasti terve öö üleval kui teid ootaks ees ülesanne päästa maailm koos kaheteistkümne kvalifitseerimata patusega. Vastutus oli üüratu. Ellen White kirjeldab siinkohal Jeesust, terve öö kestvat palvesõdalast:

„Taevane Majesteet palvetas oma maise teenistuse ajal palju oma Isa poole. Ta oli sageli terve öö kummardunud palves. Tema vaim oli sageli kurb, kui Ta tundis selle maailma pimeduse jõudusid, Ta lahkus kiiresti linnast ja lärmakast rahvamassist, et otsida tagasihoidlikku kohta, kus teha oma eestpalveid. Õlimägi oli Jumala Poja lemmikpaik, kus ta oma palvetamistel viibis. Sageli pärast seda, kui rahvahulk oli Temast lahkunud ööseks, ei puhanud Ta, kuigi oli päevasest tööst väsinud. . . . Sel ajal, kui linnas valitses vaikus ja jüngrid olid naasnud oma kodudesse unest kosutust saama, Jeesus ei maganud.  Tema jumalikud palved tõusid Õlimäelt oma Isa poole, et tema jüngrid oleksid kaitstud kurjade mõjude eest, millega nad igapäevaselt maailmas kokku puutusid ja et tema enda hing oleks tugevdatud ja kinnitatud tuleva päeva kohustusteks ja katsumusteks. Kogu öö, kui Tema järgijad magasid, palvetas nende jumalik Õpetaja. . . . Tema eeskuju on jäänud Tema järgijatele. (Homeward Bound, lk 169)

Panuste mõistmine

Kuigi mõned kristlased alustavad oma päeva koos Jumalaga, osaliselt hirmu tõttu selle ees, mis neid ootab, kui nad kodust lahkuvad, lõpetavad paljud seda harva Tema juuresolekul. Olles saanud selle, mida nad vajasid, et päeva läbi elada, ei peatu nad peaaegu üldse, et tänada Jumalat Tema varanduse ja kaitse eest nende eludes. Väsinuna ja kurnatuna langevad nad voodisse, mõtlemata sellele, et otsida Temalt jõudu homsetele katsumustele vastu astumiseks. Nad isegi tänavad Teda harva.

Jeesus mõistis kõrgetasemelist vaimset reaalsust, mis teda iga päev tervitas. Ta oli väga teadlik vaimsest ohust, millega Tema jüngrid silmitsi seisid, isegi kui neil polnud aimugi (Luuka 22:32). Täna – ja iga päev – ärgem jätkem kunagi kasutamata võimalust lõpetada oma päev palves ja ülistuses Jumala poole tõstetud südamega. Palvetagem tõsiselt üksteise eest, et Jumal hoiaks meid ustavana, kui me läheneme Jeesuse Kristuse tagasitulekule.

Räägime oma Jumalaga.

Palveaeg (30-45 minutit)

Palveta, toetudes Jumala Sõnale – Luuka 6:12

„Aga neil päevil sündis, et Jeesus läks mäele palvetama ja veetis kogu öö Jumalat paludes.“

„Ta läks mäele palvetama"

Jeesus, me oleme nii tänulikud Sinu eeskuju eest. Sinu elu on suur eeskuju, mida me järgime, ja me palume, et Sa elaksid oma elu meie sees. Issand, me mõistame, et meil on vaja sinuga privaatselt aega veeta. Aita meil täna leida päevakavas erilisi vaikseid palveaegasid. Näita meile "mäge", mis on meile kättesaadav – koht, kus me saame Sinuga suhelda ja õppida Sinu häält selgemalt kuulma. Aamen.

„Ja veetis kogu öö"

Jumal, enamik meist ei ole kunagi terve öö palvetanud. Mõned meist võitlevad sellega, et palvetada rohkem kui 30 sekundit. Ja kuigi palve pikkus ei määra, kas Sa kuuled meid või mitte, me mõistame, et rohkem aega Sinuga tähendaks meie jaoks palju rohkem õnnistusi. Just osaduses Sinuga saame jõudu, abi, juhatust, süüdimõistmist, ja õnnistust. Jumal, palun õpeta meid palvetama ja seadma seda püha aega Sinuga prioriteediks nii individuaalselt kui ka kogudusena. Aita, et me jõuaksime selleni, et meie aeg palves on pikem kui aeg, mida me veedame telefoniga, televiisori ees või keskendudes muudele tähelepanu kõrvalejuhtivatele tegevustele. Tee meist palvesõdalased. Aamen.

„Jumalat paludes"

Meie armastav Jumal, häbiga peame tunnistama, et paljude väljakutsete puhul ei pöördu me kõigepealt Sinu poole, vaid teiste allikate poole, mis ei ole Sinust. Sageli me isegi ei saa aru, et oleme nii paljud asjad või kogemused ebajumalateks teinud. Palun anna meile andeks. Näita meile, kus me oleme otsinud selle maailma asju, selle asemel et otsida Sind. Sa oled kõikvõimas – kõikvõimas universumi Jumal. Me tahame otsida ainult Sind. Me palvetame ainult Sinu poole. Aamen.

Veel soovitusi palveks

Tänu ja ülistus: Täna konkreetsete õnnistuste eest ja ülista Jumalat Tema headuse eest.

Ülestunnistus: Võta mõned minutid aega, et tunnistada Jumalale oma üleastumised ja tänada Jumalat Tema andestuse eest.

Juhatus: Palu Jumalalt tarkust hetkeolukorra väljakutseteks ja otsuste tegemiseks.

Meie kogudus: Palu Jumalat oma kodukoha ja ülemaailmse kiriku vajaduste pärast (vaata eraldi faili vajaduste kohta)

Kohaliku koguduse palvesoovid: Palveta kohaliku koguduseliikmete, pere ja naabrite vajaduste pärast.

Kuula ja vasta: Võta aega, et kuulata Jumala häält ja vastata ülistuse või lauluga.

Laulusoovitused:

Üldlauluraamatust: Mul on hea Jeesuses (534); Oh, vägev Jumal (80).

Muud ülistuslaulud: Anna hinge avarust; Mu süda ärka üles.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat