Adventistide ja mennonniitide esimene vestlusring keskendus kristliku elu elamisele

Avaldatud 18.7.2011, allikas Adventist News Network

Juuli alguses kohtusid esmakordselt Mennonniitide Maailmaliidu ja Seitsmenda Päeva Adventistide Peakonverentsi juhid, et avatud foorumil jagada oma usu põhimõtteid ja selgitada vastastikuseid vääritimõistmisi. 

„Kõneledes inimestega teistest uskudest, omandame parema arusaamise sellest, kes nad on,“ ütles adventkiriku avalike suhete ja usuvabaduse osakonna juht John Graz, kelle osakond organiseeris 28. juunist kuni 1. juulini ülemaailmse adventkiriku peakorteris aset leidnud kohtumise.

Ühises avalduses tõdesid mõlema uskkonna juhid, et nende kogukonnad jagavad „igatsust taasavastada Uue Testamendi koguduse algsed väärtused ja innukus, sarnast arusaamist kristluse ajaloost ning tugevat pühendumist olla isiklikus elus Jeesuse järgijad“.

Mennonniitide Maailmaliit esindab umbes 100 mennonniitide rahvuslikku kirikut üle terve maailma, kus on kokku 1,6 miljonit liiget. Mennonniidid, kelle algust määratakse 16. sajandi reformatsiooni ühest anabaptistide harust, on tänapäeval tuntud rahule pühendumise ja konfliktipoolte vahendamise poolest nii kohalikul kui ka rahvusvahelisel tasandil.

Umbes 500 aasta vanune kogukond on läbi elanud ühe raskeima kristlaste tagakiusamise. Möödunud aastal Luterlik Maailmaliit isegi vabandas anabaptistide tagakiusamise pärast.

Mennonniitide Maailmaliidu president Danisa Ndlovu väljendas adventkirikule tänu selle foorumi korraldamise eest.

„Kui sa näed inimesi eemalt, siis ei ole võimalik öelda, et sa tunned neid,“ ütles Danisa Ndlovu, kes on Zimbabwe kiriku piiskop. „Kuid kui me oleme istunud koos ja jaganud ideid – nüüd me võime öelda: „Me tunneme teid.“

Edasised koosolekud jätkavad sealt, kus sellel korral pooleli jäeti. Edasised arutelud uurivad hingamispäeva, selle teoloogiat ja Kristuse teist tulemist, selgitas adventkiriku uskudevaheliste suhete direktor William Johnson. „Nemadki usuvad Kristuse tagastulemusse, kuid nad ei aseta sellele sellist fookust nagu meie,“ selgitas Johnsson.

Kui adventistid tähistavad hingamispäeva reede päikeseloojangust laupäeva päikeseloojanguni, kogunevad mennonniidid kogudusena teenistusele pühapäeval. Mennonniitide delegatsioon palus võimalust kogeda, kuidas adventistid hingamispäeva pühitsevad ning nad jäid üheks lisapäevaks reedeõhtusele söömaajale ning hingamispäevasele teenistusele kirikus, ütles Johnsson.

Mennonniidid võrdlesid ka oma kirikustruktuuri adventistide omaga. Maailmaliit asub neil küll Prantsusmaal Strabourg´is, kuid mennonniitide kogudused on autonoomsed, mis loob enam erinevusi, tõdes foorumi üks eesistuja, Kanada Mennonniitide kiriku endine peasekretär Robert Suderman.

Suderman ütles, et mõlema kogukonna struktuuril on „plusse ja miinuseid“. Adventkirikus jagatakse teoloogilist õpetust ja suuniseid maailmakiriku peakorterist ning see levib läbi 5 administratiivüksuse: divisjonide, unioonide, liitude ja kohalike koguduste.

Administratiivne struktuur võib olla põhjuseks osale adventkiriku eduloost, ütles Suderman.

„Adventistid on kasvanud viimase 150 aasta jooksul väga kiiresti,“ ütles ta. „See on arvatavasti teema, mida me tahaksime uurida järgmises vestlusteringis.“

Kaks uskkonda plaanivad järgmist kokkusaamist tuleval aastal Šveitsis.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat