Usuvabaduse toetajad näevad ohtu Euroopa töövaba pühapäeva idees

Avaldatud 6.7.2011, allikas Adventist News Network

Uus allianss, mille eesmärgiks on ausad ja tasakaalustatud töötingimused Euroopas, tegi juuni lõpus Euroopa Liidu majandus- ja sotsiaalkomisjonile ettepaneku kuulutada liikmesriikides pühapäev “töövabaks päevaks”.

Euroopa Pühapäeva Allianss on 65 kodanikuühiskonna organisatsioonist koosnev võrgustik, kuhu kuuluvad ka ametiühingud ja kirikud, kelle hinnangul töövaba pühapäev ning ausad töötunnid edendaksid Euroopa Liidu liikmesriikides tervemaid perekondi ning sotsiaalset võrdsust.

Allianssi ettepanek esitati 20. juunil Brüsselis aset leidnud konverentsil, kus analüüsiti pühapäevase töö mõju tervisele, turvalisusele ja Euroopa tööliste sotsiaalsele integratsioonile.

“Töövaba pühapäev ja kohased töötunnid on hästi väljateenitud õigusteks kõigile Euroopa kodanikele,” öeldakse allianssi pöördumises.

Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduse usuvabaduse ametnikud kardavad, et see ettepanek võib seada ohtu mõningaste usuveendumuste vaba väljendamise, vaatamata heale tahtele vähendada inimeste stressi ja ületöötamist.

“Me toetame mõtet, et inimesed vajavad puhkepäeva, et saavutada elu ja töö osas tasakaal, säilitamaks tööliste tervist ja turvalisust,” ütles adventkiriku Trans-Euroopa Divisjoni avalike suhete ja usuvabaduse osakonna juht Raafat Kamal, lisades, et idee pärineb algselt Jumalalt, kes puhkas piibelliku loomisnädala seitsmendal päeval.

„Samal ajal tahame me olla kindlad, et neid, kelle jaoks pühapäev ei ole religioosne puhkepäev, austataks ja tolereeritaks,“ ütles Kamal.

Euroopa juutide kongress ei ole veel töövaba pühapäeva ideed kommenteerinud. Euroopa on koduks ka umbes 13 miljonile islamiusulisele, kes peavad pühaks reedest päeva.

„Ma loodan, et Euroopa Pühapäeva Allianssi võrgustik hindab Euroopa Liidu riikide pluralistlikku dimensiooni ning erinevate usuliste tõekspidamiste ja praktikate austamise olulisust,“ ütles Kamal.

Euroopa katoliiklased on ettepanekule oma toetuse andnud. Rooma-katoliku kiriku Linzi piiskop-emeeritus Maximillian Aichern nimetas töövaba pühapäeva „vanimaks sotsiaalset elu reguleerivaks seaduseks judeo-kristlikus tsivilisatsioonis“.

„Ühine puhkepäev ja sellega koos käivad sotsiaalsed kokkulepped ning Issanda ülistamine on kõige olulisemateks kristlikeks väärtusteks ning on asendamatud inimväärikuse hoidmisel,“ ütles ta.

Allianss kutsub Euroopa Liitu ja selle liikmesriike „rakendama kõiki seadusandlikke ja poliitilisi meetmeid“, et saavutada „era- ja tööelu parem lepitamine“.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat