Balti uniooni talvekoosolek Riias

Avaldatud 8.12.2009, allikas Meie Aeg

6. detsembril kogunesid Läti, Leedu ja Eesti adventkoguduste esindajad Riiga, kus toimus Seitsmenda Päeva Adventistide Balti Uniooni talvekoosolek. Koosoleku päevakavas oli tagasivaade möödunud tööaastale ja pilguheit eesootavale. Trans-Euroopa Divisjonist osales nõupidamisel Raafat Kamal.

Päeva esimeses pooles esitasid osakondade juhid ja uniooni kuuluvate koguduste liitude esimehed oma aruande möödunud tööaastast.

Lätis on 2009. aasta lõpu seisuga 3962 adventisti, kes jagunevad 52 koguduse vahel. Läti liidus töötab 18 ordineeritud pastorit, käesoleval aastal läks pensionile 13 pastorit. Pastorite evangelismiseminaride tulemusel on käivitatud 10 kohaliku koguduse evangelismiprojekti. Möödunud aasta on olnud väga aktiivne rajaleidjate liikumises: töösse on kaasatud 20 uut rajaleidjate juhti erinevates kogudustes, töö kõrghetk oli suvine laager.

Lätis pühitseti möödunud aastal kolm uut kirikuhoonet: Rezeknes, Kuldigas ja Riias. Läti liidu esimees Viesturs Rekis lõpetas oma aruande mõttega, et terve aasta on tehtud evangeeliumitööd ja palvemeeles minnakse edasi, et viia kolmeinglikuulutus nii paljudeni kui vähegi võimalik.

Leedu põllu esimees Bertold Hibner rõhutas, et sel aastal peeti Leedus esimene konverents Leedu seaduse silmis iseseisva kirikuna. Sel koosolekul võeti vastu tööstrateegia aastateks 2009–2013. Hetkel on Leedus 17 adventkogudust, 11 väikest gruppi ja 877 koguduseliiget, 13 pastorit (kellest 10 on ordineeritud).

Eesti koguduste liidu esimees Tõnu Jugar esitas enda aruande videona, mille vahendusel oli võimalus kaasa elada Eesti adventkoguduste möödunud aasta olulisematele sündmustele ja saada infot meie koguduste tegemiste-arengute kohta. Eestis on 2009. aasta detsembri alguse seisuga 19 kogudust, 12. detsembril lisandub sellesse perre Keila kogudus; koguduseliikmeid on meil 1656 ja pastoreid 18.

Päeva teises pooles tutvustati 2010. aasta suuremaid ettevõtmisi, mis hõlmavad kogu uniooni.

TEDi üleskutsel mõeldakse aasta alguses koduvägivallale ja vägivallale naiste suhtes. Kogudusi innustatakse oma kogukonnas keskenduma sellele probleemile, aitama kaasa lahenduste leidmisele. Kõik huvitatud saavad rohkem infot lehelt www.enditnow.org. Üleskutse aktiivne periood hõlmab aega 15. jaanuarist 15. märtsini, mis muidugi ei tähenda, et pärast seda ei tohiks või ei peaks selle teemaga tegelema.

17. aprillil on taas misjonipäev, mille raames jagatakse erinevates liitudes erinevaid raamatuid. Käesoleva aasta aprillikuu misjonipäeval jagati Eestis raamatut „Ajastute igatsus“. Trans-Euroopa Divisjonis anti inimestele 412 859, Euro-Aasia Divisjonis 950 000, Euro-Aafrika Divisjonis 240 000 ja üle kogu maailma 15 081 000 raamatut. Väga uudse lähenemisega jagati aprillikuus raamatuid Poolas: sealsed initsiaatorid üürisid trolli, katsid selle vastavate reklaamidega ja igale sisenejale kingiti raamat, iga inimesega vesteldi ja küsiti mõned küsimused.

Tulevase suve kõrghetki on kindlasti rajaleidjate Camporee, mis sel aastal toimub Soomes ja kuhu Balti unioonist oodatakse rohket osavõttu. Lastetöö aruande juures märkis TEDi esindaja ära, et Balti unioon on üks väheseid, kes teab oma laste arvu kogudustes. Tavaliselt teatakse koguduseliikmete ja ka noorte arvu, aga laste kohta aruandlust pole. Balti unioonis on aruandluse järgi 535 last, neist 171 Eesti liidus, 262 Läti liidus ja 102 Leedu põllul.

23. oktoobril 2010 tähistatakse loomise päeva, millega soovitakse rõhutada hingamispäeva olulisust meie koguduses.

Viimase asjana tutvustatid TEDi fondi, kuhu oodatakse taotlusi kõigist TEDi kogudustest. Sellest fondist, mille nimeks on Creative and Innovative Evangelism Fund, võivad raha taotleda kõik kogudused ja osakonnad, kel on peas uudne ja loov lähenemine evangeeliumi kuulutamisele. Raafat Kamal, kes on üks selle fondi idee autoritest ja taotluste läbivaataja, rõhutas, et kõik uudsed lähenemised on väga oodatud ja teretulnud. Taotlejad peaksid lühidalt tutvustama oma ideed, teostust ja peamisi kuluartikleid. Alusblankette taotluste tegemisel vaja ei ole, vaja on vaid uudset, loovat ja Kamali sõnul ka hullumeelset lähenemist misjonitööle. TED on sellesse fondi eraldanud 20 000 naela aastaks. Rohkem infot selle fondi kohta saab jkovacs-biro@ted-adventist.org ja rkamal@ted-adventist.org. Taotlusi võetakse vastu 1. märtsini 2010.

2010. aasta kevadel tahab Balti unioon vastu võtta strateegia aastateks 2010–2015. Uniooni esimees Valdis Zilgalvis rõhutas, et meie jaoks adventistidena on oluline olla oma kogukonnas kaasatud ja meie missioon Püha Vaimu juhtimisel peaks olema jutlustamine, õpetamine ja tervendamine.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat