Adventkoguduse misjonitöö algusest möödub 150 aastat

Avaldatud 23.10.2023, allikas Adventist Review

„Sada kuuskümmend aastat tagasi kutsuti meid misjonitööle; 150 aastat tagasi hakkasime tegelema ülemaailmse misjoniga," ütles seitsmenda päeva adventistide peakonverentsi (PK) arhiivide, statistika ja uuringute büroo direktor David Trim PK aastakoosolekul peetud ettekandes. Trimi sõnavõtud keskendusid aastale 2024, mil tähistatakse 150 aasta möödumist advendikoguduse ülemaailmse misjoni algusest.

Trim selgitas, et pärast koguduse asutamist 1863. aastal kõhklesid kogudusejuhid 11 aastat ülemaailmse misjoni osas. „Kas me peame Ameerika ühendriikidest välja minema?" küsisid nad. „Ei!" vastasid nad. „Kuid see muutus lõpuks," ütles Trim, "osaliselt seetõttu, et 1871. aasta detsembris andis [koguduse kaasasutaja] Ellen White oma esimese tunnistuse välismisjoni kohta." White kirjutas, et teiste rahvaste juurde on vaja misjonäre. „See on ikka veel tõsi," ütles Trim.

Trim tuletas meelde, et 1873. aasta PK töökoosolekul hääletasid juhid Euroopasse misjonäri saatmise poolt ja 1874. aastal saatis PK John N. Andrewsi. 15. septembril purjetas Andrews New Yorgist Inglismaale, sihtkohaks Šveits. „Selle pöördelise sündmuse 150. aastapäev pakub võrratu võimaluse rõhutada koguduseliikmete seas misjonitööd," ütles Trim.

Misjon, nagu seda mõisteti koguduse esimese saja aasta jooksul, on see, mida tänapäeval võiks nimetada „kultuurideüleseks misjoniks, piirimisjoniks või misjoniks kättesaamatute ja väiksemate rahvastikurühmade seas," selgitas ta. „See oli raske ja ohtlik töö; misjonärid läksid ja sukeldusid nende rahvaste hulka, kelle heaks ja kellega nad töötasid, mitte ainult aastateks, vaid sageli aastakümneteks."

Tänapäeval, möönis Trim, ei saa advendikoguduse misjonitöö oma liikmetelt enam sellist toetust nagu 1900. aastate alguses ja keskel. „Mõned liikmed isegi arvavad, et misjonitöö on suures osas tehtud," ütles ta. „Ometi on nüüd selgem kui kunagi varem, et mõned maailma osad ei ole piisavalt tugevad, et oma territooriumi evangeliseerida. Nad vajavad ikka veel rahalisi vahendeid ja organisatsioonilist toetust; ja paljudel juhtudel vajavad nad ka misjonäre."

See on põhjus, miks on ellu kutsutud Mission Refocus, algatus, mille eesmärk on hinnata ja seada rahaliste vahendite ja inimressursside kasutamine tähtsuse järjekorda vastavalt nende misjonilisele suunitlusele. „Meil on vaja ka taaselustada liikmete entusiasmi ülemaailmse misjoni suhtes."

Trim lisas, et aastapäev võib aidata saavutada koguduse eesmärki „taaselustada ülemaailmse misjoni kontseptsioon ja ohvrimeelsus misjoni kui eluviisi vastu, mis hõlmab mitte ainult pastoreid, vaid iga koguduseliiget, nii noori kui vanu," ütles ta, tsiteerides misjonialgatuse „Mina lähen" esimest eesmärki.

2024. aasta 17.–19. oktoobril toimub Andrewsi ülikoolis misjoniajaloo sümpoosion, millega tähistatakse „150 aasta ja ühe kuu möödumist Andrewsi lahkumisest USAst,“ ütles Trim. Aastapäevale keskendub ka järgmise aasta ülemaailmne noortepäev.

Trim reklaamis ka taskuhäälingut Mission 150 (selle tõlge ilmub Meie Ajas alates juuli numbrist järjeloona), mis süveneb adventismi varaste ja uuemate misjonitegelaste ellu ja töösse.

Misjoniplatvormi VividFaith juht Fylvia Kline rääkis misjonitöö võimalustest. „Mission 150 on rohkem kui ühekordne ja üheaastane tähistamine," ütles ta. "Mission 150 on pöördeline hetk, et panna end kogudusena proovile, et kutsuda koguduseliikmeid üles teadlikult elama teenimise elu, kus teenimine ja usu jagamine on pigem elustiil kui töö ja kohustus."

Seejärel tutvustati mõningaid projekte ja algatusi, teiste seas ka Trans-Euroopa divisjoni omi. Ukraina liidu Mission 150 eesmärk on 737 piiblikooli rajamine üle kogu riigi. Hoolimata käimasolevast sõjast töötab adventkogudus praegu 30 kogukonnas, kus töötab 600 õpetajat ja umbes 3000 õpilast. „Me värbame VividFaithi kaudu piiblikoolide toetuseks digimisjonäre, kes räägivad ukraina, vene, inglise ja poola keelt," rääkis projekti tutvustaja. „See on adventistidele kogu maailmas turvaline võimalus istutada inimeste südamesse lootuse ja armastuse seemneid."

Trans-Euroopa divisjoni sekretär Róbert Csizmadia rääkis, et misjonipärandi tähistamiseks ja kasvatamiseks on juhid hääletanud 15 uue misjonitööga seotud ametiposti loomise poolt, eriti noorte täiskasvanute jaoks. Ta rääkis, et keskendutakse piirkondadele, kus on ilmalik ja õigeusu elanikkond.

Trimi jaoks ei pruugi 150 aastat adventmisjonit olla põhjus tähistamiseks. „„Miks te ikka veel siin olete?" küsiksid varased pioneerid meilt, kui nad meid näeksid." Kuid see kuupäev väärib mälestust,“ rõhutas ta. „Me oleme otsustanud mälestada ja tähistada seda, kuidas Jumal on juhtinud ja õnnistanud oma rahva tööd, kui nad on pannud oma käed Tema kätte [ja] usaldanud Püha Vaimu," ütles Trim kogudusejuhtidele.

Ta kutsus juhte üles, et kui nad lähevad tagasi oma piirkonda, mõtlema, kuidas ka nemad saavad tähistada „150 aastat Jumala juhtimist. Mõelge, mida te saate teha, et äratada selle tähtsa aastapäeva tähistamisega oma koguduse liikmete seas taas kirge misjoni vastu."

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat