Hiljuti avastatud dokument heidab valgust adventliikumise algusaegadele

Avaldatud 7.12.2023, allikas Adventist Review

Äsja leitud 179 aastat vana dokument heidab valgust seitsmenda päeva adventistide koguduse algusaegadele, enne kui kogudus organisatsioonina ellu kutsuti. Dokumendi avastas Southern Adventist University vilistlane Michael Campbell (pildil kikilipsuga) ning see on trükitud 1844. aasta 19. juuli ajakirjas The Hope of Israel (Iisraeli Lootus), tegu oli väljaande esimese numbriga. Tegu oli milleriitide väljaandega, mida toimetasid Joseph Turner ja John Pearson Jr.

Millerlased olid tuntud baptisti jutlustaja William Milleri järgijad ja nad uskusid, et Jeesus naaseb 1844. aastal. Milleriitide liikumine andis tõuke seitsmenda päeva adventistide koguduse moodustamisele.

Campbell, kes on seitsmenda päeva adventistide koguduse Põhja-Ameerika divisjoni arhiivide, statistika ja uuringute juht, avastas dokumendi oktoobris Women in Adventist History kongressi ajal, kui ta uuris ülikooli pärimuskogu.

Campbell ütles, et selle dokumendi avastamine on oluline mitmel põhjusel. Esiteks annab see täpsema kuupäeva, millal hakati ajakirja The Hope of Israel välja andma. Seni oli see aeg teada üksnes hinnanguliselt.

„See on adventkoguduse ajaloolaste jaoks ülioluline dokument," kirjutas Campbell. „Seni saime ainult oletada, millal ajakirja välja hakati andma. Nüüd teame, et kuupäev oli 1844. aasta suvel. See oli milleriitide jaoks otsustav aeg, mil James ja Ellen White olid väga aktiivsed."

Teiseks kirjeldatakse dokumendis varajast milleriitide konverentsi, mis peeti Maine'i osariigis. See konverents toimus vähem kui aasta enne seda, kui Ellen Harmon jagas avalikult oma esimest nägemust ühel teisel konverentsil samas kohas.

See dokument annab ülevaate elust enne 1844. aasta suurt pettumust. See oli sündmus, mis hiljem inspireeris adventistide koguduse asutamist. Ühes „Adventistide pärandi" taskuhäälingusaates ütles Campbell: „Nad ootavad Kristuse tulekut 22. oktoobril 1844, sellest ka ajakirja nimi Iisraeli Lootus."

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat