Adventkiriku juhid: Jumala ajaplaan ei ole meie teada

Avaldatud 30.5.2011, allikas Adventist News Network

Moosese kolmas raamat, Matteuse evangeelium ja Apostlite teod hoiatavad tuleviku ennustuste eest, kuid see ei takistanud taaskordsel kristlaste rühmitusel ennustamast maailma lõppu – sel korral arvati, et Jumala rahva äravõtmine toimub 21. mail, millele pidi järgnema maailma lõplik häving oktoobrikuus.

Seitsmenda päeva adventistide, protestantliku konfessiooni jaoks, mis rajati peale ebaõiget ennustust maailma lõpu kohta 1844. aastal, on Harold Campingu juhitud seekordse ennustuse meediatähelepanu loonud võimaluse juhtida tähelepanu Piibli tõotusele Jeesuse teisest tulemisest. Veelgi enam, see on võimalus võtta omaks Jumala ajaplaan, ütlesid adventkiriku juhid ja õpetlased Põhja-Ameerikas.

„Jumal võib otsustada tulla ka sel laupäeval ja see sobiks minule väga hästi, kuid inimese jaoks seda ennustada on rumalus,“ ütles 21. mai eel seitsmenda päeva adventistide teoloogilise seminari kirikuajaloo professor Stanley Patterson.

„Kui Campingu järgijad oleksid Jumala Sõna õigesti mõistnud, siis nad teaksid, et see mees rikub seda, mida Jumal on öelnud,“ lisas Patterson.

Ta viitas Matteuse 24:36-le, milles tsiteeritakse Jeesuse sõnu: „Seda päeva või tundi ei tea aga keegi, ei taeva inglid ega Poeg, vaid Isa üksi.“

Patterson ütles, et Jumala tahte üle spekuleerimine ei ole inimeste töö ning selline tegevus rajaneb inimeste kartusel tuleviku suhtes. Kuupäeva seadmine võib mõnele anda lootust, ütles ta, kuid see on vale lootus.

„Jumal on võtnud vastutuse selle päeva ja tunni osas ning see ei kuulu meile,“ ütles Patterson. „Kui meie lootus muutub nii tugevaks, et me lõpetame Tema Sõnaga arvestamise, on see kohutav iroonia. Kindel on see, et Jumal kannab hoolt nende asjade eest, mille kohta Ta on öelnud, et Ta seda teeb.“

Adventkiriku Põhja-Ameerika Divisjoni asepresident Alvin Kibble ütles, et Campingu kuulutus on sarnane sellega, mida William Milleri järgijad kuulsid 1840-ndatel aastatel.

Miller – kes tollal oli New Yorgis baptistist ilmikjutlustaja – ja tema järgijad uskusid, et Taanieli raamatu põhjal naaseb Kristus 1844. aasta 22. oktoobril. Kui Kristus ei saabunud, pöördus üks grupp usklikke tagasi Piibli juurde ja uuris muuseas ka Ilmutusraamatu kolme ingli sõnumit. See grupp on tänapäeval seitsmenda päeva adventistid, globaalne kirik umbes 17 miljoni liikmega. Kristuse tagasituleku aja määramine ei kuulu selle kiriku õpetuste hulka.

„Adventistidena jagame koos nendega igatsust Kristuse tagasituleku osas, kuid arvestades oma ajalugu, tunneme ära ka selle, kui tehakse ektistusel rajanevaid ennustusi,“ ütles adventkiriku peasekretär James Nix. „Me oleme sellises olukorras olnud,“ lisas ta.

24. mail teatas Camping, et ta oli valesti arvestanud 21. mai kuupäeva, kuid ta ennustas jätkuvalt, et maailma lõpp saabub oktoobris.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat