Jutlustamiskoolitusel õpiti jutlustamise põhialuseid

Avaldatud 22.4.2024

Hingamispäeva, 6. aprilli pärastlõunal jõudis lõpule jutlustamise koolitus, mis algas tänavu talvel. Koolituse eesmärk oli tutvustada jutlustamise teekonda ning anda osalejatele võimalus end koolituse lõppedes teiste ees proovile panna.

Koolitus koosnes neljast osast, teooriaosi oli kolm ning nende õpetajad olid Mervi Cederström ja Ivo Käsk. Kõik kolm loengukorda toimusid veebi vahendusel. Esimesel kokkusaamisel rääkis Mervi kommunikatsiooni kolmnurgast ja sellest, millest võiks jutlustada. Teisel korral andis ta osalejatele konkreetsed üheksa sammu, millest jutlustamise protsess koosneb. Samuti anti siis juba ülesanne oma jutlust kirjutama asuda. Kolmandal korral rääkis Ivo jutluse esitamise kunstist ning vastati ka osalejate küsimustele.

Koolituse alguses oli registreerunuid üle kahekümne, viimasel, neljandal kokkusaamisel esitas oma jutluse 12 osalejat. Selleks saadi nüüd juba vahetult kokku Põltsamaa adventkirikus, kus iga jutluse pikkus pidi olema kuni 10 minutit. Jutluse pidanute seast oli kaks inimest Tartust, kaks Pärnust, kaks Tallinna venekeelsest kogudusest, Keilast ja Paidest samuti kaks ning Rakverest ja Võrust üks. „Suur rõõm oli neid inimesi kuulata. Mõni neist oli ka varem jutlustanud ja neil oli kogemusi,“ sõnas Hele, „aga oli ka mõni, kes jutlustas tõesti esimest korda. Neil, kes on varem jutlustanud, on juba kujunenud oma käekiri. Väga paljud esitasid teemapõhise jutluse, üks osaleja tegi täpselt koolitusel õpitu järgi tekstipõhise jutluse,“ ütles Hele.

Koolituse korraldaja, isikliku teenistuse tööharu juht Hele Kulp ütles koolitusele tagasi vaadates, et kuna ta on ise sedalaadi koolituse juba mitu korda läbi teinud ja teadis sellest tulenevalt, mida oodata. Hele sõnas, et koolitus oli väga tore ja andis osalejatele tööriistad, millega edaspidi arvestada. Koolitusel õpetati tekstipõhist jutlustamist. Koolituse lõpumaraton vältas üle kolme tunni. Pärast iga jutluse kuulamist oli aeg tagasiside kirjutamiseks. „Enam-vähem kõik osalejad läksid üle ettenähtud aja,“ ütles Hele. „Mõeldakse küll et mul ei ole midagi nii palju öelda, et see aeg täis rääkida, aga kui hakkad rääkima, siis läheb see aeg väga kiiresti.“ Helel oli iga esitaja jaoks valmis pandud ümbrik, kuhu kuulajad said pärast jutluse kuulamist oma tagasisidelehe panna. Iga osaleja sai koolituse lõppedes tagasisidet nii oma kaasõppuritelt kui ka Mervilt ja Ivolt ning Aleksandr Tsugailt. Heatahtlikud kuulajad olid kohale tulnud ka Põltsamaa kogudusest.

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat