Daniel Duda: Adventism on ümbermõtlemise liikumine

Avaldatud 28.9.2010, allikas Meie Aeg

Dr Daniel Duda Trans-Euroopa Divisjonist ja dr Gunnar Pedersen Newbold kolledzist pidasid Tallinna adventkirikus Eesti adventkoguduste pastoritele, kogudusevanematele ja liidu töölistele seminari „Adventistlik identiteet“.

Balti Unioonis ringreisil olevad teoloogid rääkisid adventistliku identiteedi arengutest ja taustalugudest. Adventkiriku Trans-Euroopa Divisjoni haridusosakonna juht dr Daniel Duda rõhutas adventismi kui ümbermõtlemise liikumist (rethinking movement).

„Kui peale suurt pettumust sai alguse adventism, oli see ümbermõtlemise liikumiseks,“ ütles ta. „Uurides Piiblit avastasid nad näiteks, et kuigi kristlased on nüüd pikki sajandeid pidanud pühapäeva, on piibellik pühitseda hingamispäeva. Nad mõtlesid ümber ja hakkasid järgmisest laupäevast hingamispäeva pühitsema,“ selgitas Duda varajaste adventistide mõttelaadi. Sarnane ümbermõtlemine puudutas lisaks teoloogiale ka näiteks tervislikku eluviisi.

Newbold kolledzi süstemaatilise teoloogia õppejõud dr Gunnar Pedersen rõhutas, et me ei mõtle ümber suvalises suunas. „Me oleme pühendunud Piibliloole. Kui me ütleme, et me oleme ümbermõtlev liikumine, siis ütleme, et me peame läbi kaaluma kõik oma uskumised, et pöörduda alati tagasi Piibliloo juurde. Me peame õppima lugema Piiblit rakendades Piibli enda põhimõtteid.“

Seminarist loe pikemalt oktoobrikuu Meie Ajast

Jaga Facebookis
Vaata lisaks
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat