Tartu kiriku suur saal läbis värskenduskuuri

Avaldatud 25.1.2024

Möödunud suve lõpus kolis Tartu kogudus suurest kirikusaalist ajutiselt väikesse saali, et teha kiriku teisel korrusel ruumi remonttöödeks. Viimastel aastatel on Tartus värskendatud väikest saali, kööki ja keldrikorruse söögisaali, nüüd jõudis järg suure saali kätte.

Remonttööde projektijuht Kaile Tuvi ütles, et esialgu tundus kirikusaal nii suure projektina, et ei julgenudki seda ette võtta, aga kuna liidus oli veel arvel Linda tänava maja müügist saadud raha, siis otsustati koguduse nõukogus, et see tuleb ära kasutada. „Kirikusaal oli väga halvas olukorras: krohv koorus ja värvi kukkus seinast, poodiumi seinal olid veekahjustused ja põrandad olid auku vajunud.“

Tööde käigus võeti seintelt ja laelt maha vana krohv, seejärel kaeti seinad võrguga ning krohviti uuesti, seejärel pahteldati ning värviti. Kuna ainuüksi saali tühjaks kolimine oli nii suur töö, otsustati kõik tööd ühe korraga ära teha – seinad, põrand, lagi. „Poodiumile ehitati uus tagasein. Kuna seal oli veekahjustus, tundsime muret, mis seal taga on,“ rääkis Kaile. „Vana seina asemel on nüüd uus, ventileeriv sein, nii et õhk saab seal taga liikuda.“ Põrandatel on uus kate, ka vahekäigu vaibad on uued. „Oli oluline, et need vastaksid tuleohutusnõuetele ja nüüd sai valitud sellised katted, mis neile tingimustele kindlasti vastavad.“

Ka rõdu sai värskenduskuuri. „Seal on samuti seinad ja laed uuesti värvitud, põrandal on plaatvaip, et kuminat oleks vähem,“ selgitas Kaile ja lisas, et tagaseinas olev laudis sai heledaks värvitud, et see sobituks paremini suure saali heleda üldmuljega.

Kogudus kolis värskendatud saali tagasi novembris, kuid siiani on veel nipet-näpet teha, ütles Kaile. „Rõdutrepile on veel vaja panna plaatvaip. Radiaatorikatete juures on veel vaja üht-teist ehitada ja lisada. Uste renoveerimisega on veel tegemist.“ Need tööd püütakse ära teha oma jõududega.

Seekordsed tööd läksid maksma suurusjärgus 30 000 eurot, sinna kulus mainitud Linda tänava maja müügist saadud raha, samuti vahendeid Tartu koguduse eelarvest ning liidu ehitusfondi annetusest, mis pandi kokku möödunud sügisel.

Nüüd kui Tartu kirikus on juba palju tehtud, unistab kogudus veel teistegi ruumide kordategemisest. Kaile sõnul on üks lasteklass veekahjustustega ja seal seinavärv kobrutab, fuajeegi tahaks tegemist ja torni kohta näitab tulevik, mis sellest saab.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat