Kaks suure vanusevahega adventmuusikut tegid ajalugu

Avaldatud 11.4.2023, allikas Adventist News Network

2022. aastal 95. sünnipäeva tähistanud maailmakuulsa ja armastatud dirigendi Herbert Blomstedti 2023. aasta USA-turnee oli lõppemas. Tuur oli hõlmanud viis nädalat proove ja kontserte mitmete esmaklassiliste orkestrite ja erinevate kavadega USA suurlinnades nagu New York, San Francisco, Cleveland, Philadelphia ja Chicago.

Viimasel nädalal, alates 6. märtsist oli kavas kolm kontserti Chicago sümfooniaorkestriga nende kodusaalis, Chicago Symphony Hallis. Esinejateks olid kaks seitsmenda päeva adventisti, Herbert Blomstedt ja Andrei Ioniţă koos tipporkestriga.

„See on adventistide ajalugu!" ütles Blomstedt.

Blomstedti jaoks ei ole publiku hurraa-hüüded nüüdseks juba ligi 70 aastat kestnud töö eesmärgina määrava tähtsusega. Ta näeb ennast missiooni, nimelt "Muusika missiooni" teenistuses. Blomstedt ei mõista seda funktsionaalselt ja pealiskaudselt. Muusika ei ole tema jaoks vahend mingi varjatud eesmärgi või eesmärgi saavutamiseks. Muusika on erilise inimliku väljendusvõimaluse ainulaadne vorm, mille Jumal kui maailma ja inimkonna looja on meile avanud.

Muusika sarnaneb ususõnadega kuulutamisele, kuid see ei ole sama. Muusika ei ole sõnadega kuulutuse täiendus ega konkurent, vaid omaette keel, mis puudutab inimest sügaval sisimas. Muusika kõneleb meile elu ja võib-olla ka Jumala poole, isegi ilma sõnadeta (vt Ps 19:1–5).

Ei ole üllatav, et Blomstedt on kristlane. Seitsmenda päeva adventkoguduse pastori perekonnast pärit, on ta kogu oma elu olnud pühendunud adventist. Ta on otsija, kes on leidnud usus selle, mis teenib inimkonda ja elu kõige sügavamal tasandil, mis annab täisväärtusliku tähenduse ja lootuse.

Blomstedt ütleb, et ta on tänulik, et on saanud töötada dirigendina maailma parimate orkestrite juures. Blomstedt ei uhkelda oma adventismiga, kuid ta elab seda usku, nagu ta avalikult tunnistab kõikides intervjuudes, kus teda selle kohta küsitakse.

Ja nii meeldib talle julgustada noori adventmuusikuid seadma oma ametialaseid eesmärke, püsima oma teel ja tegema seda usu, lootuse ja armastusega.

Kahe adventmuusiku ühine esinemine oli tähelepanuväärne mitmel põhjusel. Ioniţă tegi Chicago sümfooniaorkestris oma debüüdi, Blomstedt seevastu on orkestriga regulaarselt esinenud alates 1988. aastast. Kriitikud märkisid, et on võimatu jätta mainimata nende silmatorkavat vanusevahet, kus „noored kohtuvad vanadega", nagu Chicago Tribune'i ajalehes öeldi.

Blomstedt on 96-, Ioniţă 29-aastane. Pärast suurte konkursside võitmist, sealhulgas 2015. aastal Moskvas toimunud rahvusvahelisel Tšaikovski konkursil kuldmedali võitmist, peetakse Ioniţăt üheks oma põlvkonna suurimaks tšellokunstnikuks.

Nende esinemistes kohtuvad vanad ja noored, et teha koos midagi, mis nõuab kõrgeimat oskust, kõige intensiivsemat ettevalmistust ja suurimat pühendumist: klassikaline muusika elavas esituses koos maailmatasemel orkestriga.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat